Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЛАРМ У ПРИШТИНИ! Власти лажне државе у ПАНИЦИ због најаве отварања архива ОВК

12.09.2021. 09:04
Пише:
Србија Данас/24 седам
OVK
ОВК / Извор: Профимедиа/илустрација

Приштина коначно признала постојање архива ОВК и пристала на њихово отварање

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић саопштио је након разговора у Бриселу да је приштинска страна показала апсолутну неспремност за дијалог и преговоре о кључним проблемима, али је као важно истакао то што је направљен помак када је реч о несталима и што је Приштина коначно признала постојање архива ОВК и пристала на њихово отварање, па оне више неће остати скривене.

Петковић је додао да очекује да се нашим експертским тимовима омогући претрага девет локација за које постоје утемељена сазнања да крију посмртне остатке Срба.

ОВК КРИЈЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Срамно одбијају иницијативу Београда да отворе своје злогласне архиве

ОВК КРИЈЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Срамно одбијају иницијативу Београда да отворе своје злогласне архиве

СВАКИ ПОТЕЗ ЈЕ УСМЕРЕН ПРОТИВ СРБИЈЕ: Са Куртијем нема разговора - учиниће све да погорша већ лоше односе

СВАКИ ПОТЕЗ ЈЕ УСМЕРЕН ПРОТИВ СРБИЈЕ: Са Куртијем нема разговора - учиниће све да погорша већ лоше односе

"НА ЛЕКОВИМА САМ ЗА СМИРЕЊЕ" Потресна исповест старице којој су Албанци каменовали кућу и упали у њу (ФОТО)

"НА ЛЕКОВИМА САМ ЗА СМИРЕЊЕ" Потресна исповест старице којој су Албанци каменовали кућу и упали у њу (ФОТО)

Податак да је Приштина пристала на отварање архива о злочинима ОВК наишла је на бурне реакције албанске стране, те је и потпредседник владе привремених приштинских институција Бесник Бисљими изјавио је да је његова изјава о отварању архива тзв. ОВК, о чему се разговарало у Бриселу, погрешно и злонамерно интерпретирана.

Он је додао да су сви документи о ОВК и њеним активностима део државне архиве Косова и да су отворени, тако да их користе и локални и међународни механизми, укључујући судове, али и Унмик или Еулекс. Бисљими је навео и да у тим архивама нема ничег тајног и скривеног.

Бивши командант ОВК Кадри Кастрати, тврди, међутим, да архиви не постоје, те поручује да је главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими требало да одбије споразум о отварању “непостојеће” архиве.

- Ми смо рат водили према ситуацији, нисмо имали дугорочне оперативне планове јер нисмо имали могућности и капацитете, ни људске ни оружане. Од Главног штаба смо добијали упутства о опхођењу према цивилима или заробљенима, других тајних докумената и планова није било, навео је Кастрати за Косово онлајн.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Са друге стране, извршни директор Правног института Косова Ехат Мифтарај оцењује за Економија онлајн да је изјава о отварању архиве ОВК “нож у леђа свим хашким притвореницима и онима против којих се може подићи оптужница”.

Он тврди да је потпредседник владе Бесник Бисиљими искривио слику о истини слањем поруке српској страни да Косово има архиву и да је, како наводи, ОВК регуларна војска која је архивирала све што се догодило током ратних сукоба.

Вршилац дужности председника Организације ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова Фатон Кљинаку оценио је, чак, да је договор око отварања архива исто као да се влада у Приштини сагласила да је Косово покрајина Србије.

Он је на свом Фејсбук налогу навео да су архиве ОВК отворене јер у њима, како тврди, “нема ништа што треба да се сакрије”.

Председник комисије за нестале у Приштини Андин Хоти рекао је да је специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку понуђен потпун приступ “државној архиви Косова”, како би се отклониле све сумње у вези са “проналаском архиве ОВК”, јер су, како тврди Хоти, “архиве на Косову отворене”.

Он је додао да је Приштина затразила потпуни приступ територији Србије “ради истраживања масовних гробница” или било које информације коју Приштина има, како би разјаснила судбину несталих особа.

Бивши командант тзв. ОВК Агим Чеку такође тврди да архиве тзв. ОВК не постоје, јер је тзв. Косово, како је рекао, увек било отворено.

Како преноси портал Репортери, Чеку је рекао да ОВК нема такве архиве, да тзв. Косово има “државну архиву”, али да нема шта да се отвара јер је Приштина, према његовим речима, “увек отворена”.

ovk
овк / Извор: Профимедиа

Шефица посланичке групе Самоопредељења Мимоза Кусари-Љиља изјавила је, поводом критика у Приштини на рачун власти након што је Бисљими рекао да је договорено отварање “свих архива”, да је претходни сазив скупштине израдио нацрт закона о заштити вредности рата ОВК, у који су укључене и архиве тзв. ОВК.

-Архиве ОВК није актуелизовао Бесник Бисљими него они који су израдили Нацрт закона о заштити вредности рата ОВК. И јуче и данас могу да вичу, вређају, али пре свега, требало би да кажу на коју архиву као вредност рата су мислили када су израдили Нацрт закона, написала је Кусари-Љиља на Фејсбуку.

Директор Института за територијални економски развој (ИнТЕР) Драгиша Мијачић изјавио је да, ако је тачно да је у Бриселу договорено отварање ратних архива то веома позитивна ствар којој ће се обрадовати сви који траже нестале особе и која може да охрабри и успостави пут и за остале договоре.

Он је за Танјуг телевизију истакао да је питање ратних архива веома емотивно питање о коме се често разговарало и где је наша страна тражила отварање архива ОВК.

Навео је, међутим, да је овај позитивни помак обележен кораком уназад, пошто Приштина тражи да се Вељко Одаловић прогласи персоном нон грата.

Оценио је и да је у овом тренутку немогуће да Вучић и Курти седну за преговарачки сто.