Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД ЈЕДНЕ "БИТКЕ" СВЕ ЗАВИСИ: Београд и Приштина воде кључну борбу - ко у њој победи, добиће и "РАТ"

23.12.2022. 08:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
kurti vucic
курти вуциц / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Pavkovic/Shutterstock/YoutubePrintscreen/Gradska РТВ Подгорица

Европска унија и Сједињене Америчке Државе из све снаге гурају да се питање Косова реши француско - немачким предлогом, али чини се да Београд и Приштина бију једну важну битку и да ће тек када се сведе тај рачун моћи да се пређе на било који договор.

У питању је битка за север Косова, и једна и друга страна боре се за неприкосновену контролу над том територијом, и непрестано подижу улог како би са што бољим позицијама сели за преговарачки сто.

Ово листом имајући у виду актуелна дешавања на терену и најновију кризу на Косову која се не смирује упркос свакодневним апелима страних званичника.

ВУЧИЋ И ЛАЈЧАК ОЧИ У ОЧИ: Главна тема разговора Косово и Метохија!

ВУЧИЋ И ЛАЈЧАК ОЧИ У ОЧИ: Главна тема разговора Косово и Метохија!

ОГЛАСИО СЕ КФОР О ВРАЋАЊУ 1.000 СРПСКИХ ВОЈНИКА НА КОСОВО: Издато саопштење, ево шта кажу!

ОГЛАСИО СЕ КФОР О ВРАЋАЊУ 1.000 СРПСКИХ ВОЈНИКА НА КОСОВО: Издато саопштење, ево шта кажу!

"ТО ЋЕ УТИЦАТИ НА НАШЕ ОДНОСЕ" Вучић прокоментарисао вест да ће Турска наоружати тзв. Косово

"ТО ЋЕ УТИЦАТИ НА НАШЕ ОДНОСЕ" Вучић прокоментарисао вест да ће Турска наоружати тзв. Косово

Реагујући на хапшење српских полицајаца и улазак косовске полиције у северну Митровицу, Срби су поставили барикаде на север Косова.

Од тада, једна и друга страна не спуштају гард, Срби су од КФОР-а тражили повратак безбедносних снага на Косово, док је косовски премијер Аљбин Курти отворено запретио да ће бити жртава приликом уклањања барикада Срба на северу Косова.

Све ово није случајно, оценио је професор Центра за геополитику Универзитета Кембриџ Тимоти Лес.

- Обе стране су се наизглед одлучиле да прво покушају да утврде чињенице на терену: Приштина да интегрише север у остатак Косова како би предупредила захтев Београда за аутономију, а Београд да одвоји север, и да спречи да постане део независног Косова. Док се статус севера не реши у стварности, не видим никакве шансе да било која страна пристане на договор који то формализује - напомиње Лес.

Да ли је посреди заиста трка за север Косова? И, хоће ли међународна заједница уопште пристати на такав сценарио?

- Ово је без сумње битка за север Косова - каже Александар Попов из Центра за спољну политику.

- Курти покушава да војно - политичким методама контролише север и видимо које су последице, постављене су барикаде и прети опасност од оружаног сукоба. Србија, са друге стране, кроз ЗСО покушава да испослује посебан статус за север и све док се не разреши тај проблем, постојаће огромна рупа у дијалогу и неће моћи да се разговара о споразуму - истиче Попов.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

"Београд мора да добије неку сатисфакцију"

Шолц - Макронов предлог зато мора да обухвати ту тему - статус севера Косова.

- Отуд и сва нервоза, напетост са обе стране. А Београд мора да има неку сатисфакцију за потписивање споразума. Раније се спомињало да би разграничење могла да буде опција па се од тога одустало, али могу да се траже и нека друга решења, попут модела Јужног Тирола или пак да се нађе неко оригинално решење - сматра Попов.

А хоће ли за сво ово време САД и ЕУ седети скрштених руку?

Стиче се утисак да САД и Европа посматрају како ће се развијати ситуација, и да Вашингтон планира да улети на терен и брзопотезно пресече ствар.

САД чека да "улети" на терен

- То закључујем на основу озјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријел Ескобар , да ће барикаде склонити они који су их и поставили, уз споразум. Ако је цена подршке Куртију оружани сукоб, онда је то превелика цена. Зато сада сви ходају као по јајима, траже што боље позиције, тврде пазар и гледају ко ће са бољим скором да уђе у преговоре. Београду је адут ЗСО и Приштина не може да контролише север Косова без Срба - закључује Попов.

Три верзије једног плана

Шолц - Макрон предлог испливао је у јавност након што је ситуација на Косову дестабилизована одлуком косовског премијера Аљбина Куртија да тражи пререгистрацију возила из Србије.

Срби са севера Косова узвратили су барикадама, а варнице су угушене шатл дипломатијом САД и ЕУ.

То је био окидач да француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц пошаљу своје специјалне саветнике Емануела Бона и Јенс Плотнера у мисију спашавања дијалога.

Убрзо је стигла и вест да нису седели скрштених руку, и да је из Париза и Берлина послат предлог за решење несугласица.

Званични примерак тог плана до сада није објављен, а незванично су процуреле две верзије овог предлога: од 13 и 9 тачака, а јавно је речено да је и трећа верзија на столу.

Прва верзија, која наводно има четири странице, обухвата период од 10 година и предвиђа улазак Косова у УН без противљења Србије.

Наша земља заузврат добија убрзан улазак у ЕУ и значајну финансијску помоћ.

Друга је практично је копија уговора две Немачке који је потписан 1972. године, нема експлицитних одредби независности и самосталности две стране, али садржи оне о неповреповредивост међусобних граница и поштовању територијалног интегритета.

Предвиђа отварање сталних мисија који ће бити основана у седишту Владе.

Трећа, најновија верзија, има 10 тачака, не спомиње међусобно признање, али спомиње једнака права за Србију и Косово, неповредивост граница, поштовање територијалног интегритета, заштиту националних мањина, посебан статус за СПЦ, као и то да једна и друга страна неће блокирати једни друге у међународним организацијама.

Вучић је управо за њу рекао да не садржи оно што је Србија тражила.