Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕСТОКА ДЕБАТА МАНДИЋА И ЂУКАНОВИЋА! Андрија сасуо Милу све у лице: "Ви сте највећи проблем Црне Горе и победићемо вас"

16.03.2023. 20:52
Пише:
Србија Данас
Mandić i Milo
Мандић и Мило / Извор: Фото: Printscreen/B92

Завршен је ТВ дуел између председничких кандидата Андрије Мандића и Мила Ђукановића.

Дебата између председничког кандидата ДФ и коалиције ЗБЦГ Андрије Мандића и кандидата ДПС-а Мила Ђукановића емитована је вечерас, а прва тема је била "Како бисте спасили земљу од задуживања?"

Ђукановић: Црна Гора је данас рак рана Балкана, била сидро сигурности. Имали смо Закон о фискалној сигурности који је ограничавао Владу. Морамо да се вратимо финансијској дисциплини, оно што делимо кроз плате мора бити произведено.

Мандић: Имали смо 3 дуела до сада, који су обележили историју Црне Горе. Ово је дуел који ће донети до коначне смене власти вашег режима. Влада која данас постоји је влада коју је изабрао и ДПС, подржали сте економски програм коју су предложили. 

Ђукановић: Прекомерну потрошњу није донела наша влада, сада се спрема порез на добит којим хоће да растерају инвеститоре. Стварала се илузија, користили су се новцем пореских обвезника, пресипали из шупљег у празно. Сви плаћамо цех владе Здравка Кривокапића.

Мандић је истакао да у Црној Гори има још важних тема поред економских - попут борбе против организованог криминала. 

Мандић: Уступио сам месту Здравку Кривокапићу, нисам се покајао јер ваша власт је најгора појава за Црну Гору, мислим да је и та влада направила један велики искорак у односу на ваше владе. Све ово су дечје болести које ће Црна Гора преболовати и кренути напред. Имали сте 29 година када сте ушли у политику, ваше вријеме је било вријеме када се обнављао вишепартијски систем, данас нема потребе са тим да се учи успут...

Andrej Mandić
Андреј Мандић / Извор: Фото: Printscreen/B92

Мандић је истакао да је влада Здравка Кривокапића напоравила велики искорак у односу на све што су направиле све владе које је водио Мило Ђукановић. Истакао је да је Црна Гора 31. августа сменила једну аутократску власт. Све недостатке људи из влада након избора Мандић је окарактерисао као дечије младости и нешто што ће Црна Гора превазићи. 

Мандић: Црна Гора је стара, озбиљна држава. Имали сте 29 година када сте постали премијер. Данас више нико нема потребе да се учи успут. Ваше време је било време када се обнављао вишепартијски систем, сада више нема потребе за тиме. 

Ђукановић: Тада се можда могло толерисати учење политике, данас нема потребе за тим. На променама је дошло на изборима - шта је промењено, а шта смо добили, са тиме се не слажем. Морамо видети и како на то гледа међународна заједница. У моје време Црна Гора је прихваћена у НАТО, а у НАТО се не примају државе са аутократским режимима. Када је у питању економско знање, ја нисам тако благонаклон као ви према људима који су водили послове у влади Здравка Кривокапића. Ја не мислим да ти људи не знају шта су урадили, већ да су то урадили врло свесно и да то прети да уздрма стабилност црногорске економије. 

Мандић је поручио је Ђукановићу да је било доста након 30 и више година, а додао је да не би учествовао на изборима да је на његовом мјесту.

Ђукановић: Људи из моје породице граде каријере независно од мене Предсједнички кандидат Мило Ђукановић му је одговорио да су људи из његове породице узорни, те да граде каријере независно од њега.

- Људи из моје породице су узорни људи, самосталне личности, који раде, граде своје каријере независно од мене, као и ја независно од њих и ту стаје моје објашњење на ту тему, истакао је Ђукановић.

Он сматра да је било добро што су укрстили аргументе и сматра да је за дешавања на финансијском тржишту заслужна влада Здравка Кривокапића, а не владе прије њега. Оцијенио је да је влада изазвала прекомјерну потрошњу преко програма Европа сад.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Фото: Printscreen/B92

- Осакаћен је Фонд за здравство, као и финансије. Кренуло се и задуживање,а најављује се порез на добит који ће растјерати инвеститоре. Жељела се створити илузија код људи за стварање нове партије. Кренуло се у пресипање из шупљег у празно. Проблем је у незнавеној економској политици владе Здравка Кривокапића због које сви испаштају, додао је Ђукановић.

