Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић домаћин кнезу од Монака: Сусрет који доноси нове могућности Србији у будућности (ВИДЕО)

07.10.2020. 10:45 13:03
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Кнез Алберт Други од Монака први пут је у званичној посети Београду

Кнез Алберт Други од Монака борави данас у званичној посети Србији, а домаћин му је председник Александар Вучић.

НАЧЕЛНИК ПУ ШАБАЦ: Апсолутно су нетачне тврдње Небојше Зеленовића да полиција вечерас није реаговала

НАЧЕЛНИК ПУ ШАБАЦ: Апсолутно су нетачне тврдње Небојше Зеленовића да полиција вечерас није реаговала

Због Ђиласа Београђани чекали десет година на Пети паркић! Град плаћа одштету од 3,5 милиона евра

Због Ђиласа Београђани чекали десет година на Пети паркић! Град плаћа одштету од 3,5 милиона евра

ГО СНС Шабац демантује Зеленовића: Прљави покушаји да се одужи изборни процес и прекроји воља народа

ГО СНС Шабац демантује Зеленовића: Прљави покушаји да се одужи изборни процес и прекроји воља народа

Обраћање медијима

Након званичник церемонија, присутнима се обратио председник Србије Александар Вучић. 

-Имамо изузетну част да будемо домаћини и да кнеза од Монака дочекамо у његовој првој званичној посети Београду. Научио сам много ствари о Монаку и од кнеза Алберта ИИ. Уверен сам да ћемо после потписивања меморандума нашу сарадњу учинити много бољом. И Србија и Монако, иако су две веома различите државе, могу бити поносне на своју историју. Хвала његовом височанству што је прихватио позив да дође у посету Србији. Желим да кажем да сам поносан што сам могао да уручим Орден Србије на ленти кнезу Алберту II од Монака, а у разговору у четири ока сам питао много и учио. Убеђен сам да ће ово бити велики импулс односима између две земље - рекао је председник Србије и додао: 

-Разговарали смо и о борби са пандемијом коронавируса и желим да истакнем да се Кнежевина Монако са успехом бори против те опасне инфекције, разменили смо искуства. Такође, надам се да ћемо посебно подстаћи развој туризма, као и да ће бити више Срба поред Новака Ђоковића, који ће путовати у Монте Карло и свој новац остављати тамо, као што ће и они долазити овамо. Разговарали смо о укупној економској сарадњи и ту наши односи могу додатно да се поправе у будућности. Разговарали смо и о европским интеграцијама Србије и замолили смо за њихову подршку. Надам се да ће се Кнез Алберт у Србији да осећати као код куће- истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, после разговора са кнезом Албертом Другим од Монака, да ће се Србија ускоро придружити Асоцијацији земаља за мултилатерализам при УН, иницијативи коју су покренуле Немачка и Француска. 

-Пренео сам му да Србија ради предано на остварењу својих спољнополитичких циљева, пре свега на очувању мира и остабилности. Кнез Алберт је рекао да је кнежевина Монако постала члан Асоцијације земаља за мултилатерализам при УН, иницијативе коју су покренули Немци и Французи. Ми се још нисмо придруржили томе, али и савет кнеза Алберта је био да се томе придружимо- рекао је Вучић новинарима. 

-Верујем да ћемо се због свега што смо могли данас да научимо од кнеза Алберта, али и због опредељења Србије за развој мултилатерализма, ускоро се и ми придуружити тој иницијативи- рекао је председник Србије.

Каже да је разговарао са њим о европским интеграцијама Србје и замолио за додатну подршку кенжевине Монако и угледне кенжевске породице.

Јавности се обратио и кнез Алберт II од Монака и истакао да му је изузетна част што је данас у посети Србији и што је имао разговоре са председником Србије и српским представницима. 

-Хвала вам изузетно на одликовању, веома сам поносан што сам добио ово одличје. Прилика која ми се сада пружа јесте да дам нови замајац нашим односима. Такође, имамо нову етапу и у економским односима, овај споразум ће допринети продубљивању контаката и односа - рекао је кнез Алберт ИИ. 

Потписивање споразума о сарадњи између Србије и Монака

Након пленарних разговора делегације су приступиле потписивању споразума о сарадњи у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и Њ.С.В. кнеза Алберта II од Монака.

Споразум су потписали председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и извршни директор Привредног одбора Монака Гијом Роз.

Пленарни разговори

Након састанка тет-а-тет, одржани су пленарни разговори делегација Републике Србије и Кнежевине Монако предвођени председником Републике Србије Александром Вучићем и Њ.С.В. кнезом Албертом II од Монака.

Састанак тет-а-тет

Након свечане церемоније, двојица званичника фотографисала су се пре почетка састанка, а онда су се упутили иза затворених врата. 

У току је тет-а-тет састанак председника Вучића и кнеза Алберта.

Церемонија испред Палате Србија

На платоу испред Палате Србија уприличена је церемонија свечаног дочека. Кнеза Алберта II од Монака дочекао је председник Републике Србије Александар Вучић. 

Принц од Монака поклонио се застави Србије, а затим у пратњи председника Србије, поздравио присутне.

Након завршетка свечаног церемонијала уследиће тет-а-тет састанак председника Вучића и кнеза Алберта.

Дочек на аеродрому

Принц од Монака је слетео на београдски аеродром, а дочекао га је министар спољних послова Ивица Дачић.

Посета принца Алберта Другог од Монака одудара од уобичајених посета званичника из света Србији, не због споразума о сарадњи који ће бити потписан, већ због личности госта, главе кнежевине, али и сина незаборавне Грејс Кели и принца Ренијеа, којег је јавност навикла да виђа не само у званичним приликама и пословима, већ и на црвеним теписима и дворовима европских династија.

Владар Монака, наиме, потиче из једне од најпознатијих, најстаријих и најутицајнијих краљевских породица Европе, која већ деценијама привлачи пажњу целог света и чија се имовина процењује на неколико милијарди америчких долара. Породица Грималди је уједно и једна од најпознатијих светских краљевских фамилија, одмах након британске и сматра се да има много већи утицај на политичкој сцени, него што се то на први поглед види.

Оснивач династије је дипломата из Ђенове Грималдо Канела, чији су наследници били на власти у Монаку до средине 18. века, након чега је презиме проширено на Матињон Грималди. Огранак те породице Полињак Грималди сада је на власти и основао га је Реније Трећи 1949. године, отац принца Алберта Другог.

Кнежевина је постала појам аристократије и гламура, пре свега због чињенице да је њен члан 1956. године постала једна од најлепших глумица, добитница Оскара Грејс Кели, која се тада удала за кнеза Ренијеа Трећег и са њим добила троје деце - Каролину, Алберта Другог и Стефани, чији се сваки корак, такође, помно пратио у светској јавности.

План посете

Предвиђена је церемонија свечаног дочека испред Палате "Србија", након чега ће Вучић и кнез Алберт Други имати тет-а-тет састанак. Уследиће пленарни разговори делегација Србије и Кнежевине Монако предвођени председником Вучићем и кнезом Албертом Другим.

Кнезу Алберту ће бити додељен Орден Републике Србије на ленти.

Монако – друга најмања држава на свету

Кнежевина Монако налази се 15 километара од Нице и недалеко од границе Француске и Италије, а многи је сматрају и центром Азурне обале. После Ватикана, то је најмања држава на свету, али важи и за једно од најскупљих места.

Две трећине становништва чине милијардери и милионери из целог света, пре свега због пореских олакшица. Сама држава простире се на 2,02 квадратна километра, има седам квартова и у њој живи око 40.000 становника, од којих је отприлике четвртина аутохтоно становништво, а њени најпознатији становници су чланови кнежевске породице.

Иако је званични језик француски, користе се и италијански и енглески, док се монегашки језик, који је микс француског, италијанског и аутохтоног дијалекта учи у школама као обавезан језик. Мада кнежевина није део ЕУ, са њом је повезана преко Француске, а и званична монета јој је евро.

Главна привредна грана Монака је туризам, а најпознатији њен део је Монте Карло, где се налазе чувене коцкарнице. Кнежевина Монако позната је и по тркама Формуле 1 и познатом тениском турниру из Мастерс 1000 серије.