Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДГОВОР СРБИЈЕ ПАЦОЛИЈУ: У 15 тачака САСУТА МУ ИСТИНА У ЛИЦЕ!

28.02.2019. 14:14
Пише:
Танјуг
Bedžet Pacoli
Беџет Пацоли / Извор: Профимедиа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић одговорио је представнику привремених приштинских институција Беџету Пацолију на отворено писмо упућено председнику Србије Александру Вучићу, поручивши да је Србија и држава Албанаца са Косова и Метохије, те да поздравља то што се лидер Алијансе за боље Косово коначно обраћа на праву адресу

У одговору објављеном на свом фејсбук профилу, Ђурић у 15 тачака упозорава на озбиљност тренутка и последице које, како каже, може имати Пацолијево малициозно поигравање животима и судбинама стотина хиљада људи.

- Уместо што пишете саставе за зидне новине, покушајте да барем на тренутак будете на висини историјске улоге која вам је очигледно сасвим неоправдано припала. Од вашег бесмисленог завитлавања и отворених писама неће бити боље ни Албанцима ни Србима на Косову и Метохији - упозорио је Ђурић Пацолија за случај да размишља о томе да упути још неко бизарно отворено писмо званичницима Србије која је и држава Албанаца на Косову и Метохији.

Позвао је Пацолија да се сети Ђурађа Кастриотија Скендербега, Есада Паше Топтанија и других који су, како је навео, са Србима и Србијом гајили односе поштовања и разумевања.

Bedžet Pacoli
Беџет Пацоли / Извор: Профимедиа

Ђурић са жаљењем констатује да Пацоли већ у наслову писма открива своју неискреност, називајући то писање писмом добре воље.

- Ни у вашем писму, ни у вашим делима никакве добре воље нема. Због ваших притисака, претњи и свакодневних лажи ваших колега сам, као и велики део мојих сународника, посебно Срба на Косову и Метохији, веома лоше воље. Тако вам и одговарам, искрено, али како заслужујете - навео је Ђурић.

Његово писмо Пацолију је, каже Ђурћ, писмо лоше воље, јер нико озбиљан не може бити одобровољен начином на који се приштинска привремена администрација поиграва са судбином и албанског и српског народа на Косову и Метохији.

ПАЦОЛИ ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Послао Вучићу ''ПИСМО ДОБРЕ ВОЉЕ''

ПАЦОЛИ ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Послао Вучићу ''ПИСМО ДОБРЕ ВОЉЕ''

- Ја ћу вас, управо због тога што више и искреније марим за добробит становника Косова и Метохије, подсетити зашто сте ви и ваши саборци из шуме некредибилни саговорници и највећа претња стабилности региона - навео је Ђурић и додао да приштинска администрација систематски чини све да уништите дијалог са Београдом и сваку шансу да се до помирења два народа дође на миран и цивилизован начин.

Ђурић даље наводи, како истиче, само неке од доказа неодговорности и превртљивости привремених приштинских институција.

  • Као прво, Ђурић подсећа да је премијер привремених институција у Приштини почетком друге половине 2018. године упутио отворене претње ратом ако се у преговорима у утврђивању статуса Косова и Метохије дође до решења која нису по вољи албанској страни.

Он је, наводи Ђурић, ову претњу упутио у контексту иницијативе за разматрање могућности за постизање свеобухватног споразума Београда и Приштине, која је покренута на округлом столу под називом "Нове перспективе проширења ЕУ", организованог у оквиру "Политичких разговора" на "Европском форуму Алпбах".

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

  • Указује затим да је на место шефа преговарачког тима ПИС у Приштини именован је Фатмир Љимај, који је током ратних сукоба на простору Косова и Метохије починио бројне тешке ратне злочине над Србима и другим честитим грађанима Покрајине који су били лојални својој држави Републици Србији.
  • Истиче да је Приштина током овог периода у три наврата озбиљно прекршила Споразум о полицији и нарушила безбедност Срба нелегалним упадима својих парамилитарних и параполицијских јединица на север Покрајине.

Том приликом коришћена је брутална прекомерна сила против мирних грађана само због њихове српске националности, а о присуству наоружаних формација Приштине није био обавештен ни в.д. команданта Регионалног директората Косовске полиције - Север, који је по Првом споразуму једини надлежан да евентуално на северу Косова и Метохије одобри ангажовање полицијских јединица које не припадају његовом директорату.

Kfor
Кфор / Извор: Профимедиа

  • Подсећа и да је Приштина 21. новембра 2018. године кроз увођење таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ завела дискриминаторну економску блокаду према Србији и српском народу, која представља директно кршење Споразума о царини из Дијалога, ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању које Покрајина има са ЕУ.

