Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОСЛАО ЗМИЈУ У ХАГ "ТЕЖАК" 10.000 ЕВРА: Вреднији Србима јер говори о злоделима ОВК

07.12.2020. 07:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kadri Veselji i Hašim Tači
Кадри Весељи и Хашим Тачи / Извор: Профимедиа/илустрација

Бивши припадници тзв. гупе ОВК смештени су 5. новембра у притвор суда за злочине тзв. гупе ОВК у Хагу

Није реткост да се новчана награда распише за неком особом, али јесте када се понуди за неки извештај. Управо тај преседан десио се крајем недеље, када је адвокат такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) Том Гаши понудио чак 10.000 евра ономе ко му донесе извештај некадашњег тужиоца Клинта Вилијамсона.

ЗАПАД ПЕРЕ РУКЕ ОД ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И ТЕРОРИСТА ОВК: Неуспели пројекат у све већим мукама због суђења Тачију у Хагу

ЗАПАД ПЕРЕ РУКЕ ОД ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И ТЕРОРИСТА ОВК: Неуспели пројекат у све већим мукама због суђења Тачију у Хагу

НЕСВАКИДАШЊЕ УБИСТВО У ПРИШТИНИ: Мушкарац пуцао у човека с којим је седео у ауту, па побегао

НЕСВАКИДАШЊЕ УБИСТВО У ПРИШТИНИ: Мушкарац пуцао у човека с којим је седео у ауту, па побегао

АЛАРМАНТНО НА КОСМЕТУ: Још 468 новозаражених, умрло 19 особа

АЛАРМАНТНО НА КОСМЕТУ: Још 468 новозаражених, умрло 19 особа

Гаши тврди да су баш ти документи послали тзв. косовског председника Хашима Тачија у Хаг. Али, оно што је важно, они су још вреднији Србима јер говоре о неделима ОВК током деведесетих година на Косову.

Бивши припадници тзв. гупе ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, оптужени за злочине против човечности на Косову и у Албанији, смештени су 5. новембра у притвор суда за злочине тзв. гупе ОВК у Хагу.

Од тада на Косову севају варнице и на све стране се тражи инсајдер који је издао ову злогласну тројку. Отишло је дотле да је Гаши жучно оптужио посланике у тзв. косовској скупштини да су криви јер нису прочитали извештај америчког дипломате Клинта Вилијамсона.

- Извештај који је Хашима Тачија и остале послао у затвор није извештај Дика Мартија, то је извештај Клинта Вилијамсона, који наши посланици никада нису прочитали. Онај који га је прочитао и који га има, нека га донесе сутра до мене у моју канцеларију у центру Приштине. Не дајем му пуно новца осим 10.000 евра. Али не поштом, већ лично - рекао је Гаши пре неколико дана.

Све до овог позива за доделу новчане награде мало ко је скоро размишљао о извештају који је сачинио Вилијамсон, у време је када је био главни тужилац Специјалног тима ЕУ за злочине на Косову (СИТФ).

Овај тим је формиран након што су 2010. године обелодањена докумената бившег известиоца Савета Европе Дика Мартија и који је вође тзв. гупе ОВК довео у директну везу са тешким злочинима, трговином органима и злогласном "Жутом кућом". Али, изгледа да је уместо Мартија, Вилијамсон дошао главе челницима тзв. гупе ОВК.

Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija, Šiptari, Teroristi
Косово, Космет, Косово и Метохија, Шиптари, Терористи / Извор: Профимедиа/илустрација

Зашто је извештај тако драгоцен?

Вилијамсон је у септембру 2011. године ступио на дужност и започео истрагу трагом Мартијевих оптужби. Пуне три године радио је на томе, а када је завршио посао, сви светски медији извештавали су о Косову и шта је изрекао на рачун тзв. гупе ОВК.

Истина, никада није именовао злочинце, али их је описивао као "високе званичнике бивше Ослободилачке војске Косова" , који су се борили против српског режима Слободана Милошевића. Тиме је, у ствари, довољно рекао.

- СИТФ је пронашао уверљиве доказе да су одређени појединци у вишем руководству бивше ОВК користили елементе те организације за вршење насиља како би стекли политичку моћ и лично богатство за себе - изричит је био Villijamson.

Злочини, према овом извештају, укључују "незаконита убиства, отмице, присилне нестанке, илегална задржавања у логорима на Косову и у Албанији, сексуално насиље, друге облике нехуманог поступања, присилно расељавање појединаца из њихових домова и заједница и скрнављење и уништавање цркава и других верских објеката".

- Ово је ефективно резултирало етничким чишћењем великог дела српског и ромског становништва из тих подручја на Косову јужно од реке Ибар, са изузетком неколико раштрканих мањинских енклава. Верујемо да су докази убедљиви да ови злочини нису дела неваљалих појединаца који су деловали сами по себи, већ да су изведена организовано и да су их санкционисале одређене особе у највишим нивоима руководства ОВК. Широко распрострањена или систематска природа ових злочина у периоду након завршетка рата у јуну 1999. оправдава гоњење за злочине против човечности - наводи се у извештају.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Сведоци широм Европе

Вилијамсон је у документима подвукао да су жртве ових злочина углавном Срби, Роми и друге мањине, али и косовски Албанци који су означени или као сарадници Срба или као политички противници руководства тзв. гупе ОВК.

До тога се дошло на основу разговора са стотинама сведока у земљама широм Европе.

- Укључивала је преглед хиљада страница докумената које су саставиле бројне организације и појединци који су били ангажовани на Косову током и после периода нашег истражног фокуса - навео је тада Вилијамсон.

Иако је истрага у великој мери потвдила наводе Дика Мартија о трговини органима, Вилијамсон 15 година након злочина није успео да прикупи довољно конкретних доказа за покретање одрживог кривичног гоњења.

- Петнаест година уназад имамо солидне информације да су се те ствари догодиле, али нема физичких доказа. Нема тела, нема имена жртава - рекао је тада Villiamson за "Гардијан".

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа/илустрација

Застрашивање - тамни облак над КиМ

Иако су га на овај задатак послали савезници тзв. Косова, Америка и ЕУ, Вилијамсон је уз тешке муке радио свој посао. Иако то није уобичајено, рекао је да је истрага на Косову далеко отежана свеприсутним застрашивањем сведока, описујући је као "тамни облак над земљом".

Прећено је и њему, али није улазио у детаље о врстама претњи које је доживео. Ипак, застрашивање сведока на Косову описао је као "једну од највећих претњи за његову владавину закона" што довољно говори о претњама.

- Све док неколико људи настави да осујећује истраге о сопственој криминалности, народ на Косову у целини плаћа цену - упозорио је тада Вилијамсон.

Ни сада се ништа није променило, али је тада Вилијамсон био у ситуцији без преседана, јер је основано специјално тужилаштво са пуним истражним органима и са мандатом за подизање оптужница, али у то време није постојао одржив суд у којем су те оптужнице могле да буду поднете.

Мандат СИТФ-а био је да истражује и, ако је оправдано, процесуира појединце за злочине за које се наводи у Мартијевом извештају.

СИТФ се састојао само од међународног особља, а како би се додатно ојачала независност и поверљивост процеса, седиште тима било је у Бриселу у Белгији.

Тек пет година касније, 2016. године тзв. Косово је основало тзв. Специјални суд за процесуирање злочина почињених над цивилним становништвом од стране паравојних јединица тзв. групе ОВК, са седиштем у Хагу. Требало му је пуне четири године да почне са радом.

}