Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УТЕРУЈУ СТРАХ ПОД КОЖУ

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА У ОПАСНОСТИ, ПРЕТИ ЛИ НАМ КАЛИФАТ НА БАЛКАНУ? Враћају се борци "Xhemati Албана", само им је РАТ у главама!

27.03.2024. 12:23
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
ISIS
ИСИС / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Vizion Плус ТВ

Прошли су кроз пакао рата

Од првог дана терористичког напада на московски "Крокус Сити Хол" води се дискусија да ли иза њега заиста стоји ИСИС или нека од његових фракција. За сада на западу преовладава закључак да је могуће да је кривац ИСИС-К, међутим да напад никако није могао да изведе без снажне финансијске и логисичке подршке неке озбиљне државе.

До објављивања званичних резултата истраге, без обзира на низ инсинуација са највиших политичких места, не доносимо никакав преурањени закључак. Али, ако је ИСИС-К макар и медијски повезан са овим нападом, поставља се питање колико је и Србија безбедносно угрожена од остатака у једном тренутку чак моћне Исламске државе.

Овде првенствено мислимо на Џемат Албани (Xhemati Албан), односно, повратнике припадника ИСИС са Косова.

Међу политичарима, у свим медијима а посебно на Интернету, воде се бурне расправе о способности/неспособности терористичке организације, која је пре само неколико година била на свим вестима, али је изгубила некадашњу величину и моћ да организуе трагедију тако застрашујућих размера.

Гледајући све ове верзије са терористичким нападом, где се из неког разлога диже авганистански огранак Исламске државе, вреди разумети праву позицију читавог некада моћног међународног терористе група.

ИС у Ираку и Сирији је у основи био медијски пројекат који је постојао само зато што је некоме био потребан.

"Вилајат Хорасан" (Исламиц Стате – Кхорасан Провинце, Кхурасан Wilayah, ИСИС-К) у Авганистану испуњава управо ту улогу, пошто је био потребан као дестабилизујући фактор након што су талибани дошли на власт.

Не смемо заборавити да су већина терориста који су били део организације од њеног настанка у прошлости били припадници најрадикалнијих покрета Талибана под окриљем садашњег министра унутрашњих послова Sirajuddina Хаканија.

ИС је наоружана група која не би могла да опстане тако дуго сама без огромних финансијских средстава. Ништа не производе и ничим не тргују, односно могу да зарађују само вођењем рата и организовањем терора.

Осим тога, скоро сви терористи су неписмени радикали без војног искуства. Требало их је обучити у тактици, употреби оружја и држати под контролом, иначе би се претворили у банду разбојника, али не у силу која је била у стању да заузме скоро две државе.

Но, сада су пресушили узвори финансирања и страна подршка. Вилаиат Хорасан је само привид како је група изгледала на врхунцу свог утицаја. Пројекат Исламске државе је затворен, а са њим је нестао сваки утицај организације.

"Вилаиат Хорасан" је у суштини организација без подршке, који просто паразитира на рушевинама своје некадашње "величине". Тако су приморани да преузимају одговорност за све што могу, покушавајући бар на тај начин да привуку пажњу. 

Неко је регрутовао милитанте и такође им дао новац и оружје, док су други искористили своје везе у региону) и обезбедили инфраструктуру. Без чврстих доказа за тако нешто се нико не може окривити али одавно се зна чија зона утицаја обухвата Авганистан, Пакистан и Таџикистан.

Кажу да ИСИС више није исти, већ је више "медијски" пројекат. Исти медијски пројекат некада је била и албанска група Цемати Албан, која се "борила против неверника" на пространствима Блиског истока. У 2012. години, скоро две стотине етничких Албанаца (укључујући са Косова и Метохије, Северне Македоније, па чак и из такозване "Прешевске долине" на југу Србије) отпутовало је у Сирију захваћену грађанским ратом.

