Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

“КОВАЧЕВИЋА СУ ХТЕЛИ ДА ЛИНЧУЈУ” Ванредна конференција РИК-а: Незапамћено насиље, покушали су да унесу НОЖЕВЕ и ПАЛИЦЕ (ВИДЕО)

19.12.2023. 00:37
Пише:
Србија Данас/Курир
RIK
РИК / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/@Republička изборна комисија

Одржана је ванредна конференција за медије у просторијама РИК-а нешто пре поноћи, док је испред зграде још увек било стотинак демонстраната.

Ванредна конференција за медије у просторијама РИК почела је нешто пре поноћи, у тренутку док је испред зграде још увек било стотинак демонстраната.

СТРУЧЊАК ОДГОВАРА: Како одабрати прави ПРОБИОТИК од многих који постоје на тржишту?probiotik

СТРУЧЊАК ОДГОВАРА: Како одабрати прави ПРОБИОТИК од многих који постоје на тржишту?

ОБЈАВЉЕНИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ВОЈВОДИНУ! Обрађено 96,79 одсто бирачких места izbori

ОБЈАВЉЕНИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ВОЈВОДИНУ! Обрађено 96,79 одсто бирачких места

"ЖЕЛИМ ДА СРБИЈА НЕ СТАНЕ" Борисов честитао Вучићу победу на изборимаAleksandar Vučić i Bojko Borisov

"ЖЕЛИМ ДА СРБИЈА НЕ СТАНЕ" Борисов честитао Вучићу победу на изборима

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да су данас у 19 часова Мариника Тепић и Мирослав Алексић, дошли у зграду са захтевом да разговарају.

- Том приликом су ми предали захтев за спровођење нових избора за Скупштину Града Београда. Они су оптужили РИК за изборну крађу, тврдећи да ми заступамо интересе Александра Вучића - казао је Димитријевић.

Како каже Димитријвић, они су указивали на наводне регуларности током избора у Београду.

- На изнете оптужбе сам рекао да је неумесно тврдити да један орган ради за било ког учесника избора, пошто су у нашем саставу и представници власти, и представници опозиције - рекао је он.

Председник РИК каже да је то пример неприхватљивог и непримереног притиска.

- При чему се свесно или из незнања занемарује чињеница да РИК није орган за спровођење градских избора, већ је то РИК. Ми нисмо другостепени орган, како тврде, у односу на ГИК. То је у складу са законом Виши суд у Београду - рекао је Димитријевић.

Он додаје да РИК не може ни да распише, ни да организује нове изборе.

- Окупљањем испред РИК се свесно омета наш рад. Такође обавештавам јавност да су се протести испред РИК прерасли у насиље које до сада није забележено када је у питању рад РИК - рекао је председник РИК.

Каже да незадовољство радом РИК никада није доводило до оваквих сцена, и да је посебно шокиран сценама испред зграде.

- Сва агресивна реторика уназад неколико дана очигледно је морала кулминирати оваквим насиљем. Вечерас је нападнут и директор ZSS Миладин Ковачевић као и његови сарадници, и нападнуто је више чланова РИК. Нападнути су и кандидати са изборне листе Србија против насиља, и то мора бити осуђено и санкционисано - рекао је он.

Димитријевић истиче да ће инсистирати да насиље буде кажњено, и потом показао заплењене ножеве и палице које су одузете од демонстраната.

- Ја морам да штитим интегритет изборног процеса, али за сво ово време нисам ни помислио да ћу бити у прилици да водим рачуна о самој физичкој безбедности чланова РИК и службеника. Надам се да ћу се после немилих сцена пробудити разум код свих који хоће да утичу на изборни процес, и да ће се ове узавреле страсти смирити и вратити у домен легалне и легитимне политичке борбе - каже он.

Председник РИК је пожелео Мариники Тепић и Мирославу Алексићу да не доведу у опасност сопствено здравље, као и да брину о здрављу и безбедности људи које су својим неодговорним поступцима угрозили.

Миладин Ковачевић каже да је око 22 часа отишао са седнице комисије, пошто је имао обавезе ујутру, и кренуо је из зграде РИК.

- Надајући се да се неће догодити оно што се догодило. Знам шта значи кад се људи скупе и демонстрирају, и претпостављао сам да то може изгледати насилно, али сам веровао да ћу моћи да прођем - рекао је он.

Ковачевић додаје да он није млад, и да је прошавши кроз врата, са својим сарадницима, зачуо стампедо и да му се сручила на главу гомила људи.

- Мене су ударали и гурали, и на тротоару су ме срушили. Пао сам на леђа, имам болове у пределу кичме. Мораћу да идем на прегледе, али некако сам успео захваљујући сарадницима да се вратим назад у зграду - казао је он.

Директор ZZS каже да је све било неартикулисано, и да овога пута није било самоконтроле.

- То је био линч и скакање на човека. Та жестина и тај излив мржње и беса мени није био до сада познат. Сећам се 2016. године када је опозиција хтела да делегитимизује изборе, па сам им ја био на путу. Ја руководим установом која има европску па и светску репутацију - каже он.

Ковачевић додаје да и он лично ужива светску репутацију, и да није само службеник, већ је професионалац, научник и члан РИК без права гласа.

- Научник сам од далеких осамдесетих година прошлог века. Кажем вам, учествујемо у билатералној сарадњи са организацијама и институцијама широм света - истакао је он.