Он је нагласио да су деведесете године биле ванредне, као и да се тада могло толерисати учење политике, али се данас нема потребе за тим.

- Шта смо данас добили. Ја не мислим да је наша политика како ви кажете аутократски режим. Знате да је нас међународна заједница прихватила у НАТО. Црна Гора је раније показала одређене слабости који су довели до промјене власти што је само једна потврда демократског сазријевање нашег друштва, оценио је Ђукановић.

Нагласио је да је Кривокапићева влада нанела економији огромне штете, те да новој власти неће бити лако да то исправи. Ђукановић не мисли да ће ДФ бити део владе, као и да су претходном владом и екпериментисањем направили себи штету.

- Треба опрезније употребљавати термин слободе. Црна Гора је била слободна и пре 30. августа, додао је он.

О Корупцији

Председнички кандидат Демократског фронта и коалиције За будућност Црне Горе Андрија Мандић поручио је у дебати Милу Ђукановићу да је његова породица склона корупцији која је резултирала тиме да имају милијарде евра. Ђукановић је на то одговорио да они граде каријере независно од њега.

Мандић: Господине Ђукановићу, ви, ваш брат, ваша сестра, ви важите за породицу која је склона корупцији која је резултирала тиме да ви имате милијарде евра. Зашто се Црна Гора овако заразила организованим криминалом и корупцијом, стотине људи је погинуло, упитао је Мандић Ђукановића у дебати на ТВ Е и Првој.

Mandić i Đukanović
Мандић и Ђукановић / Извор: Фото: Printscreen/B92

Мандић је оценио да није нормално и независно што Ђукановићи нису у истом домаћинству, а и то да је његов брат власник 265 станова.

- Кад се окренете и погледате ове зграде, можете побројати које су власништво вашег брата, а он није открио интернет, он није имао неку посебну идеју, не мислим да је неки прерадан човек и да се 24 сата бави неким послом, него је злоупотреба власти да се дође до толиког богатства, истакао је Мандић.

Мандић је истакао да је ову Владу која је тренутно на власти изабрала Демократска партија социјалиста. Навео је и да је влада Душка Марковића и влада Здравка Кривокапића припремила задужење од 750 милиона еура.

- Предузимам одговорност за политику Владе Здравка Кривокапића. Нисам се покајао због тога што смо дошли у позицију да формирамо ту владу. Подржали смо ту владу, али смо направили листу која је омогућила да вас победимо на изборима. Прихватам све грешке на свој рачун, додао је Мандић Ипак је оценио да је претходна влада направила искорак у односу на ДПС владе.

- Црна Гора је 2020. године први пут сменила власт на изборима и то морамо да уважимо као важну чињеницу. Ове дечије болести и премијера који не зна свој посао и младих људи, морамо пребољети и кренути напред. Сетите се вас кад сте постали премијер кад је Момир Булатовић казао да сте млади људи и да ћете учити успут. Више нема потребе да се неко учи успут. Ми као држава морамо да направимо велики искорак - казао је Мандић.

Он је нагласио да ће будућу владу чинити ДФ и нагласио да је она ће бити спремна да се са свим ухвати у коштац, без утицаја страних амбасада. Мандић је навео и да нема никаквог реваншизма каквог је било за време ДПС-а.

- Нису људи могли да остану на пословима портира и кафе куварице ако не гласају вашу партију. Данас то није случај, на функцијама су остали људи из ДПС-а ако добро и професионално раде посао, истакао је Мандић.

Поручио је Ђукановићу да је било доста након 30 и више година, а додао је да не би учествовао на изборима да је на његовом мјесту.

- Нисте требали да учествујете у овим изборима, истакао је Мандић.

Мандић: Мене је страх да смо ми у позицији у којој се налази Турска која је дуго на путу еворпских интеграција али никако да постане чланица ЕУ. Променом власти, обрачунаћемо се са организованим криминалом и корупцијом.

Он је Ђукановићу поручио да је његова породица склона корупцији.

- То није само перцепција јавности, нити људи који подржавају мене. Они очекују прикладан одговор зашто се Црна Гора заразила организованим криминалом и корупцијом. Погинуо је Жугић, Павле Булатовић, Душко Јовановић, Пуканић, Славољуб Шћекић. То нису деца неке друге земље него Црне Горе - казао је он.

Додаје и да није помињао његову породицу случајно и одговорио да је његов син и синовац одговарао због туче у кафани.

