Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Бајден уништава Трампов историјски договор Косова и Србије" Ауторски текст Ричарда Гренела открива многе тајне

07.09.2021. 22:33
Пише:
Србија Данас/Косово Online
Vučić i Bajden
Вучић и Бајден / Извор: Профимедиа/илустрација

Србија и тзв. Косово су прошле године потписали споразум о нормализацији односа у Овалној соби. Сада су постављени рокови истекли и Бајдена као да се то уопште не тиче.

Пише: Некадашњи изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел

Пре годину дана, 4. септембра, свет је прославио потписивање Споразума о економској нормализацији односа тзв. Косова и Србије у Овалној соби Беле куће. Председник Трамп је позвао председника Србије Александра Вучића и тадашњег косовског премијера Авдулаха Хотија како би направили огроман корак ка решавању њиховог историјског сукоба.

Специјалне цене европских градова само у Travellandu! Аутобусом за 79€, авионом за 279€

Специјалне цене европских градова само у Travellandu! Аутобусом за 79€, авионом за 279€

ЛАЖНА ДРЖАВА ПО УГЛЕДУ НА МИЛОВЕ КОМИТЕ! Порука из Приштине: Устоличење Порфирија не треба одржати на Космету него у Београду

ЛАЖНА ДРЖАВА ПО УГЛЕДУ НА МИЛОВЕ КОМИТЕ! Порука из Приштине: Устоличење Порфирија не треба одржати на Космету него у Београду

БАЈДЕН ЗАХВАЛИО ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Након дешавања у Авганистану председник Америке имао поруку за ТЗВ. КОСОВО

БАЈДЕН ЗАХВАЛИО ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Након дешавања у Авганистану председник Америке имао поруку за ТЗВ. КОСОВО

Визија Доналда Трампа је била да тзв. Косово и Србија нормализују своје економске односе и помогну у потпуној ревитализацији Балкана. Председник Трамп је веровао да дотадашњи сукоб утиче на отварање нових радних места и економски развој за обе стране. Такође је веровао да стратегија сталног политичког разговора, коју воде Европљани, не функционише.

Нажалост по Балкан, Бајденова администрација заузела је супротан став. Председник Џо Бајден наставља да игнорише тзв. Косово, Албанију, Србију и читав регион и одлучио је да једноставно не жели да се меша. Он нема председничког изасланика за преговоре, а у Белој кући нема расправа или планова за овај регион. Не планирају се посете на високом нивоу од стране америчких званичника нити датуми за долазак балканских лидера у САД.

Међутим, Бајден је потпуно пристао на процес који води Европска унија у Бриселу, у Белгији. ЕУ је сада задужена за стратегију обнове Балкана и разговоре о нормализацији односа. И као што смо видели из темпа расправа о придруживању ЕУ, народи балканског региона неће ускоро имати адекватну помоћ.

Али председник Трамп и даље верује да би свака страна требало да настави са применом Споразума о економској нормализацији из 2020. упркос одсуству Бајденовог ангажовања. Трампова администрација је веровала да ће кораци Косова и Србије ка економској нормализацији умањити моћ и значај спорних и емоционалних политичких питања и да је то предуслов за трајно решавање свих отворених спорова. И визија председника Трумпа је деловала. Тешким преговорима, стране су се договориле о изградњи друмске и железничке везе, као и о успостављању директног лета између својих престоница, Београда и Приштине.

Ričard Grenel
Ричард Гренел / Извор: Профимедиа

Под Трампом, Србија и тзв. Косово су се такође сложили да отворе објекат заједничког прелаза Мердаре. То је требало да буде само почетак преко потребног слободног и ефикасног протока људи и робе између Србије и Косова. Трамп и даље верује да би обе стране требало да признају дипломе и стручна уверења једна другој и да се придруже „мини-шенгенској зони“ коју су најавиле Србија, Албанија и Северна Македонија у октобру 2019. године.

Постигнути договори о заштити и унапређивању слободе вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштиту верских објеката и наставак реституције јеврејске имовине без наслеђа из доба Холокауста вредна су спровођења чак и ако Бајденова администрација не обраћа пажњу. Тако је и са споразумом о проглашењу Хезбулаха за терористичку организацију, као и са потпуним провођењем мера за ограничавање операција и финансијских активности Хезбулаха у јурисдикцијама укључених страна. Трампов тим се нада да ће обе стране такође наставити са својим обавезама да помогну у декриминализацији хомосексуалности у 69 земаља у којима је то тренутно незаконито и да прошире своје дипломатске односе са Израелом.

Можда најважније - за људе на терену, стране укључене у преговоре и за историју и будућност региона - Трамп сматра да би обе стране требало да убрзају процесе и рад на лоцирању и идентификацији посмртних остатака несталих особа из рата који се завршио пре две деценије.

Један историјски договор, који је Трамповим споразумом 4. септембра прошле године, постигнут, Бајденова администрација је већ 'узалудно потрошила'. Било је заиста узнемирујуће гледати како Бајден игнорише моја упозорења да нам истиче једна од важних тачака споразума коју смо тешком муком договорили: једногодишњи мораторијум на тражење чланства Косова у међународним организацијама и на кампању Србије за повлачење признања Косова.

Нажалост, та једногодишња обавеза је завршена и странке више нису у обавези да се придржавају договора. Невероватно је разочаравајуће што Џо Бајден није ни покушао да продужи мораторијум. Изгледа као да је Џо Бајден заборавио да Балкан уопште и постоји.

Председник Трамп је од почетка веровао да се међусобно поверење може изградити кроз процес стварања могућности и будућности за младе људе, а не кроз реваншизам или кроз исправљање историјских грешака. Нажалост, тим председника Трампа је погрешио мислећи да су ниски ударци између политичких противника проблем само на Балкану, сада видимо да је и Бајденова администрација томе склона.