Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕЋЕ БИТИ КОАЛИЦИЈА" Несторовић ДИРЕКТАН, неће разочарати гласаче

22.12.2023. 12:26
Пише:
Србија Данас
Foto: Printscreen/YouTube/K1 Televizija
Фото: Printscreen/YouTube/K1 Телевизија / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/K1 Телевизија

Носилац листе "Ми, глас народа" говорио је о протеклим изборима

Др. Бранимир Несторовић је рекао да његова странка није имала новац за кампању, али да су ипак направили добар резултат.

ЕВО КАКО СУ ГЛАСАЛИ СРБИ У ДИЈАСПОРИ: Резултати из ТРИ важне земљеizbori

ЕВО КАКО СУ ГЛАСАЛИ СРБИ У ДИЈАСПОРИ: Резултати из ТРИ важне земље

ЈОВАНОВИЋ ИСПРОЗИВАО ОПОЗИЦИЈУ: Протести немају легитимитет, критичну масу, енергију нити концепт! (ВИДЕО)MiloÅ¡ Jovanović

ЈОВАНОВИЋ ИСПРОЗИВАО ОПОЗИЦИЈУ: Протести немају легитимитет, критичну масу, енергију нити концепт! (ВИДЕО)

СРАМНА ОДЛУКА КОМШИЈА Вучић: Сви честитали изборну победу, осим Хрвата!Foto: Printscreen/YouTube/Tanjug

СРАМНА ОДЛУКА КОМШИЈА Вучић: Сви честитали изборну победу, осим Хрвата!

Највеће изненађење парламентарних и локалних избора одржаних 17. децембра су резултати листе 'Ми, глас из народа'. Ова листа, без велике буке, освојила је значајан број посланичких мандата, поставши кључни фактор у формирању власти у Београду. Са 13 освојених посланичких мандата у републичкој и 6 одборничких у београдској скупштини, имаће пресудну улогу у одлучивању о новој градској власти или евентуалном понављању избора.

Након објаве изборних резултата, поставља се питање којој политичкој опцији ће 'Ми, глас из народа'; пружити подршку. Одлука о подршци Шапићу или Обрадовићу имаће значајан утицај на даљи ток политичких догађаја. О овој кључној теми говорио је проф. др Бранимир Несторовић, који је један од оснивача странке и носилац листе.

- У политику када улазиш, знали смо да ће нас бојкотовати медији с обе стране. У нашем покрету су људи који су познати јавности, али нису били препознати као део покрета. Национална телевизија се посебно истакла, бојкотујући нас четири дана током кампање, кршећи закон. Имали смо укупно 45 минута на РТС-у. Може се доћи до алтернативне групе бирача која не користи интернет, а до њих је тешко допрети осим путем телевизије. С обзиром да нисмо имали новца, на крају смо успели да прикупимо око 30 хиљада евра, од којих смо из сопствених џепова издвојили 25 хиљада, укључујући и закуп сале за конференцију за штампу - истакао је Несторовић. Говорећи о циљевима покрета, Несторовић је нагласио:

- Нисмо размишљали о преласку цензуса, већ смо желели да промовишемо покрет и створимо свест о његовом постојању, припремајући људе за локалне изборе на пролеће. Када су стигли озбиљни подаци о резултатима, схватили смо да смо озбиљно прешли цензус и постали препознатљиви. Сада можемо развијати покрет даље - каже оснивач покрета 'Ми', и додаје да су свакој партији узели по мало гласова: 

Foto: Printscreen/YouTube/K1 Televizija
Фото: Printscreen/YouTube/K1 Телевизија / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/K1 Телевизија

- Они су се конфузним порукама које су слали сами себи створили проблеме. Милица је у једном тренутку изјавила да су спремни на коалицију са свима, што није била порука за њихове бираче, јер то имплицира сарадњу како с једнима, тако и с другима. То је била каријерничка понуда. Очекивао сам да ће им велики резултат донети подршку бирача сличних профилација, као што су наши. Нажалост, нису капитализовали ту прилику, нису јавно говорили о томе, готово као да их је срамота. Имали су подршку, али нису предузели никакве кораке. Мислим да смо од свих страна мало узели гласача. Људи тврде да смо највише узели гласача СПС-а, око два посто, али су сами криви за то јер последњих пар година нису предузели ништа - изјављује доктор Несторовић и додаје своје разлоге за то:

