Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Девет српских и албанских жртава заједно на суђењу Тачију: Наставља се борба против злочинаца

26.04.2021. 18:32
Пише:
Србија Данас/Косово Online
Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: СД/илустрација

Тужиоци су објавили да ће за суђење бити спремни у децембру ове године, а одбрана тврди да процес не може почети до лета 2022.

Девет српских и албанских жртава заједно ће учествовати на суђењу бившем заповеднику ОВК Хашиму Тачију и тројици оптужених за злочине на Косову и у Албанији 1998-99, пред судом за злочине ОВК у Хагу, преносе агенције.

То је одлучио судија за претходни поступак Никола Гију пошто је размотрио првих 17 пријава жртава за учешће у процесу, објавио је данас суд на својој интернет страници.

НАПАДНУТ СРБИН НА КОСМЕТУ: Албанска породица НАСРНУЛА на оца двоје мале деце

НАПАДНУТ СРБИН НА КОСМЕТУ: Албанска породица НАСРНУЛА на оца двоје мале деце

КУРТИ НАПУСТИО СЕДНИЦУ КАД ЈЕ КРЕНУЛА ПРИЧА О ВАКЦИНАМА: Лоше руковођење пандемијом "истерало" га из сале

КУРТИ НАПУСТИО СЕДНИЦУ КАД ЈЕ КРЕНУЛА ПРИЧА О ВАКЦИНАМА: Лоше руковођење пандемијом "истерало" га из сале

ШАМАР У ЛИЦЕ ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Украјина не мења став о територијалној целовитости Србије

ШАМАР У ЛИЦЕ ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Украјина не мења став о територијалној целовитости Србије

Седам пријава судија је одбацио, а једна пријављена жртва је у међувремену преминула.

Заједно са Тачијем, за ратне злочине над Албанцима, Србима и Ромима у четрдесетак притвора ОВК оптужени су Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Српске и албанске жртве пристале су да у процесу учествују заједно, уз помоћ правних заступника које ће суд именовати до 7. маја. Правила суда предвиђају да су жртве, поред оптужбе и одбране, равноправна страна у поступку.

Уколико оптужени буду проглашени кривим, жртве имају право да од осуђених добију одштету у износу који ће одредити суд.

Из одлуке судије Гијуа и других судских докумената проистиче да ће на суђењу учествовати пет српских жртава које је ОВК отела, незаконито притворила, мучила и према њима сурово поступала.

Те жртве пријавиле су да су, „као директан резултат притвора и физичких и психичких напада припадника ОВК“, претрпеле телесне повреде – ране, фрактуре, унакаженост и онеспособљеност – као и тешке и трајне психичке трауме.

У процесу ће учествовати и супруга и деца једног мушкарца кога је ОВК отела и убила. Националност тих жртава није наведена у документима.

Одлуком судије, у групи жртава на суђењу Тачију и саоптуженима биће и једна Албанка којој су припадници ОВК убили брата.

Те четири индиректне жртве у пријави су навеле да трпе трајне менталне тегобе које су последица отмица и убиства најближих.

За пријаву једне жртве, судија Гију затражио је додатне информације пре него што донесе одлуку о њеном евентуалном учешћу у процесу.

Судија је одбио седам пријава албанских и српских жртава за учешће на суђењу, уз образложење да су ти злочини почињени „ван временског и географског оквира оптужнице“.

Међу жртвама чије је пријаве судија одбио су два Србина чији су очеви нестали пошто их је отела ОВК, једна Српкиња којој је био отет муж и троје чланова породице несталог Албанца.

Судска служба за жртве претходно је предложила судији Гијуу да одобри учешће 17 од 18 до сада пријављених жртава.

Идентитет свих пријављених жртвава, без обзира да ли ће учествовати у процесу или не, остаће заштићен због „опште климе застрашивања сведока на Косову, нарочито на суђењима припадницима ОВК“, нагласио је судија Гију у данашњој одлуци.

Особе које се сматрају жртвама злочина наведених у оптужници против Тачија и саучесника и даље се могу пријављивати за учешће на суђењу.

Тачи (52), Весељи (53), Сељими (49) и Краснићи (69) оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Оптужница Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија у 10 тачака терети за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност. Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били учесници у удруженом злочиначком подухвату, заједно са бројним другим официрима и припадницима ОВК, те члановима привремене владе од којих су у оптужници именовани: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сујелман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Сви оптужени, који су на Косову ухапшени 4. и 5. новембра, у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице.