Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Извештај Грајфове комисије и издвојено мишљење судије Приска Матимба Нијамбе нису доказ да се у Сребреници није догодио геноцид

11.07.2022. 09:02
Пише:
Србија Данас/Информер
Evropska komisija
Европска комисија / Извор: Профимедиа

Једини валидни доказ је пресуда хашког трибунала у којим се наводи да се у Сребреници догодио геноцид и за то су осуђени појединци!

Анализом портала raskrinkavanje.ba утврђено је да текст о Сребреници на нашем порталу Србија Данас представља преношење лажних вести.

Утврђене чињенице:

"Суд у Хагу међутим није „утврдио да нема ни говора о геноциду у Среберници”, стоји првобитно у спорним текстовима у првим пасусима. Овај суд је утврдио управо супротно - да је у Сребреници почињен геноцид и због њега је осуђено више појединаца.
„Претресно веће је дошло до следећих необоривих закључака да су снаге босанских Срба у јулу 1995. погубиле између седам и осам хиљада мушкараца и младића босанских Муслимана; да су жртве биле цивили или ратни заробљеници; да су масакр и каснија операција прикривања били планирани и добро организовани; и да је то било дело геноцида”, наводи се на сајту Хашког трибунала.

У вези с наводима да је суткиња Присце Матимба Nyambe имала издвојено мишљење приликом изрицања пресуде Ратку Младићу у јуну 2021, којом је осуђен на доживотну казну затвора због геноцида у Сребреници, Раскрикавање наводи да је то тачно, али да то не значи да је “суд утврдио да геноцида није било”.

Медији обухваћени анализом су као аргумент навели мишљење судије Приска Матимба Нијамбе, која је била чланица апелационог већа које је у јуну прошле године потврдило пресуду којом је бивши генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора.
Нијамбе је у опсежном издвојеном мишљењу, које је део правоснажне пресуде Младићу, износила аргументе којим је оспорила већину оптужби, тврдећи и да је судско веће направило одређене грешке.
Њено мишљење међутим није званичан став Хашког трибунала, те је погрешно тврдити да је овај суд утврдио да се геноцид није догодио.

Апропо навода о извештају независне међународне комисије о Сребреници, коју је предводио Гидеон Греиф, историчар из Израела у фебруару 2019. године ангажовала је Република Српска с циљем да поново “истражи страдање свих народа у сребреничкој регији”.

Раскрикавање истиче да овај документ није међународно признат те да садржи закључке који су супротни закључцима из неколико пресуда Хашког трибунала.

Осим што поменути извештај није међународно признат документ, крајем јула прошле године БИРН је указао на неколико закључака овог извештаја који се противе закључцима које је Хашки трибунал донео у више пресуда. Тако се рецимо у Извештају тврди да су велики број убијених Бошњака чинили војници, иако су судови утврдили да је већином страдало цивилно становништво. У извештају се наводи и да максималан број жртава не прелази 3.715, док је суд у Хашком трибуналу утврдио да је погубљено између седам и осам хиљада босанских Муслимана.

Грајф је у јануару ове године, како је писао БИРН најавио да ће ипак кориговати број жртава у Сребреници, те потврдио да их је било осам хиљада.
Навео је међутим да „неће бити ревизије дела извјештаја у којем се каже да убиства Бошњака од стране снага босанских Срба нису представљала геноцид.”

Портал Србија Данас се извињава својим читаоцима због преношења информација за које је наведена нализа утврдила да представљају преношење лажних вести. 

У наставку преносимо измењен текст и наслов у складу са наведеном анализом.

НАПОМЕНА: Измење су и укоњене тврдње да је хашки трибунал утврдио да није било геноцида у Сребреници и јасно је назначено да је одлука овог суда потврђује да је у Сребреници извршен геноцид за који су осуђени појединци.

Првобитна тврдња у нашем тексту да је "И суд у Хагу и међународни експерти на челу са Гидеоном Грајфом утврдили да нема ни говора о геноциду у Сребреници" није истинита, јер је Хашки суд утврдио управо супротно, а то је да је у Сребреници било геноцида и да су за тај злочин осуђени појединци. 

"ОДНОС ВУЧИЧА И РАМЕ НИКАД БОЉИ" Аналитичари открили: Братска веза два лидера може да реши косовско питање?

"ОДНОС ВУЧИЧА И РАМЕ НИКАД БОЉИ" Аналитичари открили: Братска веза два лидера може да реши косовско питање?

ПОЛИЦИЈА ДОКАЗАЛА ПРИСЛУШКИВАЊЕ ВУЧИЋА: Коцкице склопљене "Све знамо и све смо доказали"

ПОЛИЦИЈА ДОКАЗАЛА ПРИСЛУШКИВАЊЕ ВУЧИЋА: Коцкице склопљене "Све знамо и све смо доказали"

СНИМАК КОЈИ ЋЕ ВАС НАЈЕЖИТИ! Ово се догађало у Сребреници, одзвањају речи генерала Младића: Не бојте се ништа (ВИДЕО)

СНИМАК КОЈИ ЋЕ ВАС НАЈЕЖИТИ! Ово се догађало у Сребреници, одзвањају речи генерала Младића: Не бојте се ништа (ВИДЕО)

НАПОМЕНА: Измењена је првобитна тврдња да је извештај Грајфове комисије који се бави Сребреницом доказ да геноцида није било и додато у складу анализом да тај документ није међународно признат, те да не представља никакав доказ јер се коси са пресудама хашког трибунала који је утврдио да је у Сребреници било геноцида.

Израелски експерт Гидеон Грајф објавио је извештај Међународне комисије на 1.036 страна, међутим, тај документ није међународно признат, те се никако не може сматрати било каквим доказом да се у Сребреници није десио геноцид, посебно што се закључци из тог извештаја косе са донетим међународно признатим одлукама хашког суда, а које потврђују да је у Сребреници било геноцида и да су појединци осуђени за те злочине.

Сам Грајф је најавио да ће кориговати део извештаја у коме се првобитно смањује број муслимаксих жртава него што их је заиста било.

НАПОМЕНА: Коригован је део текста где наводи да је Судија Приска Матимба Нијамбе, која је председавала Жалбеним већем хтела да ослободи Младића јер то није истина, као и део да је њено издвојено мишљење представљено као доказ да у Сребреници није било геноцина, иако је званична и потврђена пресуда хашког тибунала потврдила геноцид.

Судија Приска Матимба Нијамбе није изјавила да би ослободила Младића

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је 8. јуна 2021. године другостепено на доживотни затвор због геноцида, злочина против човечности, кршења закона или обичаја ратовања током рата у БиХ 1992-1995 године.

Ratko Mladić
Ратко Младић / Извор: Профимедиа

Судија Приска Матимба Нијамбе, која је председавала Жалбеним већем Међународног механизма за кривичне судове у случају жалби одбране Ратка Младића, није изјавила да га је хтела ослободити, већ је изнела да је имала делимично супротан став од осталих чланова Жалбеног већа што је погрешно представљено као њен став да би Младића требало ослободити и што је погрешно представљено као доказ да геноцида у Сребреници није било, јер је Жалбено веће потврдило пресуду хашког тибунала Младићу. Њено издвојено мишљење се у целости може прочитати у званичном документу пресуде.

 НАПОМЕНА: Одлуком редакције а у интересу утврђених чињеница и истине уклоњени су делови са изјавама саговорника који негирају геноцид у Сребреници.