Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ФРУСТРИРАН САМ ДЕШАВАЊИМА" Гренелу је свега доста: Конгресмени који нападају Србију не познају дешавања на терену

11.11.2021. 12:47
Пише:
Србија Данас/Косово online
Ričard Grenel
Ричард Гренел / Извор: Профимедиа

Некадашњи амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел обратио се јутрос новинарима на прелазу Мердаре.

Он је рекао да је на Косову био у својству приватног грађанина, а не као представник америчке администрације, али и да је фрустриран дешавањима током последњих неколико недеља.

- Као прво, ја више нисам са владом САД. Долазим овде у својству приватног грађанина. Овде сам само као приватни грађанин из Трампове администрације и долазим јер смо фрустрирани - навео је Гренел.

КУРТИ ВЕЛИЧА ОВК "Најтранспарентнија војска која је икада ратовала"

КУРТИ ВЕЛИЧА ОВК "Најтранспарентнија војска која је икада ратовала"

СРАМНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ АЛБАНАЦА У УНЕСЦО: Тражили недопустиво - Србија одмах одговорила

СРАМНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ АЛБАНАЦА У УНЕСЦО: Тражили недопустиво - Србија одмах одговорила

АМЕРИКА ОБЕЗБЕДИЛА НОВАЦ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: УСАИД издало саопштење - ево колико пара су спремили и за шта

АМЕРИКА ОБЕЗБЕДИЛА НОВАЦ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: УСАИД издало саопштење - ево колико пара су спремили и за шта

Некадашњи амерички дипломата је истакао да су многи у САД фрустрирани јер се не примењује историјски "економски договор који је постигнут у Белој кући".

- Многи из Трампове администрације и многи Американци су фрустрирани и то зато што смо видели историјски договор - економски, који смо договорили за људе Косова и људе Србије. То није урађено за владе. Није било за политички, него економски развој. Превише људи младих са Косова и Србије се преселило у Немачку, Мађарску, Пољску јер нису могли да добију добре послове. Ако погледате шта смо испреговарали. Почели са историјским летом између Приштине и Београда. То смо урадили јер су нам пословне заједнице рекле да нам је то потребно да би дошли послови. Многи на Западу мисле да и даље траје конфликт у региону, и онда се послови не селе овде, тако да оно што се догодило последњих неколико недеља је фрустрирајуче за САД", рекао је Гренел.

Он је истакао да у "САД желе да виде да се овај економски договор примењује".

- За једну годину обе стране су пристале да ће стати с кампањом за признавање и непризнавање. Та тачка је била историјска, да се концетришемо на економски развој. И да примените све договоре у вези железничког и друмског саобраћаја, да имате отворену границу, видели бисте како привредници из САД и са Запада долазе и праве послове. То је могло да буде урађено у последњих 14 месеци, а уместо добрих послова за Косово и Србију, имали смо мало напретка и то нас фрустрира. Ово није због Трампа, влада, него младих људи јер желимо да млади људи остану у региону и имају добро плаћене послове. Јер смо 20 година причали о политици а не о напретку - рекао је Гренел.

Ričard Grenel
Ричард Гренел / Извор: Профимедиа

Конгресмени нису у праву, не знају шта се дешава овде

Ричард Гренел се данас на крају разговора с медијима на Мердару дотакао и писма упућеног председнику Бајдену које је потписало седам конгресмена, истакавши да они не познају регион и нису у праву.

Како Гренел истиче, ти конгресмени не знају шта се овде дешава и "само причају из Вашингтона".

- Видели смо ту особу из Србије која даје дивље оптужбе о мени, говори да добијам невероватну суму новца од Владе Србије што очигледно није истина и потпуно је лажна вест. Мислим да медији не треба да извештавају о томе, то су гласине. Када гледате чињенице, медији имају обавезу да извештавају о чињеницама, а не о неком лику који прича и оптужује, то је лудо и дивље. Али рећи ћу ово конгресменима, та особа је рекла тај нечувен коментар у Србији. Мени се чини да има слободе медија да кажете шта год желите, јер имате тог момка који даје лажне вести и има сво право да каже, иако је скроз погрешно, а ја то могу да демантујем и свако ко зна чиненице може да демантује, али то је слобода говора, слобода медија и пуно медија из Србије је то пренело иако је невероватно погрешно. Рећи ћу да је добро имати слободу, али са слободом долази одговорност - рекао је Гренел.

Актуелна косовска влада одбила гасовод

Некадашњи амбасадор се дотакао и питања гасовода, јер како је навео, жели да прича о економији, а не политици.

- На Косову постоји велика потреба да се отараси компанија угља. То је прљаво, нездраво и видели смо од тренутне владе одбијање новца који су Американци хтели да уложе у гас. Гас је јефтинији од угља и то би била јефтинија енергија за грађане Косова и много здравија. И када је тренутна влада одбила новац да изгради гасовод, то није добро за људе Косова и желим да то буде јасније са америчке стране. Мислим да је Амбасада САД требало да буде много јаснија по овом питању, пропустила је прилику да подржи чистију, обновљиву енергију.

Специјални суд је политички 

- Говорио сам са бившим председником Тачијем и мислим, морамо да имамо судски систем који ради свој посао, али мора да буде много бржи. Срамота што је требало 20 година да се дође до ове тачке. Суд је веома политички, видели су да идемо ка договору и Европљани морају нешто да ураде у вези тога, јер када политизујете судске процесе морате да будете веома опрезни јер када неко други дође на власт правите ужасан систем где политика улази у систем", навео је Гренел, који на крају није желео да открије с ким се све сусрео на Косову.