Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У СРБИЈИ! Српска напредна странка добила највише гласова - У БЕОГРАДУ ЈАЧИ ЗА 22 ОДСТО

16.04.2022. 12:19 21:57
Пише:
Србија Данас
Ponavljanje izbora
Понављање избора / Извор: Фото: Shutterstock

Избори се понављају на 54 бирачка места за избор посланика и 35 бирачких места за председника Републике.

Избори се данас поновљају на 54 бирачка места за избор народних посланика и на 35 бирачких места за избор председника Републике.

Републичка изборна комисија је на седницама 6. и 8. априла донела решења о понављању избора одржаних 3. арпила на оним бирачким местима на којима је решењем надлежних локалних изборних комисија гласање поништено.

НОВА ОДЛУКА ГИК-а: Понавља се гласање на Звездари и Раковици 21. априла

НОВА ОДЛУКА ГИК-а: Понавља се гласање на Звездари и Раковици 21. априла

Сутра поновљени избори на једном бирачком месту у Крагујевцу

Сутра поновљени избори на једном бирачком месту у Крагујевцу

НОВА СКУПШТИНА СРБИЈЕ У МАЈУ: Дачић открио када ће радити у пуном капацитету

НОВА СКУПШТИНА СРБИЈЕ У МАЈУ: Дачић открио када ће радити у пуном капацитету

Председник РИК-а сумирао данашње изборе

Републичка изборна комисија (РИК) на вечерашњој седници одбила је три приговора. 

Како је рекао председник РИК-а Владимир Димитријевић на седници, први је био приговор Владана Синђића са листе Морамо, који је тражио да се избори пониште на једном бирачком месту у граду Ужице.

Преостала два су приговори Богосава Михаиловића који је представник изборне листе за одборнике општине Севојно.

Михаиловић је био против решења Градске изборне комисије Ужица, а РИК је навео да Михаиловић треба да се обрати Управном суду, јер је он надлежна институција.

Српска напредна странка добила највише гласова на бирачком месту 39 Стари град

На бирачком месту 39 на Старом граду највише гласова освојила је листа Заједно можемо све, и то 91, следи листа "Ајмо људи" Душка Вујошевића са 76 гласова, објавила је ЦРТА.

Уједињени за победу Београда су на трећем месту са 29 гласова, а следи коалиција МОРАМО са 19.

Коалиција НАДА добила је осам гласова, СПС седам, Заветници, СРС и Немања Шаровић добили су по један глас.

Листа Суверенисти, Двери и Руски мањински савез нису добили гласове. 

РИК одбила приговор Владана Синђића из коалиције "Морамо"

Републичка изборна комисија (РИК) одбила је вечерас приговор Владана Синђића, овлашћеног за предају приговора Групе грађана Морамо-Акција-Еколошки ustanak-Chuta-Ne давимо Београд, против решења ГИК-а у Ужицу од 8. априла. 

У Захтеву за поништавање гласања на бирачком месту број 63 у Ужицу, наведено је да је било више гласачких листића у кутији у односу на број бирача.

На седници је саопштено да су неосновани наводи да је Градска изборна комисија града Ужица на основу договора уписала да је изашло више бирача него што заиста јесте, већ је, како је поручено, извршила увид у бирачки списак.

Такође, додаје се да је ГИК у Ужицу приступила пребројавању бирача који су се потписали у извод из бирачког списка за избор народних посланика.

Такође, ГИК у Ужицу је увидом у извештај о контроли Жаписника о раду бирачког одбора за избор председника Републике, утврдио да у записнику о раду не постоје грешке и да су резултати гласања логичко-рачунарски исправни.

Затворена бирачка места у 20 часова

У 20 часова затворена су 54 бирачка места за избор народних посланика и 35 бирачких места за избор председника Републике на којима су се понављали избори.

Републичка изборна комисија (РИК) је на седницама 6. и 8. априла донела решења о понављању избора одржаних 3. арпила на оним бирачким местима на којима је решењем надлежних локалних изборних комисија гласање поништено.

Председник Градске изборне комисије (ГИК) у Београду Зоран Лукић рекао је да су сва бирачка места за понављање избора отворена јутрос на време у 7.00 сати и да није било нерегуларности.

Према ранијој одлуци ГИК у Београду, данас ће се на четири бирачка места у главном граду поновити и гласање за одборнике београдске скупштине.

Реч је бирачким местима 31 и 49 у општини Палилула, 39 у општини Стари Град и 106 у општини Чукарица.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

У Нишавском округу на једном бирачком месту продужено гласање

На вечерасњој седници Републичке изборне комисије (РИК) саопштено је да ће на једном бирачком месту у Нишавском округу бити продужено гласање за четири сата, због недостатка контролног листа.

