Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ИЗГЛЕДА ПРОЦЕДУРА ГЛАСАЊА: Обавезни документи и ствари које нису дозвољене на овај дан

16.12.2023. 16:34
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Izbori
Избори / Извор: Профимедиа

Сутра се одржавају парламентарни, локални и покрајински избори у Србији, где ће грађани моћи да гласају од 7:00 до 20:00 сати, пратећи одређене кораке на бирачком месту уз обавезно ношење личне карте или пасоша.

У Србији се сутра одржавају парламентарни, локални и покрајински избори, а грађани ће моћи да гласају на бирачким местима која се отварају у 7.00 сати и затварају у 20.00 часова, до када траје и изборна тишина. 

СРАМНА КАРИКАТУРА НА НАСЛОВНИЦИ "ДАНАСА": Шолакови медији не хају за изборну тишинуKoraksova karikatura

СРАМНА КАРИКАТУРА НА НАСЛОВНИЦИ "ДАНАСА": Шолакови медији не хају за изборну тишину

РИСТОВСКИ ЈАСАН: Не бих се ја у елиту уписивао тренутно, ја сам се уписао у књигу подршкеLazar Ristovski

РИСТОВСКИ ЈАСАН: Не бих се ја у елиту уписивао тренутно, ја сам се уписао у књигу подршке

ГЛУМИЦА МАРИЈА КРУЉ ПОРУЧИЛА: У Србији се никад није снимало као данас, култура добија један нови сјајFoto: Pink/Printscreen

ГЛУМИЦА МАРИЈА КРУЉ ПОРУЧИЛА: У Србији се никад није снимало као данас, култура добија један нови сјај

На почетку изборног дана, бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место утврђује да ли је гласачка кутија исправна и празна и то уписује у контролни лист.

Након тога, контролни лист потписују бирач који први дође на бирачко место и најмање један члан бирачког одбора.

Бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место убацује попуњен и потписан контролни лист у гласачку кутију, коју након тога печати.

Исправност гласачке кутије не може се проверити у присуству бирача за кога је након провере УВ-лампом утврђено да је изашао на изборе на другом бирачком месту, који нема важећу јавну исправу за утврђивање идентитета, који није уписан у извод из бирачког списка и који је члан бирачког одбора на том бирачком месту.

Како грађани гласају?

Сваки грађанин гласа на бирачком месту на којем је уписан у бирачки списак и може да гласа само под условом ако понесе важећу личну карту или пасош или другу јавну исправу с фотографијом и ЈМБГ.

Пожељно је, али није обавезно, предати и позив за гласање.

Уколико се неко затекне на бирачком месту приликом затварања бирачког места или непосредно испред, биће му омогућено да гласа.

Након што се гласач потпише у бирачки списак, члан бирачког одбора му прска кажипрст десне шаке спрејом како би се између осталог избегла могућност да неко гласа више пута, јер се спреј открива лампом.

Ако бирач одбије да му се спрејом обележи прст, бирачки одбор му не сме дозволити да гласа.

Сви бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом, немоћни и стари могу да гласају код куће или на неком другом месту ако обавесте бирачки одбор најкасније до 11.00 часова на дан гласања.

Пре изборног дана о таквој потреби треба обавестити бирачки одбор (преко радног тела изборне комисије), а најкасније на дан гласања када се одбор директно контактира.

Бирач који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача који ће уместо њега попунити гласачки листић онако како му бирач одреди.

Гласа се тако што се заокружи редни број испред назива једне изборне листе за коју појединац жели да гласа.

Гласа се лично иза паравана који обезбеђује тајност гласања, а када гласач заокружи редни број испред назива једне изборне листе, гласачки листић треба да пресавије и убаци у гласачку кутију.

На бирачким местима забрањено је коришћење мобилних телефона или других средстава комуникација, као и фото-апарата и камера.

У случају да некоме позив за гласање није достављен, односно гласачу није познат број и адреса бирачког места, упитом на веб-презентацији Министарства државне управе и локалне самоуправе може проверити на ком бирачком месту гласа.

Изборна тишина траје до затварања бирачких места у недељу у 20.00 часова.

Шта не сме да се ради у време тишине?

У време предизборне тишине на јавним скуповима, у електронским и штампаним медијима не смеју се објављивати процене резултата избора, јавно представљати кандидати за народне посланике, њихови програми и слично, а ово се односи и на портале који су регистровани као медији.

На бирачком месту и на удаљености до 50 метара од бирачког места не смеју се истицати симболи странака и других политичких организација и други пропагандни материјали.

На бирачком месту могу се истицати државни грб и застава, решења о одређивању бирачких места и именовању бирачких одбора, листа кандидата и правила понашања на бирачком месту.

Бирачко место одређује се тако да на њему може гласати до 2.500 бирача.

Текст гласачког листића штампа се на српском језику, ћириличким писмом.

За општине, односно градове у којима је на дан расписивања избора у службеној употреби језик националне мањине, текст гласачког листића штампа се на српском језику, ћириличким писмом, а испод тог текста штампа се текст на језику и писму националне мањине.

Ако је у општини, односно граду на дан расписивања избора у службеној употреби више језика националних мањина, текст на језицима националних мањина исписује се после текста на српском језику по азбучном реду назива језика националне мањине.

Шта ако сте у иностранству?

Грађани који на дан гласања бораве у иностранству били су у обавези да преко амбасаде или конзулата Србије поднесу захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на изборима гласати у иностранству.

Након одређивања бирачких места за гласање у иностранству, надлежна општинска/градска управа доноси решење о уписивању податка да ће на изборима гласати у иностранству, са називом и адресом бирачког места на којем ће гласати и упућује позив за гласање.

Ако нису испуњени услови да гласају у иностранству (није пријављен довољан број бирача за одређивање бирачког места или није добијена сагласност стране државе за гласање у просторијама које се не налазе у амбасади или конзулату Србије), у овом случају моћи ће да гласају само у Србији према месту пребивалишта.