- Дачић се није усудио да се састате и говори са Шојговом и Лавровим. То је била изузетно лоша порука за њихове бираче, посебно јер су ту били старији гласачи који су били део Савеза комуниста и који су били русофили преко комунистичке линије. Када изгубиш подршку у таквом контексту, онда немаш много шта да тражиш. Разликовали су се од СНС-а само по израженој подршци Русима, а када су и то изгубили, постали су незапажени. Мали играчи обично прођу лоше када уђу у коалицију с великим играчима.

Несторовић наглашава да се неће удруживати ни са једном странком.

- Основна идеја нашег покрета била је да нећемо правити коалиције с било ким, већ смо се формирали као покрет како бисмо кренули властитим путем. Јуче смо одржали састанак ужег руководства на којем нас је било једанаесторо. Синиша је тренутно у Лондону, долази тек следеће недеље, али смо били у контакту и подржао је све што смо изјавили. Сигурно нећемо правити коалиције јер бисмо тиме разочарали наше бираче. Ми смо декларативно 'глас из народа'; и имамо своје канале комуникације с нашим људима. Питали смо их за кога бисмо требали бити. Преко деведесет посто њих је рекло да не смемо правити коалиције. Било би бесмислено, ради неких личних амбиција, изневерити те људе јер би то било једнократно и значило би да смо се продали - објашњава Несторовић.

- Биће покушаја врбовања, то је увек присутно. Тренутно немамо разлога подржати било кога јер немамо довољно информација. Ситуација око избора се компликује и постаје геополитичка. Ако Фон дер Лајен није честитала изборе, Руси су то учинили првог дана, док су Американци прво честитали, а затим рекли да треба све истражити. То је геополитика. Немамо све информације за доношење одлука и не желимо направити погрешан избор јер би нас то уништило. Говорим о држави и граду - додаје Несторовић и истиче да су наишли на отпор својих бирача када су најавили подршку градској власти кроз одређене пројекте:

- Наши бирачи то нису одобрили. Једноставно смо од почетка нагласили да нећемо правити коалиције, и људи су то прихватили. Сада морамо наставити истим путем и слушати људе који су гласали за нас. Чак деведесет и четири посто њих је рекло не. Не знам хоће ли бити нових избора у Београду, али није добро да мали одлучују о судбини великог града. Не желимо одлучивати ко ће бити власт у Београду с само 6 одборника. Јуче смо јасно изјавили да то нећемо радити. -

Др. Бранимир Несторовић наглашава да се ставови Покрета значајно мењају у случају евентуалних протеста попут Мајдана.

- У ситуацији у којој прозападна опозиција покуша насилним путем да промени резултате избора, наши ставови ће се битно променити. Без обзира на неправилности које могу постојати, важно је имати конкретна доказивања када се износе тврдње о изборним неправилностима. Иако они можда неће моћи много да постигну, не искључујемо могућност изазивања неког циркуса. У таквој ситуацији, приоритета је заштита државе, и ту нема дилеме. У првом реду, апеловао бих на своје присталице да изађу на улице - каже Несторовић и наглашава да никаквих разговора са Вучићем није било:

- Када је у питању одбрана државе, нема простора за дилеме. Важно је напоменути да Вучић и ја чак нисмо разговарали. Сећамо се догађаја од 5. октобра, који су нас скупо коштали, како финансијски, тако и политички, током ових 20 година. Оно што је сигурно јесте да је СНС победио. Дискусија о процентуалном уделу гласова је отворена, а може се расправљати о томе. Прозападна опозиција је изгубила изборе, и то не само због евентуалних неправилности. Можда је СНС нешто неправедно узео, али су имали довољно подршке. Када изгубиш изборе, није довољно да их оспораваш тврдећи да су били нерегуларни; можеш се жалити на нерегуларности, али не можеш их мењати. Опозиција нема легитимитет, јер су изгубили. Да су избори били изједначени, то би била друга прича. Затим су лансирали бесмислену тезу да су Срби из Босне одлучили исход избора у Београду. Београд има два милиона становника, од којих је милион гласача. Присуство 20 хиљада гласача из Босне не игра никакву одлучујућу улогу. Овим се само подстиче непријатељство према Србији, што прозападна опозиција континуирано ради - додаје. 

