Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ ПРВИ ПУТ ГОВОРИО О ШАПИЋУ: Одлазећи градоначелник открио како ће провести последњи радни дан

20.06.2022. 11:26
Пише:
Србија Данас
Zoran Radojičić
Зоран Радојичић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/TV Happy

Као што је од раније познато Александар Шапић ће бити изабран за новог градоначелника Београда, а одлазећи градоначелник Зоран Радојичић је открио како ће протећи његов последњи радни дан на тој функцији.

Проф. др Зоран Радојичић функцију градоначелника Београда препустиће Александру Шапићу, а данас је гостујући у "Уранку" на К1 телевизији открио како ће изгледати његов последњи радни дан на овој позицији.

Београд бира градоначелника: Кандидат Александар Шапић, у току седница Скупштине града - опозиција напустила салу

Београд бира градоначелника: Кандидат Александар Шапић, у току седница Скупштине града - опозиција напустила салу

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Бира се нови градоначелник града Београда

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Бира се нови градоначелник града Београда

ПРЕДСЕДНИК СЕ САСТАО СА НОВИМ АМБАСАДОРИМА: Вучић угостио дипломате из Ирака, Сомалије и Италије (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СЕ САСТАО СА НОВИМ АМБАСАДОРИМА: Вучић угостио дипломате из Ирака, Сомалије и Италије (ФОТО)

- Четири године су брзо прошле. Огромно је било то искуство. Ни ја пре пет година нисам мислио да ћу бити на тој позицији. Очекујем да ће се данас Скупштина успешно завршити и да ће Александар Шапић бити изабран за градоначелника, као и да ћемо сутра направити званичну примопредају власти. Од почетка сам био за то политичка ситуација треба да се мења, али постепено. Става сам да су на локалном нивоу разговор и компромис важни и да је то пут да се ствари мењају. Када се дуго бавите политиком губи се контакт са свакодневним животом, али људи попут мене, који нису политичари, а баве се политиком, то мењају. Свету треба више људи који нису у класичној политици, да се тај контакт са свакодневним животом не би изгубио - рекао је Радојичић у "Уранку" и додао:

- Велики терет било ми је то што се свака реч тумачи на разне начине и извлачи из контекста. Мој проблем је био тај што нисам имао искуства. Екологија ми је од почетка била важна тема, али медији су једну моју изјаву извукли из контекста, данима се о томе писало и потпуно су девалвирали мој положај. Није мени нанета штета и нисам се ја много око тога изнервирао, али штета је начињена екологији - навео је он. 

Данас се одржава седница на којој ће Александар Шапић бити изабран за градоначелника, а Зоран Радојичић казао је да ће присуствовати седници.

- Ја нисам одборник, али бићу на седници јер желим да испоштујем новог градоначелника, да му честитам и да се договоримо око примопредаје власти. Никада нисам био члан ниједне странке, али близак сам политици председника Вучића и стојим иза свега за шта се залаже и бори. У том смислу сам члан странке, али формално нисам - казао је Радојичић, а о Горану Весићу рекао је:

Zoran Radojičić
Зоран Радојичић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Весић је човек са великим политичким искуством и он је наставак континуитета власти Синише Малог који је био на месту градоначелника пре мене. Ја сам морао да се упознајем са послом. Животна средина и деца за мене су била у центру пажње и у средишту развоја града, и у тим сегментима смо радили заједно. Све је рађено у интересу града Београда, а велики град има много проблема - рекао је он.

Др Радојичић данас је на телевизији К1 казао да је позиција градоначеника позиција визије града.

- Комунални проблеми грађане највише занимају, а визија је посао градоначелника. Много се тога изградило у претходне четири године. Зашто би градоначелник Београда морао да буде позната личност и да га сви препознају? То је била моја водиља, али се испоставила као погрешна. По мом мишљењу, најбољи правац да се Београд развија је да деца буду у центру и питање екологије је круцијално, а многи су то потцењивали на почетку мог мандата. Моје мишљење је да је то јако важно и верујем да ће се и Шапић тиме бавити, као и да ће развијати сектор дечијег спорта. Велики проблем је комплексна градска управа - има 25 секретара, девет градских већника, ту су и директори јавних предузећа... Важно је да буду оперативнији и функционалнији. Много је то тежак посао и требало би да га дели десет људи - рекао је Радојичић.

Казао је и да верује ће бити тешко да се одржи функционисање Скупштине града са тесном већином.

zoran-radojicic,-sinisa-mali
зоран-радојициц,-синиса-мали / Извор: Србија Данас

- Мислим да ће бити тешко, поготово ако опозиција жели да буде против свега. То може да буде врло тешко за функционисање Скупштине, али када је реч о фукционисању града ту неће бити проблема, јер град може да фунционише и без градоначелника - рекао је др Зоран Радојичић и открио да ли ће наставити да се бави политиком након што је одлучено да неће остати на позицији градоначелника Београда.

- Не верујем да ће ми се живот знајачно променити. Увече идем на тренинг, прошетам, видим се са људима. Трудио сам се да посао градоначелника не утиче на мој живот толико. Радио сам и у Тиршовој. Нисам имао велику моћ и то је моја срећа. Нисам се "примио" на власт и стално сам се преиспитивао. Трудио сам се да се што мање возим државним аутомобилима. Да ништа друго није урађено, за мене је само градња Тиршове 2 велика ствар и због тога је све вредело. Темељи излазе и почиње да ниче клиника са 60.000 квадратних метара. Вероватно би тога било и без мене, али питање је када - рекао је он.

Радојичић је у "Уранку" казао да мисли да и надаље у политици може да пружи допринос.

- Могу да дам допринос у сегменту науке, екологије, локалне самоуправе и наравно здравства. У свакој од тих области могу допринети да нам буде боље. Да ли ћу тачно имати неку позицију, не зависи само од мене, али мислим да ћу се као друштвено одговорно биће бавити политиком. Бићу у Парламенту - открио је Зоран Радојичић у "Уранку" на К1 телевизији.