Придружили су се редовима сиријске Џабхат ал-Нусре, а затим делимично прешли у Организацију за ослобођење Леванта "Хајат Тахрир аш-Шам" (Hayʼat Таḥрīр аш-Шāм, ХТШ). Након промене курса, групе су 2017. формирале свој "елитни снајперски одред" – Џемати Албан (Xhemati Албан) .

Албанци су се позиционирали као "џихадистичка формација људи велике вере, чији је посао да се боре на путу ка Алаху". Западни извори су веровали да се у њеним редовима бори само неколико десетина људи, али сам на информативним ресурсима саме групе (на пример, на видео снимцима посвећеним прослави Рамазанског бајрама) тада избројао најмање 200 људи.

Садржај Џемат Албана, који се тада са завидном редовношћу појављивао на друштвеним мрежама, генерално је вредан посебне пажње. Снимали су га професионалци, посебно ме је одушевила монтажа звука. Квалитет слике је одличан, са нагласком на убеђивању гледаоца у професионализам јединице у наоружању и тактичкој обуци, стварајући атрактивну слику.

Захваљујући оваквим видео снимцима, у информационом простору земаља Балканског полуострва формирала се читава заједница такозваних "социјалних џихадиста" – следбеника милитаната који су отворено подржавали и ширили идеологију терористичких организација. Након што су им Facebook налози блокирани, прешли су на друге платформе. Погодите где? Тако је, данас користе Телеграм месинџер.

На пример, пре неколико година, локални антитерористички официри идентификовали су десетине екстремистичких Телеграм канала са садржајем на албанском језику. Канале су водили агитатори из редова милитаната забрањене Исламске државе.

Материјали за објављивање укључивали су извештаје са фронта, радикалну исламску теолошку литературу, проповеди имама, као и исте те видео снимке са "рекламирањем" милитантних група. "Xhemati Албан" се тада претворио у прави "бренд" и постао пуноправни ПР пројекат.

Стари пропагандни филм о албанским снајперистима ИСИС

Један од ових пропагандних спотова снимљен је 2018 године током битке код Идлиба у Сирији а посвећен је албанским снајперистима џихадиста Hayat Тахрир ал-Схам.

Џемати Албан је био медијски огранак џемата (катиба) Албанаца који је формиран у Сирији на основу националног регрутовања. Џемати Албан је био близак Hayat Тахрир ал-Схам (ХТС) или чак интегрисан у њега.

Према одређеним изворима, ова катиба је окупљала око стотину Албанаца, којима је командовао Hattab Албани, управник сектора Сахел (Латакија). Абоу Катаде Албани, емир Албанаца, наводно је био близак са Јоланијем (Јолани), вођом џихадистичке групе доминантне у Идлибу.

Треба напоменути да је Албанац, шеик Абоу Катаде Албани (право име Абдул Јашари, македонски држављанин), био је војни емир фронта ал-Нусра у лето 2014. Годину дана касније, он је руководио операцијама ове групе у северној Сирији. Министарство финансија САД га је додало на црну листу терориста у новембру 2016. 

Албанци су одавно били присутни у контингенту страних бораца у Сирији и Ираку у оквиру џихадистичких група. Тачније, у групи су се већином налазили Албанци из других балканских земаља, али најмање из саме Албаније. У марту 2015. било их је више од 500, углавном са Косова, али и из Македоније. У контингенту су били ветерани терористичке УЧК са Косову и из Македоније, али и бивши припадници командоса албанске војске.

Чини се да је Албански џемат близак Хајату Тахрир ал-Шаму био посебно активан на друштвеним мрежама (Фејсбук и Телеграм) од почетка 2018. Снимак о њиховим снајперистима у суштини је део медијске кампање која је имала за циљ повећање видљивости контингента и подстицање интересовања. Говор наратора на албанском титлован је на енглески, што је доказ да је група желела да допре до што шире публике.

Класично, након слављења Алаха, продукција почиње стихом из Курана, 75. стих Суре ан-Ниса. Следи пасус који подсећа на злочине сиријског режима, који неселективно бомбардује цивилно становништво, на дивљу репресију у Дамаску која оправдава џихадисте да учествују у сукобу иако су странци.