Несторовић истиче да би, у случају поновљених избора, њихов покрет освојио већи број гласова.

- Сада смо препознатљиви и верујем да бисмо постигли још већи успех ако останемо доследни истим вредностима. Повећала би се наша видљивост, а имали бисмо више прилика да комуницирамо са грађанима Београда. Током кампање, нисмо имали довољно времена да се посветимо проблемима главног града, будући да смо били вођени републичким инерцијама. Први корак који смо предложили Јерковићу је решавање проблема са паркингом, који је озбиљан. Постоје и други хитни проблеми који захтевају брзо решавање. Наши ресурси нису довољни за ангажовање на локалном нивоу. Налазимо се у деликатном положају, где је опстанак подложан бржем пропадању него стварању - каже Несторовић и додаје:

- Уласком у парламент, добили бисмо одређени буџет. Тај новац би уложили у инфраструктуру нашег покрета, фокусирајући се на градове где смо постигли добре резултате. Наша инфраструктура, иако мала, биће проширена, уз могућност рефундације за кампање и прикупљање донација. До сада смо одбијали велике донације, јер смо желели сачувати интегритет покрета. Већи део средстава прикупили смо од обичних грађана, донација од хиљаду до пет хиљада динара. Наш циљ је заштита ових малих људи, који су често запостављени у геополитичким околностима. Очекујемо изазове, али локални избори су нам важнији од централних, јер ту добијамо подршку људи. До сада су централне власти у Београду углавном радиле за себе.

Лекари у политици

- Лекари нису често остваривали значајан успех у политици. Често користе своју харизму, али када буду изабрани, ретко шта постигну. Изгледа да им недостаје сналажљивости у политичким аренама, где озбиљност игра кључну улогу - каже Несторовић.

Политика поштења и посвећености

- Ми смо досадно и поштено радили, без дугова или повластица. Већи део наше подршке долази од обичних људи, а трудићемо се да останемо доследни овом путу, упркос очекиваним ударима са свих страна. Тренутно нас нападају Ђиласови присталице, јер смо одбили сарадњу с њима, препознајући их као антисрпску странку. Наша намера није била да се играмо политике већ смо поставили пробни балон власти који није добио одговор од њих. Рекли смо да би понудили подршку мањинској влади у Београду под условом обуставе преговора о Косову са ЕУ и доношења закона о забрани промоције ЛГБТ-а. Они нису реаговали на наш предлог, што значи да нису спремни за промене, а ми нисмо спремни да мењамо своје вредности зарад личних уступака. Очекивао сам различите дезинформације у медијима, али тренутно нисам сигуран у тачност информација. Напади сежу од тврдњи да смо добили министарска места до градоначелничке позиције, што је неосновано. Очекујемо да ће поновљени избори смањити тензије. Тек када будемо довољно јаки да спроводимо своје идеје, размотрићемо преговоре - каже Несторовић, и додаје да Шапић није решење за Београд:

- Шапић није одговарајуће решење на личном нивоу, јер није показао значајне резултате. Лично нисам приметио његову убедљивост као градоначелника. За сада нећемо предузимати никакве кораке. Сутра ћемо одржати конференцију за штампу у 12 сати и објавити једногласну одлуку да за сада нећемо сарађивати ни са једном странком - каже проф. Несторовић, који са поносом истиче, да су њихови гласачи у највећем проценту припаднице лепшег пола.

- Преко 60% наших гласача су жене. Средњовечне жене су најбољи бирачи у Србији. Оне озбиљно приступају изборима - закључује др. Бранимир Несторовић.