На бирачком месту број 11 пре отварања које је почело у 7 часова, утврђено је да није било контролног листа па је гласање на том месту отпочело у 11 сати, рекла је координатор Нишавског округа Биљана Красић.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић поручио је да ће се гласање на том бирачком месту, у складу са Законом о избору народних посланика, продужити за онолико времена колико је било одложено, а то је четири сата.

Димитријевић је на вечерашњој седници навео и да су РИК-у поднете четири жалбе на решења, од којих су три одбачене, док је једна у процедури.

Излазност до 19 часова

До 19 часова на четири бирачка места на којима се понавља гласање за одборнике Скупштине града Београда изашло је 2.559 бирача од 5.804 уписаних у бирачки списак што чини 44,1 одсто, саопштио је Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) који има своје посматраче на тим гласачким местима.

Како је саопштила ЦРТА, до 16 сати на бирачко место Стари град 39 изашло је 36,4 одсто бирача, на бирачко место Палилула 31 изашло је 37,9 одсто бирача, на бирачко место Палилула 49 изашло је 41,1 одсто и на бирачко место Чукарица 106 изашло је 60,3 одсто бирача.

Излазност до 16 часова

До 16 часова на четири бирачка места на којима се понавља гласање за одборнике Скупштине града Београда изашло је 1.927 бирача од 5.804 уписаних у бирачки списак, што чини 33,2 одсто, саопштио је Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) који има своје посматраче на тим гласачким местима. 

Како је саопштила ЦРТА, до 16 сати на бирачко место Стари град 39 изашло је 27,1 одсто бирача, на бирачко место Палилула 31 изашло је 29,3%, на бирачко место Палилула 49 изашло је 30,8 одсто и на бирачко место Чукарица 106 изашло је 44,9% бирача.

Процес гласања на бирачким местима протиче у складу са процедурама.

Излазност у Нишу испод 15 одсто

На четири бирачка места у Нишу на којима грађани гласају на поновљеним изборима, излазност до поднева је била 14,48 одсто, казали су у Градској изборној комисији.

Према речима председнице ГИК-а Данијеле Милићевић са закашњем је кренуло гласање на бирачком месту број 11 у општини Пантелеј, али ће зато грађани моћи да гласају и након 20.00 сати, када ће бити затворена преостала три бирачка места.

Право гласа на поновљеним изборима у Нишу има око 4.500 бирача.

На бирачком месту број 7 у градској општини Црвени Крст поново се гласа за председничке и парламентарне изборе, а на бирачким местима 13 у општини Нишка Бања и 11 и 23 у општини Пантелеј понавља се гасање за председника Србије.

На изборима одржаним 3. априла на биралишта је изашло око 60 одсто грађана Ниша. 

Излазност до 13 часова 23,1 посто бирача

Према подацима посматрачке мисије "Црта", до 13 сати на четири бирачка места на београдским изборима је изашло 1.340 бирача од 5.804 уписаних у бирачки списак, што чини 23,1 одсто.

 

До 10 сати изашло 10,9 одсто бирача у Београду

До 10 часова на четири бирачка места на којима се понавља гласање за одборнике Скупштине града Београда изашла су 633 бирача од 5.804 уписаних у бирачки списак, што чини 10,9 одсто, саопштио је данас Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

Како се наводи у саопштењу, до 10 сати на бирачко место Стари град 39 изашло је 6,1 одсто бирача, Палилула 31 8,4 одсто, Палилула 49 10,1 и Чукарица 106 17,1 одсто бирача.

Посматрачка мисија ЦРТА данас прати само понављање гласања на четири бирачка места за београдске изборе док нема акредитоване посматраче на 73 бирачка места на којима се данас понављају парламентарни и председнички избори.

Избори се одржавају данас од 07:00 до 20:00 часова

Гласачки листићи за избор народних посланика су розе боје, одштампано је 32.181, а листићи за избор председника су тиркиз боје и њих је одштампано 28.687.

Према ранијој одлуци Градске изборне комисије (ГИК) у Београду, данас на четири бирачка места у главном граду се поновља и гласање за одборнике београдске скупштине.

Реч је о бирачким местима 31 и 49 у општини Палилула, 39 у општини Стари Град и 106 у општини Чукарица на којима ће гласање бити поновљено данас, 16. априла.

На сајту ЦеСИД-а објављена су бирачка места на којима се понављају избори.

Glasanje u Srbiji
Гласање у Србији / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Контакт за проверу о упису у бирачки списак

Министарство државне управе и локалне самоуправе отвориће контакт телефон, путем кога грађани могу добити информације о уписима у изводима из Јединственог бирачког списка, 16. априла, на дан одржавања поновљених избора.

Грађани могу информације могу да добију на број телефона 011/26-41-497 од 7 до 20 часова, наводи се у саопштењу Министарства.

}