Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

ДРАМА НА СЕДНИЦИ САВЕТА ЕВРОПЕ: "Извештај нема везе са статусом, предлажем пријем Косова у СЕ"

16.04.2024. 18:27
Savet Evrope
Савет Европе / Извор: Youtube printscreen

Известилац за пријем Косова у Савет Европе Дора Бакојани изнела је данас, у делу седнице Парламентарне скупштине посвећеном њеном извештају, да сматра да би ово тело требало да пошаље препоруку Комитету министара за чланство Косова у Савету Европе.

Бакојани је истакла да се њен извештај не бави статусом Косова, јер, да је то од ње тражено, како је додала, свакако не би преузела функцију известиоца и сагласила би се са ставом Грчке.

Она је нагласила да Савет Европе обележава 75. годишњицу постојања, и да је у тих седам и по деценија радио на заштити људских права, демократије и владавини права широм Европе.

Тим принципима, казала је, руководила се и у изради извештају о Косову.

Навела је да је током свог рада дугог 301 дан обавила две посете, имала четири различите седнице и више десетина састанака широм Европе, те да "ниједан камен није остао неокренут у припреми извештаја".

-Овај извештај је посвећен људским правима, демократији и владавини права у региону. Од почетка сам рекла да он нема никакве везе са признањем или непризнањем Косово, то остаје на државама чланице - подвукла је она.

Бакојани је истакла да су угледни правници оценили да су закони на Косову у складу са стандардима СЕ, да се Косово може сматрати функционалном парламентарном демократијом, у којој се поштује независност павосуђа.

"Правници су оценили да би проширење правног акта СЕ допринело даљем јачању људских права на Косову. Косово је у сагласности са правилима за приступ СЕ“, подвукла је она.

Бакојани је истакла да су, и поред погоршања ситуације на Косову, посебно у вези односа према мањинским заједницама, власти одлучне да промене стање.

Указала је да је у свом извештају подвукла три ствари које је потребно хитно спровести.

Прва је имплементације одлуке Уставног суда у вези имовине манастира Високи Дечани, други везано за експропријацију имовине мањинских заједница и треће успостављање Заједнице српских опстина.

-Иако су многи упозоравала да не може да се очекује напредак по овим тачкама, остварили смо напредак. С поносом могу да вас информишем да је СЕ успео да реши питање отворено од 2016., а то је повратак имовине најважнијем српском манастиру, што представља велику победу владавини права и српској заједници - подвукла је она.

Навела је да, за разлику од имовине манастира, питање експропријације представља процес.

Пренела је да су се власти Косова обавезале да ће будућа питања експропријације бити спроведена у складу са законима, који морају бити усаглашени са Уставом и у складу са заштитом имовине СПЦ.

Истакла је да, ако се Комитет министара одлучи да прими Косово, треба бити јасно да ће свака експропријација бити предмет суда.

ЗСО, према њеним речима, највеће је отворено питање.

-Од почетка сам ставила до знања да сматрам успостављање ЗСО унутрашњим питањем Косова, јер се оно тиче само грађана Косова. Уложила сам напор у материјализацију ЗСО, али нажалост то питање није могуће решити, јер је оно основа дијалога од 2013. године. Охридски споразум јасно указује да сваки преговори о успостављању Заједнице морају бити одржани у оквиру дијалога. ЗСО је тренутно недостижно, а Комитет министара то питање мора узети у обзир - објаснила је она.

Бакојани је истакла да на основу тиг фактора сматра да Парламентарна скупштина треба да упути препоруку Комитету министара у корист чланства Косова у СЕ.

-Надам се ће данас ПС СЕ подвући потребу да се под демократски кишобран уведе даљих два милиона људи - казала је она.

Бакојани је указала да је, од када је њен извештај објављен, била изложена нападима, а најагресивнији коментари су долазили из чланица које не признају Косово.

-Пожелела бих им да буду искрени, јер не постоји било какав предуслов под којим би подржали позитиван извештај. Њихобва критика нема везе са критеријумима за приступање, већ су само у вези статуса Косова. Извештај се не бави питањем статуса. Да је од мене Комитет министар тражио да се изјасним у извештају о статусу никада не би преузела тај рад и усагласила бих се са ставом Грчке. Али то није случај, и није био, и надам се да извештај говори о мом интегритету - поручила је она.

За усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика PSSE.

Шефица делегације Србије Биљана Пантић Пиља истакла је да би се пријемом Косова у СЕ отворила Пандорина Кутија и да је извештај Бакојани доказ да јој ништа не значе територијални интегритет и суверенитети држава.

„Честитала би на ономе што радите данас. Ућићете у историју као неко ко је на бруталан начин прекршио међународно право на којем се заснива СЕ. Пријемом нечег што није држава заобилазе се правила СЕ“, подвукла је она.

Пантић Пиља подсетила је да је први услов успостављање ЗСО, што је међународна обавеза коју је Косово потписало пре 11 година, и што је основни предуслов дијалога.

-Ако дозволите Косову да приступи СЕ без успостављања ЗСО, Заједница никада неће бити успостављена. Ви сте рекли и написали да успостављање ЗСО сматрате неопходним условом за заштиту мањинских права. Зашто не говорите о људским правима Срба на Косову и Метохији. Од када је Куртијева влада на власти етничко чишћење српске заједнице је у току. Масовни егзодус је у току и 14 одсто Срба напустило је Косово и Метохију. Срби су изложени дневним нападима. А ви не бринете за то. Приштинске власти хапсе, плаше и пуцају на Србе. Десет месеци забрањује се улазак српске робе на Косово, уклоњене су ћириличке табле, а динар је забрањен што угрожава животе преосталих Срба - објаснила је она.

Savet Evrope
Савет Европе / Извор: Профимедиа

Подсетила је да нико није одговарао за покушај убиства двојице дечака протеклог Божића.

-А Ви сте одлучили да наградите све те једностране мере Приштине са визном либерализацијом, пријемом у Нато и у СЕ. Оно што чините је преседан којим отварате Пандорину кутију. Показујете да вам територијални инетгритет и сувернеитет ништа не значе. Статус наше јужне покрајине јасно је регулисан Резолуцијом УН 1244 и Косово и Метохија ће увек бити део Србије. Можда смо мала земља, али за разлику од вас имамо интегритет и нећемо се никада предати и покорити -подвукла је Пантић Пиља.

Она је истакла да ће Србија размотрити да ли ће остати чланица организације која крши међународно право.