Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКА УНИЈА КЛЕЧИ ПРЕД КУРТИЈЕМ? Сами признали НЕМОЋ, ова држава је кључ проблема

09.08.2022. 11:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Профимедиа/Илустрација

Зашто Европска унија већ девет година безуспешно "инсистира да Приштина што пре оснује Заједницу српских општина"? Зато што нема механизме да је натера да то учини?

Немоћ ЕУ пред владом у Приштини није крио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, а аналитичари различито тумаче ту "капитулацију" из Брисела пред косовским проблемом: од тактизирања до неусаглашености са Вашингтоном.

Бриселски споразум који предвиђа формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији потписан је још 19. априла 2013. године. Од тада су се промениле администрације и у Бриселу и у Приштини, али једно је остало исто: и даље се чека ЗСО?!

КУРТИЈУ УВЕК КРИВА СРБИЈА: Премијер лажне државе прижељкује крвопролиће, дао рок од ДВА месеца

КУРТИЈУ УВЕК КРИВА СРБИЈА: Премијер лажне државе прижељкује крвопролиће, дао рок од ДВА месеца

КУРТИ РАТОМ ПЛАШИ ЕВРОПУ! Петковић : "То што је научио да игра по туђем диктату је његов проблем!"

КУРТИ РАТОМ ПЛАШИ ЕВРОПУ! Петковић : "То што је научио да игра по туђем диктату је његов проблем!"

КУРТИ НАЈАВЉУЈЕ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ: "Ако будемо имали другу епизоду, вероватноћа за рат на Косову веома велика"

КУРТИ НАЈАВЉУЈЕ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ: "Ако будемо имали другу епизоду, вероватноћа за рат на Косову веома велика"

Ако се има у виду да су Београд и Приштина пре девет година потписали споразум у Бриселу под покровитељством ЕУ поставља се питање због чега европски званичници не могу ако ништа друго онда да приморају владу на Косову да испоштује потписано и формира ЗСО?

Борељ понавља бриселску мантру

Одговор на то питање покушао је да пружи Борељ. Чини се да је опет немушто поновио мантру из Брисела.

- Оснивање Заједнице општина са српском већином договориле су обе стране, Косово и Србија, Бриселским споразумом из 2013. године. Споразум је ратификовао косовски парламент и Косово треба да испуни своју законску обавезу и спроведе је без одлагања. Обе стране требало би да испуне све своје међународне правне обавезе и спроведу нерешене споразуме, као и да уложе даље значајне напоре како би постигли свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа, што је кључно за њихов европски пут - навео је Борељ.

На тај начин је шеф дипломатије ЕУ још једном потврдио наводе који су се више пута могли чути из Брисела, а то је да ЕУ "нема механизме" да натера Београд и Приштину да поштују потписане споразуме под њеним покровитељством?!

Грубјешић: Очигледно се тактизира

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику не верује да је бриселска администрација немоћна пред косовским проблемом.

- ЕУ има и механизме и алате да спроведе оно што је гарантовано потписом њеног високог представника за спољне послове и безбедносну политику Кетрин Ештон. Зашто их не користи је питање и за садашњу гарнитуру - чуди се Грубјешић.

Она сумња да је реч о стратегији.

- Очигледно се тактизира и одуговлачи до неког финалног споразума о нормализацији односа, што је погрешан правац размишљања јер управо неспровођење Бриселског споразума и упорно одлагање формирања ЗСО граде перцепцију о неспособној ЕУ - оцењује Грубјешић.

Попов: Неусаглашеност Брисела и Вашингтона

С друге стране, директор Центра за регионализам Александар Попов сматра да је по среди недостатак комуникације Брисела и Вашингтона.

- САД која има апсолутни утицај на Косову поборник је тврдог става да Београд и Приштина могу да преговарају само о узајамном признању док ЕУ има нешто мекши однос према дијалогу. Проблем је што једино Вашингтон може да утиче на Куртија што се видело и када је једном већ сменио Аљбина Куртија са власти - наглашава Попов.

Како каже, немоћ ЕУ у односу на владу у Приштини видљива је на више начина.

- Чак ни то што Брисел није увео визну либерализацију Косову није утицало на Куртија да се конструктивније понаша. Кад су на власти у Приштини били они који носе терет ратних деведесетих конструктивније су се понашали јер су могли бити уцењени. Курти нема тај терет, али без обзира на то његова влада је изузетно пољуљана - подвлачи Попов.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Он оцењује да Вашингтон има веома чудан однос према Приштини.

- С једне стране, не инсистира на владавини права на Косову, а с друге, подржава Отворени Балкан и на тај начин удара контру Бриселу и Берлинском процесу у оквиру ЕУ. Чини се да ЕУ и САД више делују у региону као ватрогасци који стално гасе пожаре уместо да делују превентивно и отклоне узроке који доводе до тензија на Западном Балкану - закључује Попов.

Да је Вашигтон важан, ако не и најважнији, играч у Приштини поврђују и речи специјалног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара који је пре неколико дана на брифингу за новинаре говорио о ЗСО, према коме се она мора формирати у складу са косовским Уставом.

- У потпуности смо усклађени са нашим европским колегама. И јасно је да је то раније договорено, па се о томе мора разговарати. Ипак, успостављање ЗСО не би требало да буде у супротности са Уставом Косова, не би требало да ствара проблеме у функционалности Косова и не би требало да буде држава у држави. Ипак, постоји много европских модела у којима мањине могу заштитити своје културно наслеђе и свој језик у оквиру устава. Зато бисмо желели да пронађемо неке од тих примера и можда их искористимо као водич за напредовање у имплементацији ЗСО. Тако да се надам да ћемо можда о томе моћи да разговарамо у Бриселу - поручио је Ескобар.

Немоћ ЕУ и у вези са имовином Високих Дечана

Нажалост, немоћ ЕУ на Косову се види не само на примеру изостанка ЗСО већ и на чињеници да влада у Приштини већ годинама избегава да спроведе одлуке чак и Уставног суда на Косову у вези са заштитом имовине манастира Високи Дечани.

Visoki Dečani
Високи Дечани / Извор: Профимедиа

Борељ је и тим поводом, такође, протоколарно истакао да је "испуњавање потреба мањинске српске заједница на Косову од велике важности за ЕУ на Косову и Брисел пажљиво прати развој ситуације у тим областима".

- Еулекс активно подржава косовске институције које се баве спровођењем закона у јачању владавине права, укључујући њихове напоре да истраже безбедносне инциденте у вези са верским објектима и објектима културе. ЕУ је континуирано подсећала косовске институције да брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Дечане без икаквог даљег одлагања - оголио је Борељ још једну немоћ ЕУ према Приштини.