Први видљиви тандем снајпера, пре насловне слике, укључује посматрача са двогледом; поред њега је јуришна пушка АК-74М у маскирној боји, са оптичким нишаном. Уочливо је и нешто што личи на "цустом" прецизну пушку, опремљену пригушивачем и биподом, која је наслоњена на дрво. 

На следећим сликама можемо видети групе снајпериста из различитих углова. Чини се да неко из торбе вади још једну "цустом" прецизну пушку. Примећујемо да албански снајперисти вероватно користе прецизне пушке домаће производње, као и Драгунов СВД и АК-74М опремљене телескопом и пригушивачем.

У једној од секвенци на тлу је поређано најмање девет прецизних пушака. Видео затим доноси сведочење анонимног члана катибе, који говори на албанском, лица скривеног у сенци. Након подсећања на основе улоге снајпериста, овај борац објашњава да катиба користи како класично оружје попут СВД Драгунов или АК-74 са телескопом, тако и старе пушке Мосин Нагант 1891/1930 из Другог светског рата.

Модификоване пушке Мосин Наган имају оригиналне цеви замењене цевима митраљеза (ПК/ПКТ, Горјунов), које су скраћене на 52 цм у циљу лакше манипулације. Оружје је опремљено скривачима пламена И пригушивачима звука. Такође имају биподе и biathlon ремнике. Укупна маса оружја је 7,5 кг. Кундак, који имитира новију производњу прецизних пушака, направљен је од буковог дрвета.

Нишан је Меопта ЗД 6-24×56 РД, релативно скупа оптика, што треба да укаже да како катиба има значајна финансијска средства, тако и да је очигледно састављена од професионалаца. Током следеће секвенце, где снајперисти вежбају гађање, видимо да један од њих, при изласку из возила, на рамену носи АКС-74У. Током припреме, снајперисти користе вишенамески Leatherman Мултитоолс.

Док маневришу у маскирној одећи, снајперисте штити борац наоружан са АКС-74У. Радио-комуникација се обавља помоћу Hytera ТЦ-580. Поред оружја калибра 7,62 mm, албански снајперисти користе и заробљену иранску АМР 12.7×99 mm  АМ 50 Sayyad. Уз шољу чаја, албански снајперисти се детаљно припремају за предстојећу операцију. Видео се затим враћа на разлоге посвећености Албанаца џихаду у Сирији, уз појачавање хадиса и цитата Ибн Тајмије. Снајперисти се одржавају у доброј физичкој кондицији трчањем, а имају чак и теретану.

Албанска снајперска база је далеко иза линије фронта. Током припрема, уочљив је руски нишан ПК01-ВС постављен на једно од оружја. Потом снајпристи у групи од по четири, одлазе у пикапу аутопутем М4 на терен ка Алепу. Четворочлани тим опрезно напредује кроз рушевине дистрикта ал-Лајрамун, трчећи кроз опасне пролазе један по један.

У једној згради заузимају ватрене положаје, на око 800 м од противника. Двојица стрелаца су отворили ватру модификованим Мосин Наганом, од којих је један био опремљен пригушивачем. Гађају борце режима који се крећу око џамије у том подручју. Видео се завршава религиозним цитатима, укључујући први стих суре ал-Анбија.

Као што су аналитичари приметили, овај пропагандни видео је у супротности са осталима, које је произвела Исламска држава или друге џихадистичке групе, које митологизирају снајперисте. Овде је замишљено да тема буде веома професионална: то се види у инсистирању на основама снајпериста, на обукама, у производњи пушака, у наоружању и деловима опреме која се користи.

Овај тим снајпериста из албанске катибе Хаиат Тахрир ал-Схам, који вероватно не укључује више од десет људи, вероватно је стекао значајно искуство у овој области које дели у својој пропаганди.

 

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com