- Држава и треба тако да реагује као према сваком грађанину Црне Горе. Због тога ово говорим, јер мислим да тако држава према сваком треба да се понаша. Оно што је проблем са Вама – није лепо, нити нормално, да је Ваш брат власник 265 станова. Када погледате зграде око нас, можете пребројати њих. А он није отркио интернет нити је имао некакву идеју, није ни прерадан човјек. То је дошло преко злоупотребе свог брата и државе. Погледајте две компаније и Телеком и М:тел – они су закупци код Вашег брата а људи једва састављају крај са крајем. И не улазим у елеткрични бизнис нити адвокатуру - казао је Мандић.

Он је, како је казао, направио договор са својом породицом и свима њима казао да сутра када буде предсједник Црне Горе, неће се понашати као Ђукановић.

- Ту грешку коју сте направили и коју сте дозволили, немојте да мислите да Црна Гора то не вреднује. Замислите како се осећа онај сиромашни човек у Пљевљима који чека посао - казао је он.

Додаје да се не плаши ни Беливука ни Мљковића ни Звицера јер је она направљена у Седмој управи.

- Ту су и убице Зорана Ђинђића. Добро знате о томе, а Душко Марковић о томе боље зна. Та Седма управа је расадник криминала. Ту су и убице Душка Јовановића. Ви сте вршећи власт нанели огромну штету Црној Гори. Паре и ово што је покрадено од грађана може се вратити кроз анти-мафија закон али крв више не можемо да надокнадимо, а неко мора одговарати за то - казао је он.

Мандић је упитао Ђукановића како је могуће да су бивша председница Врховног суда, председник Привредног суда и тужилац СДТ-а, као и син полицајца који је био на челу СПО-а, а сви су били повезани са клановима и корупцијом, и како је моугуће да су они водећи криминалци.

- То морате да објасните. Мислим да су грађани Црне Горе знали да нешто мора да се мења. То су страшне ствари. Што се тиче Седме управе и Вукашина Мараша, ја сам уверен да је то постојало, а огласиће се можда и људи који знају нешто више од мене. Та Седма управа је дала документацију убицама Зорана Ђинђића. Не знам јесу ли ту били Миле Луковић, а где је био Спасојевић? Они су имали документа Црне Горе, а говоре да су имали и легитимације службе. А шта је са мојим презимењаком који је оптужен за убиство Душка Јовановића? - пита се Мандић.

О овоме, како наводи, морају грађани Црне Горе знати.

Мандић: Не бих желео да изговорим било коју лаж али мислим да је дошло време да се положе рачуни за оно што се дешавало у претходних 30 година.

О Путину

- Када се осврнемо назад, вољом Слободана Милошевића господин Ђукановић је дошао на место председника Владе, а онда постао жесток противник, рекао је Андрија Мандић, а то што га оптужује да је руски човек, објаснио је у пар реченица.

Мандић: Ви сте се безборој пута срели са Путином а ја једном. Сад мени приписујете да сам руски човек. Ви сте управо са том политком, руским капиталом, руском подршком, допринели да Црна Гора постане независна. Ту перспективу се користили у референдумској кампањи да бисте и то откачили и кренули у нову политику.

Мандић: Не плашим се људи ни из кавачког ни из шкаљарског клана

Мандић је током политичког дуела истакао да се ни најмање као појединац не плаши ни Звицера, ни овог Миловића ни људи из кавачког клана или шкаљарског клана или било ког клана који постоји у Црној Гори.

- Ако се сада вратите уназад и преиспитате властиту савест моћи ћете да се суочите са страшним чињеницама, да сте вршећи власт Ви и партија којој Ви припадате нанела огромну штету Црној Гори. Паре и ово што је покрадено од грађана Црне Горе постоји могућност да се врати кроз овај анти-мафија закон оно што није потрошено, а има ту доста, али крв која је просута у Црној Гори, они људи који су убијени, то више не можемо да надокнадимо, господине Ђукановићу, а неко мора да одговара за то - додао је Мандић.

"Дели Црну Гору по свим линијама"

- Мислим да Црној Гори не прети опасност од Србије, Албаније и Македоније, а наравно то не треба сметати Берлинском процесу. Европски пут требамо реализовати - казао је Мандић.

Додао је и да Ђукановић годинама дели Црну Гору по свим линијама.

