Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ УВЕРЕНА: Србија стабилна, ускоро нова поглавља

09.01.2017. 10:45
Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Србија Данас

Напредак који је остварен на европском путу даје резултате

- Сматрам да ће у фебруару моћи да се отворе још три поглавља у преговорима са Европском унијом, а да ће до краја јуна Србија бити спремна за још три-четири- изјавила је данас министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић.

КАД БАЈДЕН и МЕРКЕЛОВА ЗАПРЕТЕ: Овако је ХРВАТСКА одустала од БЛОКАДЕ СРБИЈЕ

О изјавама неких политичара да ће током 2017. године бити отворено 12 или 13 поглавља, Јоксимовић је рекла да не воли "тај кладионичарски приступ", али да је врло срећа што њене колеге из политичког живота воле да баве темом евроинтеграција, али да није сигурна да сви разумеју тај процес у процедуралном смислу.

Поводом тога што ће известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер данас у Бриселу представити редовни годишњи извештај о Србији, а чији нацрт у највећој мери одражава позитиван напредак који је Србија остварила на европском путу у протеклој години и истиче важност решавања билатералних размирица на начин који неће блокирати процес приступања ЕУ, Јоксимовић је рекла да је тај нацрт занимљив јер осликава различите политичке ставове различитих политичких група из свих земаља ЕУ, али да та резолуција није обавезујућа.

ЈОКСИМОВИЋ: Европа НЕ УЦЕЊУЈЕ Србију РУСИЈОМ

-Ми смо нацрт резолуције видели, наш тим припрема наше сугестије и предлоге. Ми тако доприносимо да текст резолуције буде бољи, ми радимо активно на томе, не верујем да ће нас у марту када се буде усвајало нешто изненадити- рекла је она.

Она је казала и да је у неким медијима пренаглашено то да је Србији потребно независно судство и медији, боља борба против корупције, додајући да не постоји земља која је преговарала о уласку у ЕУ у којој то није критиковано.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

 

-Чак и неке државе чланице ЕУ када би пролазиле тест, нисам сигурна да би прошле. Земља кандидат ће увек да буде на мети критике, док не постане чланица ЕУ- казала је.

ПОСЛАНИЦИ ПРЕЛОМИЛИ: Зову Девенпорта да се врати у Скупштину

Према њеним речима, 2017. неће бити лака за преговоре због избора у Француској и Холандији, као и исхода референдума у Италији, јер тема проширења ЕУ тренутно није толико популарна.

-То је тренутак који ће да прође и који не треба да нас омете да радимо свој посао. Иако неће бити лака у смислу јавног мњења, ипак мислим да постоји једно разумевање код политичких елита код сваке од земаља да проширење не треба да буде заборављено- рекла је.

Министарка задужена за евроинтеграције је изјавила и да се Србија уопште не труди да у ЕУ уђе са земљама западног Балкана, јер сматра да свака земља треба да уђе у складу са тим колико се труди и ради.

СРБИЈА ЛИДЕР У ЕУ ИНТЕГРАЦИЈАМА: Похвала известиоца Европског парламента

Она је указала и на важност отварања поглавља истакавши да се тиме шаље јасна порука да је Србија стабилна земља на европском путу.

-Наравно да инвеститори погледају и политички и економски рејтинг земље, да ли је земља са великим политичким турбуленцијама, да ли се владе мењају сваких месец дана или годину дана што је просто ризичније. То инвеститори гледају- додала је.

Она је казала и да је у оквиру преговарачког процеса јасно написано да ће се укупан ток преговора пратити паралелно са имплементацијом Бриселског споразума.

Како је објаснила, један од разлога зашто смо и ушли у процес дијалога са Приштином је и формирање Заједница српских општина (ЗСО).

Према њеним речима, Београд је добар део обавеза успео да испоручи, али да не оштети превише сопствене интересе, док друга страна није урадила ни елементарне ствари за успостављање ЗСО.

РАМПА КА ЕУ И ДАЉЕ СПУШТЕНА: Хрвати и Британци и даље блокирају Србију!

-Који је иначе наш посебан бенефит целог процеса? Ми ћемо на томе инсистирати, препознато је да смо ми урадили добар део својих обавеза и мислим да ће и Приштина морати да убрза своје активности око успостављања ЗСО- казала је.

Јоксимовић је рекла и да је процес евроинтегација заиста најбољи механизам да уредите своје друштво.

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ: Нема стагнације на путу ка ЕУ

-Ми то треба да урадимо због себе, битно је и чланство, јер кад сте у клубу, онда можете да рачунате и на више новца и политичке подршке. Временски не значи да треба да јуримо по сваку цену, радимо оно што је у складу са нашим роковима, али наравно да је битно чланство- рекла је.

Јоксимовић је рекла и да је из претприступних фондова Србији у 2017. години одобрено 167,6 милиона евра, који ће бити уложени у политику конкурентности која је битна за мала и средња предузећа, животну средину, енергетику, унутрашње послове, правосуђе.