То је у огромној мери појачало осећај страха и неизвесности међу Србима на Косову и Метохији, чија је елементарна егзистенција угрожена пошто су након почетка примене њене примене ускраћени за храну, одећу, обућу и елементарне медицинске потребе.

  • Истиче да је Приштина одредила да се за сву робу која долази са простора централне Србије на фактурама наводи да је дестинација "Република Косово", а означавањем робе која се налази у продаји на простору Косова и Метохије и потпуно увела дискриминацију српских производа.
  • Приштина је заједно са Тираном нелегално укинула контролу границе и омогућила слободно кретање између Републике Србије и Републике Албаније, чиме је најдиректније прекршила Резолуцију 1244 и суверенитет Републике Србије на простору Косова и Метохије и направила додатни корак у правцу стварања велике Албаније.

Привремене институције самоуправе у Приштини су формално у сарадњи са Републиком Албанијом прокламовале да теже стварању тзв. велике Албаније на Балкану. Ова намера је јасно предочена током заједничке седнице приштинске и Владе Републике Албаније, која је без знања и одобрења Републике Србије одржана на територији Косова и Метохије.

  • Приштина је донела нелегалну одлуку о стварању тзв. војске Косова, којом је прекршила Резолуцију 1244 и Војнотехнички споразум из Куманова и најдрастичније угрозила мир и безбедност у региону.

Приштина је недвосмислено одбила имплементацију постигнутих споразума, посебно по питању Заједнице српских општина, постављајући нове услове о којима се никада није разговарало.

  • Уместо да испуни свој део обавеза из Споразума о мосту, који се односи на обавезу административног разграничења Северне и Јужне Митровице у области Сувог Дола, као предуслову за отварање главног моста на Ибру, приштински званичници су у више наврата упућивали отворене претње насиљем Србима у Северној Митровици и након тога покренули процедуру за тзв. уједињење Митровице, а заправо за укидање општине Северна Митровица, у којој већински живе Срби.
ПАДА ХАРАДИНАЈ? Хитан састанак Тачија и Мустафе, формира се нова "влада"?

ПАДА ХАРАДИНАЈ? Хитан састанак Тачија и Мустафе, формира се нова "влада"?

Та иницијатива је у пуној мери подржана од стране председника ПИС у Приштини, због чега је упитан његов кредибилитет као некога ко се залаже за дијалог и преговоре са Београдом.

  • Приштинске власти су недавним усвајањем тзв. Статута Трепче операционализовале национализацију и отимање имовине српских привредних субјеката, у чијем је већинском власништву тај рударски комбинат.
  • Приштина је јавно назначила да је циљ стављање под контролу погона овог комбината на северу Косова и Метохије, што фактички значи економско убиство Срба који тамо живе, јер огромна већина њих директно или индиректно зависи од несметаног функционисања тог предузећа.
  • Приштина је запретила јавно и кроз институције поставила нова ограничења по питању дијалога, сматрајући готове преговоре о кључним питањима економског опстанка Срба, као што су Трепча или Газиводе, истовремено искључујући било какву могућност компромиса и постављајући једини услов чланство у УН и међусобно признање.
  • Приштина је интензивирала читав сет мера и акција против Срба, које укључују нападе на Србе и њихову имовину, ограничења слободе кретања, израду тајних листа за наводне ратне злочине, спроводећи фингиране поступке који имају за циљ спречавање повратка расељених Срба, даље етничко чишћење и угрожавање опстанка Срба на простору Косова и Метохије.
  • Шеф приштинског парламента Кадри Весељи је затражио подршку за политику и мере које према Србији и Србима предузима Рамуш Харадинај, као и регионално уједињење против Александра Вучића, позивајући Црну Гору и Македонију да се са Косовом удруже у тој борби. Весељи је уместо дијалога и компромиса изразио спремност да се до решења, ако је потребно, дође новим ратом у коме је и сам спреман да учествује.
  • Премијер ПИС у Приштини Харадинај је након смене легитимног представника српског народа у Покрајини Ненада Рикала на место министра за локалну самоуправу поставио Дијану Живић како би пружио привид мултиетичности и заступљености Срба у институцијама ПИС.

Skupština Kosova
Скупштина Косова / Извор: Профимедиа

Овим именовањем је потпуно игнорисана воља српског народа јер људи као Дијана Живић не представљају никог, а посебно не народ који није за њу гласао нити јој је дао подршку на изборима.

Приштина слично чини и са паравојском у Покрајини позивајући Србе да јој се прикључе, служећи се притом притисцима и уценама, али не зато што жели Србе као људе и официре већ због оправдања да је та војска мултиетничка, навео је Ђурић на крају одговора Пацолију.