Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЛБАНЦИ ПОНОВО УДАРАЈУ НА ДЕЧАНЕ: Хитно се огласили из Епархије рашко-призренске

06.02.2022. 17:39
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Visoki Dečani
Високи Дечани / Извор: Профимедиа

СПЦ забринута

Једини смисао обраћања приштинских званичника поводом судске пресуде у случају манастира Високи Дечани, види се у томе да за Српску православну цркву на простору Косова и Метохије не важе било какви закони или судске одлуке, саопштила је Епархија рашко-призренска, која се огласила се поводом, како је истакла, кампање против спровођења судске пресуде у случају манастира Високи Дечани.

Саопштено је да СПЦ са великом забринутошћу већ неколико месеци прати изјаве које долазе од стране највиших локалних политичких представника у Приштини, а које се тичу статуса земље манастира Високи Дечани и других судских спорова око имовине Цркве, која је у то увучена без своје воље.

ВРЕДНОСТ ОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ИЗНОСИ 476 МИЛИОНА ЕВРА: Ево какве користи доноси грађанима Србије

ВРЕДНОСТ ОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ИЗНОСИ 476 МИЛИОНА ЕВРА: Ево какве користи доноси грађанима Србије

ДА ЛИ КУРТИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ ПРИТИСАК? Обећао очување легитимних права манастира Високи Дечани

ДА ЛИ КУРТИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ ПРИТИСАК? Обећао очување легитимних права манастира Високи Дечани

"Албанци неће независно Косово, већ уједињење са Албанијом" Француски аналитичар Пол Антоан о плановима лажне државе

"Албанци неће независно Косово, већ уједињење са Албанијом" Француски аналитичар Пол Антоан о плановима лажне државе

- Овога пута, неистине су изречене са највишег места, од стране г. Аљбина Куртија, премијера владе у Приштини, док су се само у децембру о овом питању оглашавали председник скупштине г. Глаук Коњуфца, поједини ресорни министри, г. Рамуш Харадинај као лидер партије ААК и представници општине Дечани више пута. Подривање судских пресуда у јавности од стране политичара у овом случају је без преседана у ширем региону - упозорава епархија.

Једини смисао обраћања свих ових званичника, како оцењује, види се у томе да за Српску православну цркву на простору Косова и Метохије не важе било какви закони или судске одлуке.

"Права СПЦ ствар нечије добре воље, а не система"

Према речима једног од званичника, наводи Епархија рашко-призренска, спровођење те одлуке би изазвало "ланчану реакцију где би морало да се попушта Цркви и по другим питањима".

- Преведено на обичан језик, ово значи да су права Српске православне цркве на овом подручју ствар нечије добре воље, а не система који би морао да буде темељ сваког друштва, и да делује исто према свима, што је, уосталом више пута истакнуто од највиших међународних представника који су апеловали на поштовање закона и судских одлука -  оцењује се у саопштењу.

Епархија подсећа да је током 16 година трајања судског поступка, Манастир Високи Дечани трпео не само претње, него и физичке и оружане нападе, организоване протесте, покушаје блокирања приступа манастиру, а клеветничка кампања која је спровођена против СПЦ и самог манастира је нешто што не би могло да се упореди са било каквом пропагандом након Другог светског рата.

Visoki Dečani
Високи Дечани / Извор: Профимедиа

Чак и након таквог поступка, како се истиче, локалне институције одбијају да спроведу пресуду у катастру већ скоро шест година, и поред огромних настојања да се одлука Уставног суда изврши, јер је по својој природи коначна и неопозива.

Епархија очекује да ће се судска одлука свакако извршити, али оцењује да све тешкоће око тог питања суштински проблеми остају, и да је зато још важније да се нађу дугорочна решења како да се даља дискриминација спречи.

"Дијалог није могућ са неким ко показује дискриминацију"

Напомиње да, иако локалне институције стално позивају на дијалог са СПЦ, тај дијалог није могућ са неким ко на сваком кораку показује отворену етничку и верску дискриминацију и неспремност да поштује сопствене законе.

- Наша Црква је од првог дана након оружаног сукоба 1999. године учествовала у дијалогу са локалним институцијама и активно радила на изградњи поверења и мостова, што је итекако познато међународној заједници. Стога, спровођење ове одлуке, од стране ове или неке следеће администрације, нужан је услов како би нам се показало да дијалог не би био само представа за камере и стране званичнике, и да постоји спремност да се заустави систематска кампања дискриминације и отвореног непријатељства према СПЦ - истиче се у саопштењу.

"Бранећи свој идентитет и имовину, ничим не желимо да угрозимо друге"

Наглашава да постоји још читав низ отворених питања и неиспуњених обавеза које је Приштина преузела, али да је решавање овог питања минимум од кога би морало да се крене даље.

- Бранећи свој идентитет и имовину, ничим не желимо да угрозимо друге верске заједнице и грађане, без обзира на етничко порекло, нити да се бавимо политиком. У току свог постојања, наша Црква са верним народом преживела је прогоне сваке врсте, и овакав однос за нас није никаква новост. Још више смо решени да останемо на просторима где вековима живимо, али и да не будемо експонент политичких кругова, посебно оних који желе да створе имиџ европског друштва док истовремено игноришу законе и сопствене судске одлуке - закључује епархија.