Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИ ОПЕТ ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ Нови зацртани циљ Приштине угрозиће безбедност Срба на северу КиМ - ево шта је лажном премијеру сада пало на памет

26.08.2023. 10:18
Пише:
Србија Данас/Курир
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Директно је угрожена безбедност Срба. Очигледно је да Албанци раде на формирању војске, а не би смели.

Осим што несметано напредује у прављењу сопствене војске, Приштина је зацртала још један опасан циљ који прети да угрози безбедност Срба на северу Косова и Метохије. Нови косовски министар одбране Ејуп Маћедонци јавно је признао да се улажу политички напори да се укине забрана присуства Косовских безбедносних снага на северу без претходне сагласности команданта Кфора.

НАСТАВЉА СЕ ОСИПАЊЕ ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Још два Србина дала отказ

НАСТАВЉА СЕ ОСИПАЊЕ ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Још два Србина дала отказ

СКАНДАЛОЗНО! КУРТИ ПУСТИО НАЈВЕЋЕГ НАРКО БОСА НА СЛОБОДУ! Насер Кељменди невин у очима правосуђа лажне државе

СКАНДАЛОЗНО! КУРТИ ПУСТИО НАЈВЕЋЕГ НАРКО БОСА НА СЛОБОДУ! Насер Кељменди невин у очима правосуђа лажне државе

ПРИШТИНА НОНШАЛАНТНО ОСЛОБОДИЛА УБИЦУ ДЕЦЕ! Лажна држава скандалозно гази по међународној потерници Северне Македоније

ПРИШТИНА НОНШАЛАНТНО ОСЛОБОДИЛА УБИЦУ ДЕЦЕ! Лажна држава скандалозно гази по међународној потерници Северне Македоније

Додатни немир

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио је да овакве изјаве уносе додатни немир и дестабилизују ситуацију на северу.

- У тренутку када Аљбин Курти свакодневно потпирује сукобе и изазива тензије и провокације на северу КиМ, не може се другачије него као отворена претња схватити порука такозваног министра одбране да ће тзв. КБС ускоро деловати и на простору севера наше покрајине. Такве опасне поруке, ратнички покличи и звецкање оружјем српском народу на северу Косова нити иду у правцу преко потребне деескалације, нити у правцу мирног и одрживог решења. Већ, напротив, подижу тензије, уносе немир међу српски народ и прете да дестабилизују читав регион. Подсећамо тзв. министра ратне прошлости да добро проучи све гаранције које постоје, на основу којих никада никакве косовске безбедносне снаге не могу да уђу на север покрајине - нагласио је Петковић.

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Профимедиа

Он је подсетио да то нису само гаранције генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена из 2013. већ и гаранције које је 28. децембра прошле године НАТО дао да КБС не може на север без њихове сагласности. Петковић је казао да се Маћедонци јасно декларисао као ратни хушкач и ратни министар, а то доказује и поруком да је КБС наследник злочиначког ОВК.

Сви ћуте

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност каже за Курир да и само помињање КБС на северу КиМ, а камоли планирање да се те снаге инсталирају тамо, представља сигуран пут ка ескалацији ситуације.

- Тиме је директно угрожена безбедност Срба. Очигледно је да Албанци раде на формирању војске, а не би смели. Исто тако је очигледно да имају план да елиминишу сваку надлежност страног фактора на КиМ. Изјава њиховог министра одбране показује да Приштина директно циља на то да одузме надлежност Кфора, који је на северу КиМ једина оружана снага задужена за безбедност. Кфор на то не реагује и с разлогом се питамо да ли ћутањем такве намере и одобравају. Курти по ко зна који пут демонстрира да му није у интересу да дође до деескалације и да изнова тражи изговоре да одржи тензије - упозорава Граовац.

Човек инцидената

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић оценио је за Курир ТВ да је косовски премијер Аљбин Курти човек инцидената и једини одговоран за тренутну кризу.

- Он је урадио све оно што је изазивало инциденте, провокације, рањавања, хапшења, брутално наметање једне приче... Курти је човек инцидената и то ради континуирано. То се претворило у институциони терор, у зграде општина је увео те припаднике специјалних јединица с дугим цевима. Окупирао је простор севера КиМ и успоставио је терор у тој институцији. Други терор који примењује је правосудни, где се људи хапсе и одређује им се притвор уз врло мало информација о томе шта их чека. Пуни су затвори Срба које је Курти ухапсио пре неколико месеци. Курти инсталира те градоначелнике, упркос свему, доводи полицију и затвара круг. То је трајало једно време без неких ефеката. Потом је отишао даље, па је те исте градоначелнике ставио на функцију терора који врши. Почео је разним забранама, да би резултирало и забраном увоза српске робе како би Србе довео у ситуацију да се осете несигурно по било ком, али и медицинском питању - изјавио је Одаловић.

Јерн Роде

Косово не ради на деескалацији

Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде поручио је да кораци које је Косово предузело за деескалацију ситуације на северу нису довољни. Амбасадор је за Т7 рекао да је потребно да се заустави свака даља ескалација ситуације, која је сада напета.

- Потребан нам је дијалог. Желимо да се бриселски споразуми што пре имплементирају. Стога земље Квинте и ЕУ неуморно раде на њиховом спровођењу и потребне су нам све могуће стране. Косово и Србија морају да учине све што је могуће - рекао је Роде.

Службеници остају у згради

Рок за избацивање Срба померен за две недеље

Нелегитимни градоначелник Северне Митровице Ерден Атић саопштио је да је рок до кад запослени у четири српске институције треба да напусте зграду у насељу Бошњачка махала померен за две недеље. Локалне власти у Северној Митровици затражиле су пре неколико дана да се испразни општинска зграда која се налази у мултиетничком насељу Бошњачка махала, а у којој су просторије Канцеларије за КиМ, службе дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн. Представници градоначелника Ердена Атића у уторак су обавестили запослене да "морају да напусте своја радна места и иселе се из зграде у року од три дана". Претходно је портпарол ЕУ Петер Стано упозорио да је Унија забринута због последњих одлука које је донело руководство општине Северна Митровица у вези с просторијама које у згради у Бошњацкој махали користи неколико институција под српском управом, наводећи да то не доприноси напорима за деескалацију тензија.