Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕПИСКОП ИРИНЕЈ: Ако пристанемо да нам узму Космет, нестаћемо са лица земље

31.12.2020. 07:48
Пише:
Србија Данас/Печат
Episkop Irinej Bulović
Епископ Иринеј Буловић / Извор: Фото: PrintscreenYoutube/Богољубље

Постоје различити процеси којима се умањује значај не само уставног поретка Србије у погледу Косова и Метохије него и наших тапија на ту заветну земљу

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј Буловић наводи да тренутно постоје различити процеси којима се, како наводи, "умањује значај не само уставног поретдка Србије у погледу Косова и Метохије, него и таших тапија на ту заветну земљу".

Епископ Бачки Иринеј каже да је "стара Србија за наше претке био недвосмислени и неупитни именитељ за Косово и Метохију, јасан свима, а нарочито странцима тога доба".

ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ ЋЕ БИТИ ОСУЂЕНИ ЗА ЗЛОЧИНЕ! Стиже порука из Италије: Зауставите криминалце за "Косова"

ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ ЋЕ БИТИ ОСУЂЕНИ ЗА ЗЛОЧИНЕ! Стиже порука из Италије: Зауставите криминалце за "Косова"

СОЛИДАРНОСТ ЗА КОСОВО: Божићни конвој из Француске стигао на Космет

СОЛИДАРНОСТ ЗА КОСОВО: Божићни конвој из Француске стигао на Космет

ПАНИКА НА КОСМЕТУ: Бајден ће погурати Заједницу српских општина и "мини Шенген"

ПАНИКА НА КОСМЕТУ: Бајден ће погурати Заједницу српских општина и "мини Шенген"

- У наше време, махом међу омладином, родила се нова девиза: Косово је срце Србије (подразумева се, наравно, и Метохија). Доживљај Косова и Метохије као свете, заветне српске земље у новим нараштајима, можемо слободно рећи, још је јачи и изразитији него у ранијим нараштајима. То веома охрабрује и ја у томе видим Божји благослов и укрепљење за још снажнију борбу за наше светиње и наш народ на Косову и Метохији - наводи епископ Иринеј.

- Са друге стране, постоје различити процеси којима се умањује значај не само уставног поретка Србије у погледу Косова и Метохије него и наших тапија на ту заветну земљу. Ти процеси, недовољно познати нашој широј јавности, одигравају се на неким страним универзитетима и у извесним научним институтима. Пишу се дисертације и научни, односно квазинаучни радови са темом наводне српске митоманије у вези са Косовом и Метохијом. Списатељима таквих сочињенија основна је намера да историју и културу наше јужне покрајине "објасне" помоћу наводне великосрпске политике и српских територијалних аспирација у 19. веку.

- По креаторима ових теза, покушај тек ослобођене младе српске државе да ослободи свој народ у Босни и Херцеговини и прошири се ка западу наишао је на бедем великих сила. Стога је, опет по њима, она била принуђена да се окрене ка југу - Рашкој, Косову и Метохији и Македонији. На ове конструкције, које се потом пласирају политичким и другим утицајним круговима, надовезују се бајке шиптарских квазинаучника, по којима су косовско-метохијски манастири баштина фантомских, измишљених албанских великаша из рода Нимани и сличне измишљотине - каже епископ Иринеј.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

О томе шта је циљ поменутих "теорија", црквени великодостојник наводи:

- Циљ им је заједнички: да се задужбине наших светитеља, краљева и царева одузму не само од државе Србије него и од наше Цркве и да буду предате Албанцима. Ова псеудонаучна демонтажа српских националних права и циљева који су били природни ток развитка српске државе после ослобођења од турског ропства плаћена је и наручена, а сервира се научним и политичким круговима по свету као истина. Квазинаучне студије и дисертације те врсте добрим делом су, нажалост, писане руком људи пониклих у Србији која им је све пружила, а они су јој рекли хвала тако што су свој научни рад и таленат огласили на продају и упрегли се у службу туђим интересима. Овакве појаве увећавају и умножавају одговорност наших научних установа, Академије наука, историјских института, универзитетских катедри за историју, појединаца историчара, али и надлежних министарстава, као и научних кадрова у крилу наше Цркве. Сви морају да уложе напор да истина не остане скривена. Ово није борба на једну, две или три рунде. Ово је борба непрестана.

Епископ бачки Иринеј цитира и речи патријарха Иринеја.

- Духовно благо које смо наследили, видљиво у нашим светињама свуда где живи српски народ, наша славна историја, најзад - тачније најпре - вера коју имамо и која, уз наш труд, благодатним силама изграђује све нас, појединачно и као заједницу, јесу онај залог са којим слободно и без бојазни ступамо у одбрану онога што желе да нам преотму и присвоје. Остају и остаће речи нашег блажене успомене патријарха Иринеја: "Може Космет да буде отет, да буде окупиран, као што и јесте данас, али Србија никада не може да каже: Ми то поклањамо. Јер, оно што се поклони, заувек се губи, а оно што је силом отето, једног дана ће бити враћено." То су надахнуте речи које говоре и о вери, и о нади, и о унутрашњој спремности и решености да своје одбранимо, а туђе признајемо и уважавамо.

- Уосталом, јасно је: онај ко жели да нам одузме део територије, не жели само наше Косово, део нас. Он жели све наше! Он жели да нас не буде! А Космет је ту само почетак. Отуда и онај поклич - Косово је срце Србије - погађа саму суштину. Ако пристанемо да нам узму Космет, нестаћемо са лица земље - закључко је епископ бачки Иринеј Буловић.