Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА МАГНЕТ ЗА СТРАНЕ ИНВЕСТИТОРЕ: Упркос турбулентним променама у свету, компаније хрле у нашу земљу - стопа незапослености никад мања (ФОТО)

02.11.2023. 10:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Наша земља и даље лидер у привлачењу директних страних инвестиција.

Стране инвестиције у Србији бележе значајан пораст. Ни промене на глобалној политичкој сцени, попут рата у Украјини, нису утицале на прилив страних инвестиција у нашу земљу.

"СНС ЈЕ СНАГА И ГЛАС НАРОДА НАШЕ ЗЕМЉЕ" Вучић подржао листу "Србија не сме да стане": Идемо да победимо убедљивије него икада!Aleksandar Vučić

"СНС ЈЕ СНАГА И ГЛАС НАРОДА НАШЕ ЗЕМЉЕ" Вучић подржао листу "Србија не сме да стане": Идемо да победимо убедљивије него икада!

СНС ВЕЋ ОБАРА РЕКОРДЕ: Широм Србије народ масовно излази и даје подршку листи "Србија не сме да стане"sns

СНС ВЕЋ ОБАРА РЕКОРДЕ: Широм Србије народ масовно излази и даје подршку листи "Србија не сме да стане"

ПРИЈАТЕЉСТВО СНАЖНИЈЕ ОД ЧЕЛИКА! Србија и Кина јачају братство и сарадњу из године у годину, ЦИФРЕ све говоре, кад кажу Европа, они мисле на Србију!Vučić i Si Đinping

ПРИЈАТЕЉСТВО СНАЖНИЈЕ ОД ЧЕЛИКА! Србија и Кина јачају братство и сарадњу из године у годину, ЦИФРЕ све говоре, кад кажу Европа, они мисле на Србију!

Србија и даље остаје атрактивна дестинација за стране инвеститоре не само у региону, него и у централној и источној Европи, а самим тим земља бележи све већи економски раст, смањује се стопа незапослености, развија се инфраструктура, граде се нове саобраћајнице, унапређује се животни стандард грађана. 

Величанствени кадрови из ваздуха: Радови на изградњи брзе пруге Нови Сад-Суботица теку по плану

Економски план реформи које је спроводио тим на челу са председником Србије Александром Вучићем показао је успешност кроз све боље резултате из године у годину. Србија је неупитно побољшала своју економску позицију, кредитни рејтинг, али и инвестициони ризик. 

Стране инвестиције у Србији настављају да привлаче пажњу глобалних инвеститора, док земља остаје кључно одредиште за капитал из иностранства. У последњих неколико година, Србија је постала једна од најатрактивнијих локација за стране инвеститоре у региону, привлачећи капитал и отварајући нова радна места широм земље.

Један од главних фактора који привлачи стране инвеститоре јесте повољна пословна клима коју Србија нуди. Влада је имплементирала низ реформи како би поједноставила процес отварања фирми, побољшала правосудни систем и смањила бирократију. Такође, Србија нуди конкурентне пореске олакшице и субвенције за компаније које улажу у одређене секторе.

Стране инвестиције имају дубок утицај на економски развој Србије. Осим стварања радних места и трансфера технологије, инвестиције помажу повећању извоза, диверсификацији привреде и унапређењу инфраструктуре.

Зашто је Србија привлачна страним инвеститорима?

Поред мудре политике Владе Републике Србије, и низом реформи које је иницирао најпре премијер, а затим и председник републике Србије Александар Вучић, страни инвеститори долазе у Србију из више разлога. Прво, Србија има привлачан географски положај као тржиште које повезује Европу и Балкан. Друго, земља има разноврсну и образовану радну снагу која је конкурентна на међународном тржишту.

Такође, постоје и одређене економске погодности, као што су пореске олакшице и субвенције, које привлаче стране инвеститоре. Такође, повољне цене гаса и струје привлаче инвеститоре јер смањују оперативне трошкове пословања. Поред тога, стабилност и предвидљивост цена енергената у Србији један је од одлучујућих фактора прилива страних инвестиција.

Осим тога, Србија је чланица различитих међународних трговинских споразума што олакшава извоз производа из земље. Стабилност политичке ситуације и континуиране економске реформе такође играју улогу у привлачењу страних инвестиција.

Србија се у 2020. години нашла на првом месту у Европи по броју директних страних инвестиција у односу на величину економије, истакнуто је у годишњем извештају који је објавио фДи Intelligence (фДи Репорт 2020), део британског листа "Финанциал Тимес". 

Investicije
Инвестиције / Извор: Србија Данас

Листа компанија које послују на подручју Србије из годину у годину све је дужа и дужа и на њој се налазе имена светски признатих компанија као што су Роберт Bosch, Сиеменс, ЗФ, Panasonic, НЦР, Microsoft, Горење, Бросе, Цонтинентал, Магна, Цоопер Тирес, Јохнсон Цонтролс, Јохнсон Елецтриц, Леони, Фиат Chrysler Аутомобилес, Yazaki, Еатон, Стада, Swarovski, Аунде, Цалзедониа,  Меи Та,  Schneider Елецтриц, Geox, Tarkett, Линг Лонг, Адиент, Minth, Toyo Тирес,  МТУ, Barry Callebaut, Fertico, Grundfos, INMOLD, Kromberg&Schubert, Bizerba и многе друге.

Роберт Bosch - Немачка компанија је у Пећинцима отворила погон за производњу система брисача. Раде за најпознатије брендове у аутомобилској индустрији: Волво, BMW, Volkswagen, Мерцедес и друге. Пословање у Србији се сада одвија у фабрици од 60 хиљада квадратних метара у Пећинцима, и преко 6 хиљада квадрата канцеларијског простора у Београду. Укупан број запослених више од 2.000 а вредност инвестиције је 100 милиона евра.

