Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРАМАН ПОКУШАЈ КУРТИЈА ДА ПОДВАЛИ СРБИЈИ! Понео у Брисел захтеве који воде признању Косова - Вучић ОДБИО и да их размотри

21.07.2021. 07:43
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа/илустрација

Премијер привремених приштинских институција представио је предлог декларације о миру између Србије и Косова у шест тачака, а свака од њих је потпуно нереална и неприхватљива за Београд

Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, представио је у Бриселу предлог декларације о миру између Косова и Србије у шест тачака, а свака од ових ставки је својврсно признање независности јужне српске покрајине.

ДРАМА СЕ НАСТАВЉА: У поплавама у Немачкој ПОГИНУЛЕ две особе рођене у Србији

ДРАМА СЕ НАСТАВЉА: У поплавама у Немачкој ПОГИНУЛЕ две особе рођене у Србији

"ЊЕГОВА ЈЕДИНА НАМЕРА ЈЕ ДА НА КОСОВУ НЕ БУДЕ СРБА": Вулин раскринкао лажног премијера: Курти ће за све окривити Србију

"ЊЕГОВА ЈЕДИНА НАМЕРА ЈЕ ДА НА КОСОВУ НЕ БУДЕ СРБА": Вулин раскринкао лажног премијера: Курти ће за све окривити Србију

ЕРДОГАН НАЈАВИО ПОЈАЧАНО ЛОБИРАЊЕ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО: Откривен тајни план ЗДРУЖЕНЕ АКЦИЈЕ Америке и Турске

ЕРДОГАН НАЈАВИО ПОЈАЧАНО ЛОБИРАЊЕ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО: Откривен тајни план ЗДРУЖЕНЕ АКЦИЈЕ Америке и Турске

Председник Србије Александар Вучић одбио је поменути предлог, а према речима саговорника Курира из дипломатских кругова, ово је још једна од Куртијевих играрија да у преговоре уведе причу о државности.

Наметање приче

Изјава (декларација) састоји се од шест чланова. Први члан је "ненападање" - да ће се обе стране "суздржати од међусобних напада, војне агресије, оружаних непријатељстава или насилних сукоба као начина решавања било којег нерешеног спора или било којег спора у будућности". Други члан се односи на "поштовање граница", по коме се обе стране "обавезују да ће строго поштовати међусобне границе и неће покушати, ни сада ни у будућности, да окупирају, заузму, припоје или контролишу територију једни другима у целини или делимично". Трећи члан је "реципроцитет у заштити и промоцији мањинских права", док се четврти члан односи на "мирно решавање спорова" - у случају неуспеха у постизању договора, по било којем од горе наведених чланова, "стране ће, у сваком случају споразумно, тражити решење другим мирним средствима, укључујући посредовање, арбитражу, и никада неће употребити силу у споровима". Пети члан је "међусобна подршка процесу европских интеграција", док се шести односи на "завршне одредбе" - овде се наводи да је изјава сачињена на три језика (енглеском, албанском и српском), као и да је потписана (била би) у присуству и сведочењу представника ЕУ и САД.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Према речима Зорана Миливојевића, бившег дипломате, ову декларацију не треба узимати у разматрање јер она представља покушај да се наметне прича о косовској државности.

- Она треба да представља споразум између две државе, добро је што Вучић није хтео да се бави тиме. Сва понуда документа је да наметне причу да је Косово држава, то је његова платформа и зато имамо и други неуспешан састанак. Одговорност је на посредницима у Вашингтону и Бриселу - каже Миливојевић, као и да је овде реч о стратегији притиска на српску страну да одустане од својих ставова и учини уступке приштинској страни.

Чудо невиђено

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ, поручио је јуче да је разговор с Куртијем био чудо невиђено.

- Од Европске уније смо добили нацрт разговора и у њему нема ничега спорног, а Курти је изашао са својим папиром и дао га (високом представнику Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузепу) Борељу, а он није знао о чему се ради - навео је Петковић. Међутим, Курти уопште не види своју одговорност за неуспешан састанак у Бриселу - неуспех Србије је, каже, у томе што не жели да "призна своју злочиначку прошлост". На Фејсбуку је објавио фотографије књига које је понео у Брисел како би их предао председнику Србије и високом представнику ЕУ Ђузепу Борељу.

Шта Курти тражи својом декларацијом

1. ненападање - обе стране ће се суздржавати од међусобних напада, војне агресије, оружаних непријатељстава или насилних сукоба као начина решавања било којег нерешеног спора

2. поштовање граница - обе стране се обавезују да ће строго поштовати међусобне границе и неће покушавати, ни сада ни у будућности, да окупирају, заузму, припоје или контролишу територију једна другој

3. реципроцитет у заштити и промоцији мањинских права

4. мирно решавање спорова

5. међусобна подршка процесу европских интеграција

6. завршне одредбе

Ердоган признао

Радимо на новим признањима Косова

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је јуче да та земља ради на новим признањима тзв. државе Косово и да ће о томе разговарати са америчким председником Џозефом Бајденом.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

- Покушавамо да радимо на повећању признања Косова. Сада постоји 114 признања и желимо да се тај број повећа. И надамо се да ћемо ове године на састанку УН, састанку који ћу имати с Бајденом, поново разговарати о овој теми - навео је Ердоган.

Историчар Дамјановић

Србија никад није извршила геноцид над Албанцима

Историчар Небојша Дамјановић каже да су Куртијеве тврдње о наводним геноцидима које је држава Србија извршила над албанским становништвом у 19. и 20. веку апсолутно нетачне и историјски неутемељене. Како је навео, Арбанаси 19. века, како су се тада звали, себе су сматрали Турцима. - Арбанаси су били једна од ударних песница Османског царства на подручју Старе Србије. Они су били припадници османске војске почетком 19. века и учествовали су у свим походима против Карађорђа, а на страни Османлија борили су се против Србије и 1877-1878. године у рату за ослобођење јужне Србије - навео је Дамјановић.

Ивица Дачић

Курти нема везе с реалношћу

Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, сматра да Србија треба да буде стрпљива и стално истиче своју опредељеност за дијалог с Приштином, без обзира на то шта говори Курти.

- Сви знају да оно што Курти говори нема никакве везе с реалношћу, да је то потпуно ван агенде дијалога и да је све усмерено на то да се не вратимо на суштину приче - а то је испуњавање онога што је потписано - формирање ЗСО и дијалог за долазак до политичког решења за проблеме на Косову и Метохији - поручио је Дачић.