Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИ УСПЕО НЕИЗВОДИВО: Запад, Русија и Кина се СЛОЖИЛЕ по питању Косова! Највеће светске силе позвале Приштину да уради једну ствар

10.02.2024. 09:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen/O Kanal
Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/O Канал / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/O Канал

Остаје да се види хоће ли власти лажне државе спровести оно што им је наложено

Резерве према одлуци Приштине да једнострано и без адекватних консултација са партнерима забрани употребу динара на Косову и апел да се примена те мере одложи, једногласна је и главна порука синоћне ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) о стању на Косову. Послале су је најмоћније силе - САД, Русије, Француска, Кина и Велика Британија.

ВУЧИЋ О ПОЗДРАВУ ПРЕДСТАВНИКА ЕКВАДОРА: "Ту сте могли да видите како су се коме обраћали, ко шта мисли о државности тзв. Косова"Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О ПОЗДРАВУ ПРЕДСТАВНИКА ЕКВАДОРА: "Ту сте могли да видите како су се коме обраћали, ко шта мисли о државности тзв. Косова"

ВУЧИЋ СЕ НАШАЛИО НА КУРТИЈЕВ РАЧУН: "Видим да је стао на страну неких, брине о политичком животу своје земље - Србије"Vučić i Kurti

ВУЧИЋ СЕ НАШАЛИО НА КУРТИЈЕВ РАЧУН: "Видим да је стао на страну неких, брине о политичком животу своје земље - Србије"

"ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА" Вучић поручио: Видећемо како ће сад Приштина да реагује на поруку САДAleksandar Vučić

"ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА" Вучић поручио: Видећемо како ће сад Приштина да реагује на поруку САД

Седница је сазвана на захтев Србије, након што је Приштина укинула коришћење динара на Косову. Србију је представљао председник Александар Вучић, а Приштину Аљбин Курти.

Вучић је затражио од међународне заједнице хитне и одлучне потезе како би се зауставио прогон Срба са Косова и створили услови за наставак нормалног дијалога између Београда и Приштине. Ево како су на то реаговале најмоћније државе УН - а:

САД: Курти да одложи одлуку о динару

Линда Томас-Гринфилд, стална представница Сједињених Америчких Држава у УН-у, изразила је забринутост због плана тзв. Косова да ограничи новчане трансакције на седници Савета безбедности УН.

Она је истакла да САД позивају Аљбина Куртија да одложи одлуку о укидању динара. Такође, рекла је и да САД позивају "обе стране да се уздрже од ескалаторних акција".

- Одлука је донесена без адекватне припреме или консултација са локалним становништвом - рекла је она.

Критиковала је и недавне акције косовске полиције поводом затварања три „паралелне“ српске општине и упад у просторије невладине организације Центар за заједнице у Приштини, наводећи да ти потези нису у складу са настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво.

Осудила је координисане и насилне српске парамилитарне нападе у близини манастира Бањска, који су завршени смрћу једног косовског полицајца и погибијом тројице Срба. Додала је и да је "самопрокламовани вођа тих напада остао на слободи у Србији" и позвала Србију да казни починиоце.

Foto: Tanjug/AP/Yuki Iwamura
Фото: Tanjug/AP/Yuki Iwamura / Извор: Фото: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Русија: Укидање динара криминална мера

Дмитриј Пољански, заменик сталног представника Русије у Уједињеним Нацијама, захтевао је хитне мере заштите косовских Срба и прекид прогона Срба јер је, како је рекао, мир на целокупној територији Србије могућ сам уз обострано прихватљив договор Београда и Приштине базиран на Резолуцији 1244.

Рекао је да је Србима на Косову директно угрожен физички опстанак и да су у покушају да се отарасе неалбанског становништва косовске власти организовале терор, како би Срби заувек напустили Косово. Укидање динара на Косову назвао је "криминалним поступком“ који је Србима на Косову учинио живот неподношљивим.

- То није економска, већ политичка и дискриминаторна мера, која угрожава све напоре да се нађе решење кроз дијалог Београда и Приштине - казао је Пољански.

Навео је и да су честа и широко распрострањена хапшења Срба и да власти у Приштини покушавају да узурпирају верске објекте Срба. Истакао је да се Брисел и Вашингтон понашају као да се ништа лоше не дешава на Косову и да се показало да ЕУ није добар медијатор.

Француска: Косово да обезбеди период транзиције

Никола де Ривера, представник Француске, рекао је да је одлука Косова да уведе евро имала негативан утицај на живот Срба и додао да Француска од Косова тражи да осигура стабилан период за такву транзицију.

Додао је да се од Косова очекује да буде основана Заједница општина са српском већином, а од Србије да одговорни за напад у Бањској буду приведени правди.

Велика Британија: Угрожена српска мањина

Foto: Tanjug/AP/Eduardo Munoz Alvarez
Фото: Танјуг/АП/Едуардо Муноз Алварез / Извор: Фото: Танјуг/АП/Едуардо Муноз Алварез

Џејмс Каријуки, заменик сталног представника Велике Британије у УН-у, рекао је да би Србија и Косово требало да испуне обавезе на које су пристали и да избегавају једностране акције и реторику која би угрозила нормализацију односа.

Додао је да је одлука Косова да уведе евро угрозила живот српске мањине на Косову и да би косовска Влада требало да пронађе одрживо решење.

Истакао је и да би Србија требало обезбеди да починиоци напада у Бањској одговарају за напад, истакавши да је стабилан регион најбоље место за наставак дијалога.

Кина: Увођење евра изазвао панику

Џанг Јун, стални представник Кине, рекао је да су увођење евра и прогон Срба изазвали масовну панику и створиле тензије, које су за Пекинг неприхватљиве.

Он је навео да једностране акције не доприносе ни решењу косовског проблема, ни регионалном миру и стабилности.

Foto: Tanjug/AP/Yuki Iwamura
Фото: Tanjug/AP/Yuki Iwamura / Извор: Фото: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Додао је да Кина подржава решење до ког ће се доћи кроз дијалог и Резолуцију 1244 и нагласио да током тог процеса територијални интегритет Србије мора у потпуности да буде поштован.

Извор: Србија Данас/Блиц/Пренела: Т.М.