Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ових 6 ствари МОРАТЕ ЗНАТИ пре него што гласате на изборима у Републици Србији

20.03.2017. 07:24
Пише:
Ј.Ш.
beograd
београд / Извор: Србија Данас

Можда сте чули, али сигурно не знате

Једанаести по реду председнички избори биће одржани 2. априла 2017. године. Медији свакодневно помно прате шта се дешава у предизборним кампањама, стога се догађа да читаоцима или слушаоцима одређени појам који се користи и није баш најјаснији или просто нису сасвим сигурни у значење истог. 

Ово је НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ председника Републике Србије

Од 1990. у Србији је одржано ДЕСЕТ председничких избора, а њих ЧЕТВОРИЦА су до сад седели на Андрићевом венцу

У наредним редовима ближе вас упознајемо са појмовима које у наредном периоду морате да савладате јер се избори ближе из дана у дан.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

ИЗБОРНА ЛИСТА

Изборна листа је утврђена кад је својим потписима подржи најмање 10.000 бирача.

Листа кандидата за народне посланике коју подноси политичка странка, страначка коалиција и група грађана.

Садржи назив листе, име и презиме носиоца листе, као и редни број сваког кандидата, његово лично име, матични број, занимање, пребивалиште и адресу стана, као и страначку припадност у случају коалиционе листе.

АНАЛИТИЧАРИ САГЛАСНИ: Опозициони кандидати помажу Вучићу у УБЕДЉИВОЈ ДОМИНАЦИЈИ на изборима

РИК

Републичка изборна комисија је стални изборни орган.  

Чланови Републичке изборне комисије и њихови заменици именују се на четири године, а чланови бирачких одбора и њихови заменици за сваке изборе.

Она се стара о законитом спровођењу избора, организује техничку припрему за изборе, прати примену и даје објашњења у вези са применом изборног закона и у најширем смислу покрива све обавезне сегменте изборног процеса. РИК се стара и о отклањају свих могућих нерегуларности.

glasanje
гласање / Извор: Профимедиа

МАНДАТ

Посланички мандати се додељују кандидатима са изборне листе према њиховом редоследу, почев од првог кандидата са листе.

Овај појам у политици представља функцију или власт коју поштеним гласањем бирачко тело, са својим правом на бирање представника, додељује члану законодавног тела и поверавају обављање политичке власти представничком телу, што је основни и суштински концепт демократије.

Републичка изборна комисија додељује посланичке мандате најкасније у року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора, након чега сачињава извештај о спроведеним изборима, који подноси Народној скупштини.

БИРА СЕ НА ПЕТ ГОДИНА И ПРЕДСТАВЉА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ: Ово су СВЕ ОБАВЕЗЕ председника у нашој земљи

ИЗБОРНА ЈЕДИНИЦА

Изборна јединица представља територијални оквир где бирачи гласају за кандидате или листе кандидата и у коме се расподељују мандати . 

Изборна јединица може бити једномандантна и вишемандатна.

Једномандатна изборна јединица карактеристична је за већински изборни систем, а вишемандатна за пропорционални.

Приликом формирања изборних јединица треба уважавати историјске, културлолошке , географске, етничке елементе.

Узимајћи у обзир ове елементе, али и број становника одређене области, приликом формирања изборних јединица може доћи до великих манипулација.

То је најманипулативнији елемент изборног система. Истраживачи су дошли до закључка да што је мања изборна јединица то је већа диспропорција између гласова и мандата. Због тога од величине изборне јединице зависи број странака у парламенту.

izbori
избори / Извор: Профимедиа/илустрација

КОНТРОЛНИ ЛИСТ

Сигурно сте приметили листић у гласачкој кутији који се разликује од осталих на којима гласате, али једноставно нисте се довољно заинтересовали да сазнате шта тај папир значи и која је његова улога.

Тај листић назива се контролни лист и без њега се сви гласови у кутији сматрају неважећим.

Бирачки одбор проверава гласачку кутију у присуству бирача који ПРВИ дође на бирачко место, након чега се резултат контроле уписује у контролни лист, који потписују чланови бирачког одбора и бирач који је први дошао на бирачко место.

Након тога, у гласачку кутију убацује се контролни лист, а затим се она у присуству првог бирача печати, што се уноси у записник о раду бирачког одбора.

ДВОГЛАВА МИТСКА БИЋА У ТЕЛУ КОХАБИТАЦИЈЕ: Шта су Србији однели досадашњи облици овакве извршне власти?!

ИЗБОРНО ПРАВО

Током целог изборног поступка обезбеђена је заштита изборног права.

Остваривање изборног права је апсолутно слободно. То значи да је сваки бирач слободан да одлучи да ли ће изаћи на изборе или не. 

Стога, нико нема право да спречава или приморава било кога да гласа, да позива на одговорност због гласања или да од бирача тражи да се изјасни за кога је гласао или зашто није гласао.

Колика је важност остварења бирачког права као једног од основних политичких права грађана у сувременим демократијама огледа се у чињеници што су темељна начела за његово остваривање најчешће прописана уставом, а детаљно разрађена у изборним законима.