Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕРЕМИЋ НАСАНКАО ЂИЛАСА, ОТЕО МУ 12 ПОСЛАНИКА! Коалиција се потпуно РАСПАЛА, маске су пале

18.04.2022. 07:22
Пише:
Србија Данас/Информер
Vuk Jeremić
Вук Јеремић / Извор: Профимедиа

Председник Народне странке прозвао је Драгана Ђиласа и због истраживања која је лидер ССП презентовао јавности пре избора.

Лидер Народне странке Вук Јеремић потпуно је надиграо шефа ССП, тајкуна Драгана Ђиласа и у новој Скупштини Србије имаће 12 посланика.

Јеремић, који лично није ни учествовао у кампањи, тако ће имати једног посланика више од Ђиласа.

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ЂИЛАСОМ: Председник открио да ли ће бити нових избора у Београду

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ЂИЛАСОМ: Председник открио да ли ће бити нових избора у Београду

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О САНКЦИЈАМА РУСИЈИ: "Много нас кошта што их нисмо увели..."

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О САНКЦИЈАМА РУСИЈИ: "Много нас кошта што их нисмо увели..."

ГРАЂАНИ ПОКАЗАЛИ ДА ИЗБОРИ НИСУ ИГРА! Брнабић: Наставићемо да радимо још напорније

ГРАЂАНИ ПОКАЗАЛИ ДА ИЗБОРИ НИСУ ИГРА! Брнабић: Наставићемо да радимо још напорније

Коалициона листа "Уједињени за победу Србије" на изборима је освојила 38 мандата, али иако су у кампањи били најзаступљенији кадрови ССП, а највише носилац листе Мариника Тепић, већину места у парламенту заузеће Народна странка. И остали Ђиласови партнери узели су одмах свој део у Скупштини Србије: Демократска странка девет посланика, Покрет слободних грађана три, док ће Покрет за преокрет, Отаџбина и Слога имати по једну фотељу

Мали домети

Вук Јеремић увелико поручује да ће посланички клуб ове опозиционе партије бити "најјачи нережимски" у Скупштини Србије и да ће деловати самостално и независно!?! 

- Како стоје ствари, Народна странка ће у Скупштини Србије имати 12 посланика, више него иједна друга појединачна странка опозиције, али то, по мом мишљењу, није разлог за славље. Мислим да резултатима не може бити задовољан нико ко се надао крају режима и почетку успостављања нормалног демократског поретка у Србији након избора... - рекао је Јеремић за "Данас".

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

И док се лидер ССП Драган Ђилас јуче није оглашавао овим поводом, аналитичар Дејан С. Милетић каже да је очигледно да је лидер НС најзад дочекао својих пет минута, па је пожурио да сервира освету

- Јеремић је ћутке отрпео кандидатуру Здравка Поноша и друге "захвате" Ђиласа. Он сад жели да покаже да је све то урадио да би имао највише посланика и да би самостално водио своју политику. Међутим, Јеремићеви домети нису велики и он овим потезима показује да ће тешко трајати више од још једне политичке сезоне - сматра Милетић.

Зоран Милосављевић из Института за политичке студије каже да се овом свађом додатно продубљује већ ионако велики јаз у опозицији. 

Никад и нису били јединствени 

Судећи по изјавама и догађајима које ових дана можемо видети, долази се до закључка да они никад и нису били јединствени и сагласни по било ком кључном питању. Када су избори прошли, самим тим је и завршен њихов бесмислени пројекат удруживања, каже  посланик СНС Александар Марковић.

- Више пута сам говорио да је добро имати здраву опозицију, али са оваквим понашањем не види се, не назире се да ће се то десити. Овде видимо искључиво сујету и лични интерес који никако није поткрепљен резултатима. За опозицију би најбоље било да крене да ствара здраву политичку атмосферу за неке наредне шансе - објашњава Милосављевић. 

Јурили посланичка места

Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност оцењује да Јеремићева изјава само показује зашто грађани Србије нису гласали за овај опозициони бок.

- Цела сврха изласка тог опозиционог блока око међусобно посвађаних, Ђиласа и Јеремића, била је да уграбе неколицину посланичких места, како би се 'удобно' сместили у парламент у наредне четири године... Сад нам остаје да посматрамо како се Јеремић жали, односно хвали да га је Ђилас "преварио", па му он сада враћа... - закључује Карановић.

Вук: Веровали смо у Ђиласова лажна истраживања

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Председник Народне странке прозвао је Драгана Ђиласа и због истраживања која је лидер ССП презентовао јавности пре избора.

- Разочарење након избора је кудикамо веће код оних који су веровали истраживањима јавног мнења којима су неки опозициони прваци непрестано бомбардовали јавност, а према којима је, на пример, наша коалиција пројектована на више од 25 одсто у Републици, док је други круг председничких избора био у домену остваривог ако се постигне одређена излазност, и тако даље... Свако ко је на било који начин доводио у сумњу квалитет или интегритет тих истраживања, проглашаван је за непријатеља опозиције. Показало се да је посреди била манипулација, свесна или несвесна, сасвим свеједно... - рекао је Јеремић.