Кромберг & Schubert - компанија послује од 2018. године у Србији и до сада је у нашу државу уложила више од 29 милиона евра. У оквиру фабрика овог инвеститора запослено је око 4.000 људи. Радници су запослени у производњи аутомобилских компонената, јер је ова компанија глобални добављач система каблова, каблова и технологије бризгања.

Магна Сеатинг - компанија послује од 2013. године у Србији и до сада је у нашу државу уложила више од 14 милиона евра. У оквиру фабрика овог инвеститора запослено је више од 2.000 људи. Радници су запослени у производњи пресвлака за аутомобилска седишта.

Леони - компанија послује од 2009. године у Србији када је изграђена прва фабрика у Прокупљу, али је своје пословање ширила те је тако друга фабрика отворена 2014. године, трећа 2017. године, а последња у Краљеву отворена је 2021. године. До сада је у нашу државу уложила више од 170 милиона евра. У оквиру фабрика овог инвеститора запослено је 14.000 људи. Радници су запослени у производњи кабловских сетова за аутомобиле.

НЦР компанија - отворила је у 2021. години нови пословни центар ове америчке компаније у Србији. До сада је у нашу државу уложила више од 100 милиона евра. У оквиру компаније овог инвеститора запослено је више од 3.800 људи. Радници су запослени на пословима пружања висококвалитетне и стручне подршке компанијама разних делатности, међу којима су фирме из области финансија, туризма, угоститељства, телекомуникација, забаве, игара на срећу, јавног сектора и телекомуникација.

Сиеменс компанија - послује од 1996. године у Србији и до сада је у нашу државу уложила више од 100 милиона евра. Током 2018. године ова компанија је отворила нову фабрику у Србији лаких шинских возила за европско тржиште, а у Србији запошљава више од 2.000 радника. 

Фабрике отворене у 2023. години
Јапански гигант НИДЕЦ

Нидец Цорпоратион - компанија која послује од 2021. године у Србији и до сада је у нашу државу уложила више од 73 милиона евра. У оквиру компаније овог инвеститора запослено је 480 радника. Радници су запослени у производњи погонских мотора за електрична возила. Јапански Нидец отворио је у мају производни комплекс у Новом Саду. Очекује се да ће две фабрике у Новом Саду запослити најмање 1.200 радника.

- За нас је Јапан јако важан трговински партнер. Некада је трговинска размена исносила 4.9 милиона данас је на око 300 милиона. То су и даље мали бројеви, али ово нама повећава капацитете за даље привлачење инвестиција. Када доведете јапански Нидек, онда сви желе да дођу. Ми смо преговоре почели 2020. године, 2021. у потпуности ушли у процес преговарања. И њихов председник је хвалио Србију у тренуцима када многи нису хтели и смели и бескрајно хвала Нидеку на томе - рекао је председник Вучић на отварању ове фабрике у мају 2023. године.

Бицерба

Бицерба је један од глобалних лидера у производњи вага и светски добављач хардверских и софтверских решења из области технологије вагања, сечења и етикетирања. Радови на изградњи фабрке Бицерба почели су у марту прошле године и тада је најављено да ће у њој радити око 300 радника, а инвестиција у првој фази вредна је око 21 милион евра. Компанија Бицерба је отворила фабрику у Ваљеву како би проширила своје производне капацитете и ојачала своје стратешко присуство на тржишту. У Ваљеву је изграђена нова фабрика и овај целокупан пројекат представља ново поглаваље у историји компаније, наводе из Бицербе. Прве ваге су већ призведене и испоручене купцима у фебруару ове године. Производно-технички центар Бицербе у Ваљеву већ запошљава 55 радника и тај број се сваког дана увећава, а компанија планира да у фабрици ради око 300 запослених.

Континентал у Каћу

Ове године отворена је друга фабрика компаније Континентал Аутомотив Србија, која је једна једна од највећих Континенталових фабрика у свету.

Производња система за приказивање информација и мултимедијалног садржаја на екранима почела је у фебруару 2022. године у мегафабрици у Каћу. Тренутно, фабрика у Новом Саду има преко 500 запослених. 

Палфингер

Палфингер је међународна, технолошка и машинска компанија и водећи светски произвођач и пружалац иновативних решења за дизалице и системе подизања. Користи напредне технологије производње за мобилне кранове и системе подизања.

Фабрика Палфингер у Нишу је у изградњи и требало би да буде готова до 2024. године.

Компанија планира да уложи више од 35,5 милиона евра у врхунску фабрику компоненти за интерну производњу. Производна локација у Нишу ће од 2024. године играти важну улогу у постизању амбициозних циљева Палфингера, наведено је на сајту компаније.

Након завршетка прве грађевинске фазе 2024. године, ПАЛФИНГЕР ће у Нишу постепено успоставити производњу челичних компоненти и подсклопова за широку палету производних линија, од дизалица за утовар до приступних платформи до 2027. године. До тада ће ПАЛФИНГЕР обезбедити 375 сигурних радних места за искусне завариваче, оператере машина, браваре, оператере складишта, возаче виљушкара и административне службенике.

Србија остаје отворена за стране инвестиције и наставља радити на стварању повољног пословног окружења. Са перспективама раста и развоја у различитим секторима, очекује се да ће стране инвестиције и даље бити кључни покретач економске стабилности и напретка у Србији, без обзира на турбулентне промене на геополитчкој сцени.