Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ЈЕ ЧИСТО КАО СУЗА! Савет Европе коначним извештајем покопао Ђиласовце: Избори у Србији били поштени и регуларни!

20.01.2024. 07:48
Пише:
Србија Данас/Информер
Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Фото: Youtube Printscreen/NOVA С/Еуропеан Парлиамент

Савет Европе објавио коначан извештај у којем се наводи да на децембарским изборима у нашој земљи није било никакве 'крађе гласова', како то већ недељама лаже коалиција окупљена око тајкуна Драгана Ђиласа. Србија похваљена због поштовања 'фундаменталних слобода' и добро организоване изборне администрације.

Опозиција окупљена око тајкунске листе 'Srbija против насиља' Драгана Ђиласа и дефинитивно је покопана у својим лажима о наводној 'изборној крађи'!

Савет Европе објавио је коначан извештај у којем се наводи да на децембарском гласању у нашој земљи није било никакве 'крађе гласова', како то већ недељама тврди Ђиласов савез. Штавише, Србија је похваљена због поштовања 'фундаменталних слобода' и добро организоване изборне администрације!

"МНОГО ДОБРИХ ВЕСТИ, ПЛАНОВА И ИДЕЈА" Вечерашње обраћање Вучића не смете да пропустите: Полећемо, Србија иде у будућност!Aleksandar-Vučić

"МНОГО ДОБРИХ ВЕСТИ, ПЛАНОВА И ИДЕЈА" Вечерашње обраћање Вучића не смете да пропустите: Полећемо, Србија иде у будућност!

"ПОЛЕЋЕМО, СРБИЈА ИДЕ У БУДУЋНОСТ!" Вучић снимком најавио сутрашње представљање великог плана за наредне три године (ВИДЕО)Aleksandar-Vučić

"ПОЛЕЋЕМО, СРБИЈА ИДЕ У БУДУЋНОСТ!" Вучић снимком најавио сутрашње представљање великог плана за наредне три године (ВИДЕО)

"КУЋИ СЕ ВРАЋАМО СА МНОГО ДОБРИХ ВЕСТИ" Вучић завршио боравак у Давосу Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

"КУЋИ СЕ ВРАЋАМО СА МНОГО ДОБРИХ ВЕСТИ" Вучић завршио боравак у Давосу

Све чисто као суза

Савет Европе констатовао је позитивну оцену на више од 93 одсто бирачких места која су контролисана, чиме је потврдио прелиминарни извештај мисије ОДИХР-а. Кључна ствар која је позитивно оцењена јесте и то да је изборе на више нивоа у Србији посматрало чак 5.112 посматрача из девет организација цивилног друштва, плус 475 међународних посматрача из 25 организација, што је, како се наводи у извештају, 'знатно допринело транспарентности изборног процеса'.

Гласање је позитивно оцењено на безмало 93 одсто бирачких места од укупно 1.120 посматраних, што се поклапа и са прелиминарним извештајем ОДИХР-а. Мањкавости на осталим бирачким местима углавном се односе на бројност људи на бирачком месту и гужве испред бирачких места.

Републичка изборна комисија (РИК) похваљена је због искорака који је направила прошле године, попут унапређења бирачког списка. Посматрачи су подвукли да је сваки грађанин имао могућност да самостално провери да ли се налази у бирачком списку. Такође, као позитивно је истакнуто то да је РИК објавио информације из бирачког списка по локалним самоуправама и бирачком месту, што је омогућило додатну контролу бирачког списка.

'Позивамо институције да наставе да унапређују изборни процес и наставе да примењују препоруке ОДИХР-а. Препоручујемо да се организује постиборни семинар уз учешће међународних посматрача како би се разговарало о свим начинима за унапређење правног оквира и праксе', пише у извештају, чиме је дефинитивно раскринкана лаж ђиласоваца о наводној 'изборној крађи'.

 

Предраг Лацмановић из агенције 'Фактор плус', коментаришући ове наводе, каже да жели да верује да у опозицији има људи који нису истински против Србије.

- Воља грађана јесте била да највећи број гласова дају СНС, а део бирача казнио је сукобе унутар опозиције због расподеле мандата. Желим да верујем да тамо нема људи који су изричито против Србије, већ да су само искривљеног политичког деловања. Опозиција је превише фрагментирана, а пошто се определила само за 'активизам' у Београду, успела је да отуђи од себе велики број гласача. Власт мењају гладни стомаци, а ми видимо константни раст плата и пензија у Србији - наглашава Лацмановић.

Пропао им је план

Дејан Булатовић са листе 'Srbija не сме да стане', бивши потпредседник Ђиласове странке, оцењује да се опозиција позивала на политичаре са Запада којима је такође у интересу да мењају изборну вољу грађана Србије.

- Мариника Тепић је уништитељ свега што је српско, а кад није добила изборе, водила је неке лажне штрајкове глађу. Опозиција се позивала на политичаре са Запада који би такође желели да мењају изборну вољу грађана. Они се диче тиме што опањкавају Србију по свету и траже санкције за Вучића. Лично сам учествовао у оснивању ССП, али сам екстремно против овог њиховог покушаја прекрајања изборне воље грађана - закључује Булатовић.

 

Медији кампању пратили по закону

Савет Европе је у свом извештају посебно похвалио чињеницу да је Законом о електронским медијима продужена забрана учешћа кандидата са листе на јавним догађајима пред дан одржавања избора са десет на чак 30 дана. У делу о медијском праћењу избора, Савет Европе је у извештају подвукао да су медијски садржаји означени као предизборни програм на националним фреквенцијама, посматрани од стране ОДИХР-а, покривали предизборне активности у складу са законом и пружили једнако време свим учесницима избора.

Миљан Дамјановић, Потпредседник СРС

Када су кренули на институције Србије, тужилаштво није реаговало. Није реаговало чак ни када су са тестерама упадали у РТС!

Србислав Филиповић, Аналитичар

Уместо да као одговорна опозиција критикују власт и указују на свој програм, они позивају на разбијање и рушење града. На Ђиласовој листи су битанге и лажови, због чега се не може очекивати да ће се извинити господи коју је назвао 'фантомским бирачима'.

Србија Данас/Информер