Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРУГА СТРАНА ИСТИНЕ О ИНЦИДЕНТУ НА БИРАЧКОМ МЕСТУ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Опозиција изазвала сукоб да би направила медијску причу

17.04.2022. 11:53
Пише:
Србија Данас/ Марија Илић
Ponovljeni izbori u Srbiji
Поновљени избори у Србији / Извор: Фото: СД/илустрација - Shutterstock

На јуче поновљеном гласању за парламентарне изборе на бирачком месту 32 у ОШ Карађорђе у Великој Плани јесте избио инцидент, али Оливера Видић, представник Покрета Двери, није била никаква жртва, већ активни учесник међусобног вербалног сукоба чланова бирачког одбора, тврди Александар Крстић, који је и сам био члан бирачког одбора на том месту и који је синоћ због доживљеног стреса морао да затражи лекарску помоћ у хитној служби плањанском дома здравља.

То тврди и други члан бирачког одбора Светлана Николић.

- Госпођа Видић је прво вербално напала члана бирачког одбора Александра Крстића, оптужујући га да је склонио гласачке листиће. Он је више пута замолио да га остави на миру и да га не прозива. Али она није престајала. Онда је напала мене оптужујући ме да сам села на њену столицу. Реч она, реч ја и избила је свађа. Људи у бирачком одбору не раде стално исти посао и не седе на истом месту, ротирају се, све зависи на који посао их распореди председник бирачког одбора - каже Николићева.

РИК О ПОНОВЉЕНИМ ИЗБОРИМА: "Гласање протекло у најбољем могућем реду"

РИК О ПОНОВЉЕНИМ ИЗБОРИМА: "Гласање протекло у најбољем могућем реду"

Сутра поновљени избори на једном бирачком месту у Крагујевцу

Сутра поновљени избори на једном бирачком месту у Крагујевцу

ПОНОШ ЉУТ НА ЈЕРЕМИЋА: Није му честитао ПОРАЗ на изборима - срам га било!

ПОНОШ ЉУТ НА ЈЕРЕМИЋА: Није му честитао ПОРАЗ на изборима - срам га било!

По њеним речима, Видићева је њу и Крстића оптуживала да су лопови, да хоће да покраду изборе и да ће звати полицију.

- Она и Светлане су се споречкале и размениле и неке не баш пријатне речи. После тога је Видићева изашла напоље и наставила да демонстрира. Да бих смирио ситуацију, пришао сам јој и извинио се. Исто је то, на инсистирање Љиљане Барјактаревић, учинила и Светлана. Ја сам се извинио зато што сам десет година ловац и уплашио сам се ако дође полиција, ко зна шта ова може испричати, могу да ми одузму оружје - објашњава Крстић.

Његову причу потврђује и Љиљана Барјактаревић, такође члан бирачког одбора.

-Николићева и Видићева се јесу вербално споречкале али није било разлога за дизање толике галаме. И све би се мирно завршило да се није умешао члан бирачког одбора Мирољуб Јефтић, из ДСС, који је од самог јутра дизао тензије, очигедно желећи инцидент. Он је упорно инсистирао да Видићева зове полицију, након чега је она то и учинила. Позвала је и Дејана Филиповића, члана Извршног одбора Двери. А на Јефтићев позив стигао је и Владан Матић, високи функционер ДСС. Убрзо су се испред школске зграде у којој се гласало створили и неки мени непознати младићи, који су почели да фотографишу. По мом мишљењу, опозиција је имала договор да учини све да гласање на овом бирачком месту поново буде поништено.

У прилог својој сумњи, Барјактаревићева истиче чињеницу да су Дејан Филиповић и Владан Матић кандидати за народног посланика Двери, односно ДСС и да су својим доласком испред бирачког места грубо прекршили изборну тишину и намерно угрозили изборни процес. Иначе, Филиповић је на 63. а Матић на 122. месту изборне листе.

- Филиповић живи у центру града а Матић у Милошевцу, ово није њихово бирачко место и они јуче нису имали шта да траже испред ОШ Карађорђе. Осим ако нису желели да створе негативну медијску причу о Великој Плани и још једном изнесу лажне оптужбе на рачун СНС и СПС, што су и учинили -

Александар Крстић тврди да је након што се извинио, да би се смирио, уз сагласност председника бирачког одбора, својим аутомобилом кренуо до продавнице да купи цигарете.

- Кад сам излазио из дворишта школе, крај капије су стајала четворица младића и фотографисали мене и мој ауто. Осећао сам се и осећам се непријатно. Доживео сам то као угрожавање моје безбедности. Знате, врло је непријатно кад видите да непознати мушкарци фотографише вас и ваш аутомобил -

Уместо пуне информације о догађају у Великој Плани, у опозиционим медијима се појавила полиустина да су чланови бирачког одбора из СНС и СПС вербално напали представницу Двери.

А представници опозиције у Великој Плани су почели да се надмећу у надувавању инцидента и  и давању изјава чији је очигледни циљ да лажима и бомбастичним изјавама компромитују изборни процес.

Председник општинског одбора ДСС Владан Матић, одборник у Скупштини општине је тако, по наводима дневног листа Данас „нагласио да је проблем у малверзацијама са листићима био узрок обарања избора на овом бирачком месту током избора 3. априла.“ 

Међутим, из материјала Општинске изборне комисије,  у којој све опозиционе странке имају по два представника, се види да на том месту није било никаквих малверзација, већ су избори поновљени зато што чланови бирачког одбора, како они из владајућих, тако и они из опозиционих странака, нису потписали записник о резултатима парламентарних избора, што је последица пропуста председника бирачког одбора.

Иста лаж поновљена је и на опозиционим порталима Директно и Нова, на Н1 и у другим опозиционим медијима.

Зоран Радојковић,  који је у Данасу представљен као председник  Иницијативног одбора Странке слободе и правде (није наведено да ли на републичком или локалном нивоу) је, ни мање, ни више, изјавио да је инцидент "показатељ у каквим околностима живе његови суграђани у Великој Плани." 

Иначе, на јуче поновљеним изборима на бирачком месту 32 изборне листе СНС и коалиције СПС-ЈС освојиле су 84 одсто гласова, док је опозиција освојила 15 одсто. 

ДСС је освојила девет а Двери - пет гласова.