Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗБОРИ У ДОБА КОРОНЕ: Ево како ће изгледати политичка кампања у Србији све док траје епидемија

09.05.2020. 11:39
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Izbori
Избори / Извор: Профимедиа

Не верујем да ће се ситуација толико битно променити до избора да можемо да дозволимо масовна окупљања - рекао је др Бранислав Тиодоровић.

Ванредно стање у Србији укинуто је 6.маја, два дана раније је саопштен и датум одржавања избора у Србији, а питање које се најгласније чује у јавности је како ће изгледати предизборна кампања после короне.

Укидање ванредног стања не значи да се враћамо на рутину пре 15. марта, јер на снази остају и даље поједине мере које су уведене како би се смањила могућност ширења вируса корона, а социјална дистанца је главна препорука епидемиолога.

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Маске и рукавице? Ево како ће се 21. јуна ићи на гласање

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Маске и рукавице? Ево како ће се 21. јуна ићи на гласање

ЗА СЕРГЕЈА ПАРЛАМЕНТ СВИЊАЦ?! Трифуновић потврдио да ПСГ излази на изборе и поздравио дивљање Обрадовића

ЗА СЕРГЕЈА ПАРЛАМЕНТ СВИЊАЦ?! Трифуновић потврдио да ПСГ излази на изборе и поздравио дивљање Обрадовића

Скупштина данас о новим изборним правилима: Ево када почиње сакупљање потписа

Скупштина данас о новим изборним правилима: Ево када почиње сакупљање потписа

  • У мају неће бити великих скупова, посебно не у затвореном, а у јуну се чека мишљење епидемиолога
  • Потписи грађана неопходни за изброне листе ће се оверавати и у општини, а не само код нотара
  • Укључивање епидемиолога у припрему изборног процеса, како и на који начин обезбедити сигурно обављање изборних радњи
  • Консултације са лекарима како спровести мере заштите грађана током самог изборног поступка
После укидања ванредног стања на потезу РИК

После седнице Скупштине Србије, на којој су посланици донели једногласну одлуку о укидању ванредног стања на територији целе Србије, на потезу је Републичка изборна комисија.

На седници која ће бити заказана пошто одлука о укидању ванредног стања буде објављена у Службеном гласнику, чланови РИК-а ће утврдити нови роковник за предузимање изборних радњи и разматрати измене Упутсва за координирано спровођење локалних и избора за народне посланике.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

- Свакако ће бити разматране препоруке здравствених власти, па и у погледу маски, рукавица, спрејова, боксова, а утицај на даље потезе ће имати и међународна искуства. На седницама РИК ће можда присуствовати само члан или његов заменик а не оба као до сада, а по мом мишљењу слично решење треба применити и у раду бирачких одбора и поједноставити прикупљање документације - изјавио је члан Републичке изборне комисије Миљкан Карличић.

Каква је препорука струке?

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан Владиног Кризног штаба за борбу против корона вируса, казао је да не очекује да се у наредних месец, па и месец и по дана, битно промени епидемиолошка ситуација узрокована корона вируса, да би се пред изборе дозволила масовна окупљања.

Коментаришући изјаву председника Александра Вучића да ће и око изборних активности бити консултована струка, он је казао да верује да ће тако и бити.

- Он је добро информисан о свему што се дешава. И ниједна одлука није донесена а да0 да претходно стручни тимови нису дали своју оцену епидемиолошке ситуације - подсетио је он.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- У овом периоду, до избора, који су предвиђени за 21. јун, не верујем да ће се ситуација толико битно променити да можемо да дозволимо масовна окупљања. То није у интересу ни странкама, које учествују на изборима, а није ни у интересу, пре свега, здравља људи. Према томе, то треба добро се процени и зато је добро што је председник рекао да ће уз консултацију са епидемиолозима то бити урађено - додао је.

Тиодоровић додаје да то значи да ће и током изборних активности, важити исте мере као и за друга окупљања.

- Гледаће да да ли може на једном месту да буде 50 људи, никако преко тог броја. Морају да буду на растојању од два метра. Маске су обавезне, морају да их имају. Можда ће се дати већи акценатдруштвеним мрежама, на онлајн комуникацији - навео је проф. др Тиодоровић и додао да ће се о свим мерама тек причати.

Кампања може да се измести на мале екране и друштвене мреже

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би евентуална промена "правила игре" морала бити резултат договора свих учесника избора, али и да ће електронски медији имати великог утицаја овог пута на кампању.

- Кампања се може водити кроз електронске медије и преко малих екрана, не само преко великих скупова. Мислим да нико од тога не би имао штету, вероватно је то сасвим прихватљив модел, али мора бити договор свих учесника избора, и власти и опозиције - изјавио је он.

Објаснио је да, с обзиром да је кампања прекинута и да ће бити настављена тамо где се стало пре увођења ванредног стања, не би смело ништа да се мења, па ни укидање јавних скупова. Ипак, уколико препорука струке буде таква, партије које су одлучиле да иду на изборе, и власт и опозиција, требало би да седну и договоре се око новог модела одржавања избора.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

Да ће фокус бити пребачен на медије и интернер сагласан је и програмски директор ЦеСида Бојан Клачар, који је раније за тв Прву изјавио да ову ситуацију види као велику шаксу за политичаре који на тај начин могу да дођу лакше до свих људи, адресирајући све бриге које грађани у овом тренутку имају.

- Како ће кампања изгледати? Мислим да ће највећи фокус бити на медијима, да ће медији морати да понуде свој простор учесницима. Странке ће морати да искористе канале који су им доступни, а то је Интернет. 

КОНАЧНА ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА! Покрет слободних грађана учествује на изборима

КОНАЧНА ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА! Покрет слободних грађана учествује на изборима

ДОШЛО ЈЕ ДО НОВИХ ПРОМЕНА: Ка­м­па­ња ће се вршити путем ин­те­р­не­та, а на гла­сање могуће само с маскама

ДОШЛО ЈЕ ДО НОВИХ ПРОМЕНА: Ка­м­па­ња ће се вршити путем ин­те­р­не­та, а на гла­сање могуће само с маскама

Покрет слободних грађана учествоваће на изборима

Покрет слободних грађана учествоваће на изборима

Влада Републике Србије: Усвојен Предлог закона о измени Закона о избору народних посланика

Влада Републике Србије: Усвојен Предлог закона о измени Закона о избору народних посланика

ДАЧИЋ НАЈАВИО: За кампању и изборне радње биће утврђени посебни прописи

ДАЧИЋ НАЈАВИО: За кампању и изборне радње биће утврђени посебни прописи