Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВРАТА ДИЈАЛОГА СЕ ОТВАРАЈУ САМО АКО СЕ ИЗВРШИ ПРИТИСАК НА ПРИШТИНУ: Албанци досад опструисали све шта су могли

12.06.2021. 12:03
Dragomir Anđelković
Драгомир Анђелковић / Извор: Фото: СД/илустрација/Принтсцреен ТВ Happy

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић о преговорима Београда и Приштине

 Од понашања кључних западних центара моћи зависи шта Србија може да очекује од предстојећег сусрета у Бриселу, оцењује политички аналитичар Драгомир Анђелковић и додаје да се, уколико буде извршен озбиљан притисак на Приштину да "почне нормално да се понаша", може очекивати договор око модела за наставак дијалога Београда и Приштине.

ГАЛЕРИЈА - ИДЕАЛНО МЕСТО ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ: Уживајте, забављајте се, купујте, а очекује вас и ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ!

ГАЛЕРИЈА - ИДЕАЛНО МЕСТО ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ: Уживајте, забављајте се, купујте, а очекује вас и ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ!

ЛАЖНА ДРЖАВА АЛБАНИЈИ СТРАТЕШКИ ЦИЉ? Првог дана како су ушли у Савет безбедности Албанци почели да бркају лончиће!

ЛАЖНА ДРЖАВА АЛБАНИЈИ СТРАТЕШКИ ЦИЉ? Првог дана како су ушли у Савет безбедности Албанци почели да бркају лончиће!

ДА ЛИ СЕ КФОР ПОВЛАЧИ СА КОСОВА? Из НАТО-а поручују Београду и Приштини да се суздрже од изјава и поступака који могу довести до ескалације

ДА ЛИ СЕ КФОР ПОВЛАЧИ СА КОСОВА? Из НАТО-а поручују Београду и Приштини да се суздрже од изјава и поступака који могу довести до ескалације

Анђелковић је рекао да је увек тешко рећи шта може да произађе из сусрета две стране од којих једна, како каже, намерава да се договара, а то је Београд, а друга, Приштина, по правилу све саботира, осим ако на њу не изврше притисак ментори.

- Ово сада није рунда преговора где ће се нешто договарати, већ усагласити како даље - рекао је Анђелковић.

Додао је да до сада нисмо могли да идемо даље јер Приштина није хтела да реализује оно што је Бриселским споразумом преузела на себе, док је са друге стране, услов Београда да нема нових преговора док се не реализује све што је договорено.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

 

- Ако албански представници дођу у Брисел да понове стару причу да само причају о статусу и да нису спремни да формирају Заједницу српских општина, имаћемо застој и нећемо имати ускоро наставак преговора. Уколико су били изложени адекватном притиску Брисела и још више Вашингтона и дођу да причају како да формирају ЗСО, онда се отварају врата за дијалог о неким новим темама - рекао је Анђелковић.

Навео је да је Србија у много бољој позицији него што је била пре пет или десет година, додајући да је Србија ојачала и да се свет променио, те да су данас Русија и Кина много снажније него што су некада биле.

- Ако смо одбили да прихватимо отмицу Косова 2008. године и ако је српски народ у целини успео да се у најтежим временима 90-их година избори за стварање Републике Српске онда би било несхватљиво да данас дигнемо руке од одбране Косова - рекао је Анђелковић.

Истакао је да Србија сада има много више маневарског простора него у прошлости и да може да брани Косово.

- То знају и наши западни такозвани пријатељи, који су заправо наши скривени опоненти који нам Косово отимају. Они врше притисак на Београд на разне начине како би нас деморалисали. Њима је циљ да се уплашимо и дигнемо руке од својих интереса, али ми рационално гледано немамо разлога тако нешто да урадимо јер сви аргументи нама иду у прилог - нагласио је Анђелковић.

Miroslav Lajčak
Мирослав Лајчак / Извор: Профимедиа

 

Изјава Лајчака "дрска"

Изјаву изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да учесници у наставку дијалога сами одлучују о параметрима, агенди и исходу којим се иде у тим разговорима, а да је ЕУ посредник који само осигурава да договор буде у складу са европским вредностима, Анђелковић оцењује као "врло дрску" и истиче да ЕУ није само посматрач, већ гарант реализације договореног.

- Она није пуки медијатор, већ неко ко је учествовао у преговорима да својим кредибилитетом подржи реализацију онога што је усаглашено. Када Лајчак каже да ће да препусте странама да се саме договоре, он пребацује одговорност на друге - рекао је Анђелковић.

Коментаришући најаву да ће се, уколико на састанку у Бриселу буде неких проблема, састати потпредседник Европске комисије Жозеп Борел и председник САД Џо Бајден, Анђелковић каже да је то поново у функцији притиска на Србију.

- Тај састанак би имао смисла ако би јасно рекли ''Ако стране које су се договориле у Бриселу пре седам, осам година не реализују оно што су се договориле, онда ћемо се састати да видимо ко је крив и да извршимо на њега притисак''. Али, они то не кажу већ поново све посматрају апстрактно као да се не зна ко је крив, а овде је врло јасно - криви су Албанци - нагласио је Анђелковић.

Додао је да су самим тим што их и даље подржавају и нису спремни ништа да предузму криви и представници ЕУ и Вашингтона који, како каже, на тај начин учествују у варању Србије.

На питање како види решавање косовског питања, имајући у виду притиске који се врше на Србију, Анђелковић је рекао да ће на Србију бити притисака као што их је било и деведесетих и двехиљадитих година, те истакао да ми на те притиске немамо право да реагујемо дефетистички и да морамо да бранимо своје националне интересе.

- Нисмо попустили ни раније, нема разлога да попустимо ни сада када смо у бољој позицији - рекао је Анђелковић и додао да је тешко сада рећи шта је фер решење, да ли је то подела Косова или нека врста модела где би Срби функционисали сепаратно од Приштине.

- Ако се нађе модус вивенди те врсте или се изврши подела Косова на фер начин, онда је то компромис, али компромис није да дигнемо руке од целог Косова и да нам при томе не понуде ни исти однос какав Запад има према Албанцима, када је реч о Републици Српској - закључио је Анђелковић.