- Од 1994. године када су Бошњаци кроз операцију Лим и њихови представници проглашени као непријатељи Црне Горе, преко Орловог лета, када су Албанци такође проглашени као непријатељи Црне Горе до литија,  до обрачуна са Демократским фронтом, лажног државног удара из свега када је српски народ био на тапету, да се Црна Гора делила по различитим линијама, како би се прикрио један, по мени, злочиначки план а то је шверц цигарета, шверц дроге, шверц свих оних роба који су Црну Гору ставиле на најгору могућу позицију што се тиче међународног фактора и што је успорило наше Европске интеграције. Док је, док су се те операције дешавале унутар Црне Горе и региону није било страшно али онда када је пао онај брод кокаина са двадесет тона који је требао да уђе у Сједињене Америчке Државе, онда су се упалили сви аларми, људи су схватили да уместо Лука Бар, наша и Црна Гора да буду ексклузивне дестинације које помажу, гђе људи долазе радо, ми смо се претворили у Колумбију на Јадрану, то је наш највећи проблем.  Морамо да направимо једну промену власти у Црној Гори. Почело је  и 2020. - казао је Мандић.

Ђукановић је демантовао ове наводе и дотакао се сценарија наводног "државног удара".

Он је казао да се не говори о исконструисаном државном удару, већ о државном удару који је уследио као последица јасних политичких порука из Москве, који су се догађали и у присуству челника Демократског фронта, не једном из Москве је поручено да ће зажалити ако Црна Гора крене путем чланства у НАТО и дакле државни удар је вероватно сценарио кроз који је требала Црна Гора да зажали.

- На срећу свих нас, није зажалила - казао је он.

Ђукановић је казао да је постојао план државног удара и да је апсолутно уверен, и да та документа постоје у Београду и да их је лично видео, али да су интервенцијом Русије забрањена.

- Председником Србије се не може баш управљати. Црна Гора и Македонија су државе гђе највише утицаја има међународни фактор. Да смо ми били укључени у државни удар, зар мислите да би ви били живи? Наравно да то није тачно. Аматери су ту укључени да би се нанела политичка штета онима који су ишли на победу - казао је он Ђукановићу.

"Оптужујем Ђукановића..."

Мандић је казао да је Ђукановић покварио односе са Србијом, и да је тренутно најтврђа граница у Европи граница између Србије и Црне Горе.

- Оптужујем председника одлазећег Ђукановића да је он темељно пореметио односе на Балкану из једног веома једноставног разлога. Првенствено је водио рачуна о себи, водио је рачуна о својим најближим, водио је рачуна о дворској клики која се успоставила негђе око председника Црне Горе који су имали врло конкретне интересе како да профитирају од једног жалосног стања у које је  доведена Црна Гора и да нас доведу у позицију да ми данас имамо лоше односе са онима са којима би требало да имамо најбољи односе. Лично сам се трудио и поред пропаганде коју је организовала против мене служба државне безбедности, против пропаганде коју је водила Демократска партија социјалиста и медији који су били блиски Демократској партији социјалиста да сам ја нека опасност за Црну Гору. Ја нисам ниједну, ни бошњачку, ни хрватску ни црногорску ни било чију мајку у Црној Гори заплакао, а не да сам јој учинио нешто нажао. Не могу да кажем да то не препознају припадници мога народа или неког другог народа који живи у Црној Гори да то није урадио Мило Ђукановић - тврди Мандић.

Када је у питању Опен Балкан, Ђукановић има негативан став. Мисли да је Опен Балкан покушај да се беспотребно креира лоша алтернатива Берлинском процесу, ЦЕФТИ  и процесу сарадње Југоисточне Европе. Да је то креирано од стране људи који су изгубили веру у догледну европску перспективу својих држава.

- Албанија и  Србија покушавају кроз ту иницијативу да захваљујући величини својих држава успоставе доминацију у односу на друге државе овог региона.

Ђукановић јасно саопштава да не сматра Србију непријатељем.

Мандић напомиње да никада нико није успоставио доминацију над Црном Гором.

- Србија нас не доживљава као свог непријатеља, ја не знам зашто сте се Ви определили за варијанту да Србију прогласите непријатељем Црне Гора. Ја мислим да то није паметно, ја мислим да то није добро. Ми никада никаквих неспоразума нисмо имали са Србијом. То што сам ја као српски политичар из Црне Горе, као Србин и желим да има најбоље односе и ја и сви они људи који стоје иза овакве политике, то што људи који су Црногорци, национално, Бошњаци, Албанци, Хрвати не виде опасност од тога, а ја мислим да нико не види опасност изузев једне опасне пропаганде коју промовишете Ви и људи који размишљају на сличан начин попут Вас - казао је Мандић.