Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТИ РАЗОТКРИЛИ НАЈВЕЋУ ТАЈНУ ЂИЛАСОВОГ НАТО ГЕНЕРАЛА Понош се крије под паролом "Србија против насиља" а другује са убицом Срба?!

07.12.2023. 13:50
Пише:
Србија Данас
Ponoš i Đilas
Понош и Ђилас / Извор: Фото: Србија Danas/S.Džambić/X Printscreen/LaziDetektor/YT Printscreen/Nedeljnik Време

Хрватски лист "7дневно" објавио је текст под насловом "Пријатељ Дамира Крстичевића и Јосипе Римац руши Вучића" алудирајући на Здравка Поноша и његово пријатељство са генералом који је био командант хрватске војске током акције Олуја.

Хрватски лист "7дневно" открио је, пред прошле изборе, највећу тајну бившег председничког кандидата лидера ССП Драгана Ђиласа и данашњег коалиционог партнера, Здравка Поноша, а то је да је веома близак пријатељ са генералом Дамиром Крстичевићем, који је био командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске за време злогласне акције "Олуја".

У тексту из 2022. године под насловом "Пријатељ Дамира Крстичевића и Јосипе Римац руши Вучића" поменути хрватски медиј пише да пријатељство Поноша и Крстичевића датира још из студентских дана:

- Са српским генералом Поношем Војну академију похађао је један од најбојих хрватских генерала и бивши ХДЗ-ов министар одбране Дамир Крстичевић, који је уједно и актуелни саветик премијера Пленковића за одбрану - пише "7дневно", а текст илуструје заједничка фотографија Поноша, Крстичевића и Јосипе Римац, некадашње градоначелнице Книна.

Zdravko Ponoš
Здравко Понош / Извор: Фото: Printscreen

Ко је Дамир Крстичевић?

Дамир Крстичевић био је командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, која је учествовала у убиству 81 цивила из избегличке колоне у месту Бравнице код Јајца 13. септембра 1995. године.

Месец дана после акције "Олуја", која је трајала четири дана и у којој је протерано око 250.000 Срба, јединице Хрватског већа одбране (ХВО), Армије БиХ и Хрватске војске (ХВ) извршиле су организовану војну операцију "Маестрал" са циљем заузимања територија општина Доњи Вакуф и Јајце, које су до тада биле под контролом Војске Републике Српске (ВРС).

Damir Krstičević
Дамир Крстичевић / Извор: Фото: Printscreen

Напад је извршен из заседе, без било каквог повода, када је аутобус био у непосредној близини моста. Отворена је ватра из пешадијског наоружања различитог калибра. Према изјавама преживелих и рањених, у аутобусу „Сервистранса” није било наоружаних лица, нити је било ко од путника дејствовао ватреним оружјем. У нападу је страдао 81 цивил, међу којима је осморо деце. Најмлађа жртва био је дечак од три године, а најстарија је имала више од 90 година.

Године 2019, Поношев пријатељ Крстичевић осуимњичен је за ратне злочине, а докази су предати Тужилаштву Републике Србије!

Ту се не завршава "славна каријера" Поношевог друга, већ ћемо се вратити мало у прошлост где долазимо до операције "Масленица".

Операција "Масленица" представља планирану и организовану серију напада на српска села на подручју Равних Котара које су спровели припадници хрватске војске са циљем етничког чишћења овог простора од српског становништва. 

У овој акцији која је трајала до краја 1993. године убијено је и нестало 348 цивила и војника, а међу њима 40 жена и четворо деце. У хрватским логорима али и у својим кућама силовано је најмање 50 жена и девојчица српске националности. У збеговима је као директна последица агресије умрло још 165 цивила, а укупан број страдалих је 513.

Управо је Дамир Крстичевић био један од заповедника те операције, који је касније говорио да је операција Масленица била прекретница у Домовинском рату те да је и "након три деценије осећај исти – победнички"!

Biografija
Биографија / Извор: Фото: Wikipedia/Printscreen

Као што смо већ на почетку написали, на фотографији у листу "7дневно" поред Поноша и Крстичевића, налази се и бивша градоначелница Книна Јосипа Римац.

Хрватска полиција ухапсила је пре две године бившу градоначелницу Книна која се повезивала са малверзацијама у Хрватским шумама, односно градњом ветроелектрана код Книна која је планирана у време када је Римац била на челу Книна.

Однос опозиције према етничком чишћењу Срба

Однос Ђиласоваца и опозиционих медија према Србима који су пред налетима хрватске војске избегли у Србију, можда најбоље може да илуструје однос листе "Србија против насиља" према родољубљу и  националним питањима.

Не тако давно део домаће јавности је писао о томе Драган Ђилас преко медија које контролише осуђује централну манифестацију обележавања годишњице етничког чишћења Срба из Хрватске, која се одржава у насељу Бусије. Тако се у листу Ало наводи да он "не може да поднесе то што Срби обележавају своје страдање". 

Политика Здравка Поноша који путује по Европи са хрваским пасошем и другује са злогласним генералом, не говори баш у супрот овим тврдњама. Јавност је некако остала ускраћена за Поношево виђење ситуације деведесетих година према Србима и Републици Српској Крајини. Понош никада није јавно осудио политику Фрање Туђмана.

 

}