Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ФИГАРО" ПРЕДСТАВИО ПРАВУ ИСТИНУ О СТАЊУ НА КОСОВУ": Арно Гујон о репортажи чувеног француског листа

15.06.2019. 10:05
Arno Gujon
Арно Гујон / Извор: Профимедиа

Оснивач хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон изјавио је данас, поводом репортаже "Српски дух отпора у француском листу "Фигаро", да је то феноменална репотажа која истински говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама на КиМ.

Гујон је рекао да заслуге за репортажу иду тројици храбих новинара француског магазина, оцењујући да није лако на западу, у Француској, бити објекативан када су у питању исполитизоване теме.

- Они су направили феноменалну репотажу која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Косову и Метохији - оценио је Гујон.

Анатолиј је био НАЈВЕЋИ СРПСКИ БРАТ! Ево зашто се борио НА КОШАРАМА и када је ИЗГУБИО НОГУ (ФОТО/ВИДЕО)

Анатолиј је био НАЈВЕЋИ СРПСКИ БРАТ! Ево зашто се борио НА КОШАРАМА и када је ИЗГУБИО НОГУ (ФОТО/ВИДЕО)

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР РОН ЏОНСОН: "Код Вучића примарно ценим то што жели да реши проблем Косова!"

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР РОН ЏОНСОН: "Код Вучића примарно ценим то што жели да реши проблем Косова!"

ПОСЛЕ ПАРИЗА ИХ НАПОКОН СТИЖЕ ПРАВДА?! Дипломатски извори ОТКРИВАЈУ: Цео ВРХ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ иде на СУД

ПОСЛЕ ПАРИЗА ИХ НАПОКОН СТИЖЕ ПРАВДА?! Дипломатски извори ОТКРИВАЈУ: Цео ВРХ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ иде на СУД

Истакао је да је "Фигаро" најчитанији и најпродаванији часопис у Француској и да ће сваки читалац имати прилику да се упозна са оним што се дешава на КиМ већ 20 година.

- Сазнаће да је срушено 150 цркава и манастира, сазнаће како живе данас, 2019. године, Срби у селу Новаке код Призрена, како живе монаси у Високим Дечанима, зашто су и даље војници Кфора око манастира Високи Дечани и зашто морају да чувају тај драгуљ српске историје - навео је Гујон.

Он је нагласио да је новинар "Фигароа" написао да бисмо, када би се тако нешто дешавало било где другде у свету, говорили о апартхејду, о сегрегацији, а о томе шта се дешава јужној српској покрајини на КиМ скоро да нико и не прича.

Гујон је указао да новинари углавном пре него што оду на КиМ веома слабо знају о томе шта се дешава, као и да то види јер увек контактирају његову организацију. Он каже да је новинара "Фигароа" који је направио ову репортажу упознао пре осам година и да му је и тада говорио о КиМ.

- Сваке године је он добијао наше извештаје, писма, мејлове и осам година касније добили смо десет страна у магазину "Фигаро" о тој ситуацији. Наравно да када је отишао на лице места он је могао да се увери у оно што смо ми говорили свих ових година, да се увери да монаси живе иза бодљикавих жица, да се не може причати на српском језику у Ђаковици, да има пуно крађа свугде на КиМ и да су напади и даље чести и да људска права за Србе и националне мањина на КиМ нису испоштована - објаснио је Гујон.

Додао је да су реакције на репортажу огромне и на друштвеним мрежема одјек је био огроман и у Француској и у Србији.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

- Баш је јутрос написао главни уредник ''Фигароа'' на твитеру да одјек који има тај чланак у Француској показује да су људи жељни да сазнају шта се дешава тамо, али да се преретко говори о томе. Он каже да треба данас да знамо да су и Срби жртве на КиМ и да Србин може да буде жртва зато што о томе скоро нико да није говорио током 20 година - каже Гујон.

Он наводи да се о Косову у Француској говорило претходих дана, јер је "косовска амбасада" обележила 20 година "мира" и направила концерт у катедрали Инвалиди, која је катедрала за војнике, где се налази гроб Наполеона и веома је важна.

- Оно што је направило скандал у Францској и француским медијима јесте то што се један од учесника тог концерта попео на место где иначе само католички свештеник сме да се попне и тамо изрецитовао муслиманску молитву - навео је Гујон.

Он је рекао да је то разљутило многе људе, бискупија се оградила од тог концерта и бискуп је сутрадан изрецитовао молитву против оскрнављења и то је нешто што је веома ретко у католичкој цркви.

- Оно што смо ми као хуманитарна организација урадили не улазећи у политичку причу, ми смо упитали шта се обележава, 20 година мира, али за кога? Хвала богу што Албанци 20 година могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима и осталим националним мањинима које живе на КиМ - упитао је Гујон.

Он је додао да су се за тих такозваних 20 година мира десили погроми, протерано је 250.000 Срба, дешавају се напади на Србе и српску имовину.

- Ако нема мира за све, онда нема мира уопште, и скандалозно је обележавати тај мир - нагласио је Гујон.

Он је навео и да организација "Солидарност за Косово" и ове године припрема једну од најлепших акција којом ће водити на море децу са КиМ.

"РУСИ И ЕНГЛЕЗИ СУ СЕ ГЛЕДАЛИ "ПРЕКО НИШАНА": Прича српског генерала који је спровео руске падобранце до "Слатине"(ВИДЕО)

"РУСИ И ЕНГЛЕЗИ СУ СЕ ГЛЕДАЛИ "ПРЕКО НИШАНА": Прича српског генерала који је спровео руске падобранце до "Слатине"(ВИДЕО)

Је ли треба да верујемо у бајку да се Трамп, Меркел, Макрон и Могерини тресу због Харадинаја?!

Је ли треба да верујемо у бајку да се Трамп, Меркел, Макрон и Могерини тресу због Харадинаја?!

Шефица канцеларије ЕУ: Приштина да поштује споразум из Брисела и испуни своје обавезе!

Шефица канцеларије ЕУ: Приштина да поштује споразум из Брисела и испуни своје обавезе!

- Ја не могу више да уђем у КиМ, али деца са Косова и Метохије ће моћи да изађу из енклава, из изолације и моћи ће да се упознају са другом децом и као сва друга деца да се осећају слободно и безбедно и да уживају на мору - рекао је Гујон.

Ова акција ће бити реализована осми пут, 42 деце са КиМ почетком августа одмараће на мору седам дана.

Гујон ће вечерас у Немачкој представити књигу "Сви моји путеви воде ка Србији" у којој, како каже, описује стање у енклавама на КиМ, сусрете са људима и објашњава често питање које му постављају - зашто је један Француз одлучио да се ангажује за Србе на КиМ.