Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ ДЕТАЉНО О СВЕМУ УОЧИ ТРАГИЧНЕ НОЋИ У БАЊСКОЈ: Које наређење је добила Војска Србије 24. септембра?

04.10.2023. 10:20
Пише:
Србија Данас
General Milan Mojsolović
Генерал Милан Мојсоловић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Мојсиловић је рекао да су информације које се односе на догађај почеле да пристижу 24. септембра ујутру, преко дежурног оперативног тима, и у први мах су биле сужене, нису биле темељне, опширне ни прецизне.

"Не могу да причам о 23. септембру, јер су обавештајне и безбедносне информације о догађају кренуле да пристижу 24. септембра, рано ујутру, али са сигурношћу могу да кажем да нису постојали индикатори који показују да ће се нешто крупно, компликовано и комплексно догодити. Стање је било редовно, према извештају и ономе што ми можемо да пратимо", рекао је начелник ГШ генерал Милан Мојсиловић на питање какве су информације о догађају у Бањској.

"СИТУАЦИЈА ЈЕ У НАЈМАЊУ РУКУ УЗНЕМИРУЈУЋА" Вучевић открио какве су намере Аљбина Куртија

"СИТУАЦИЈА ЈЕ У НАЈМАЊУ РУКУ УЗНЕМИРУЈУЋА" Вучевић открио какве су намере Аљбина Куртија

"ПРАТИЛИ СМО РАСПОРЕЂИВАЊЕ НАПРЕДНЕ СРПСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ И ТЕНКОВА" Стејт департмент: Српске снаге су се повукле са административне линије

"ПРАТИЛИ СМО РАСПОРЕЂИВАЊЕ НАПРЕДНЕ СРПСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ И ТЕНКОВА" Стејт департмент: Српске снаге су се повукле са административне линије

МИЛАН РАДОИЧИЋ ПРОВЕО НОЋ У ПРИТВОРУ: Откривено шта га очекује данас

МИЛАН РАДОИЧИЋ ПРОВЕО НОЋ У ПРИТВОРУ: Откривено шта га очекује данас

Он је синоћ гостујући на јавном сервису рекао да уочи 24. септембра, и догађаја у Бањској, није било никаквих информација које би указале да ће се нешто крупно догодити.

Мојсиловић је рекао да су информације које се односе на догађај почеле да пристижу 24. септембра ујутру, преко дежурног оперативног тима, и у први мах су биле сужене, нису биле темељне, опширне ни прецизне.

- Ми смо се ослањали на наше ресурсе обавештајних безбедносних капацитета, на оно што можемо да видимо и чујемо са наших позиција. Имао сам контакт, разговарао сам са командантом Кфора на ту тему, и од њих смо са терена почели да добијамо информације - испичао је начелник Генералштаба ВС.

Додао је да то није био први пут да је изазвана криза једностраним и "лудачким" потезима Приштине.

- Ми смо већ у осам сати имали састанак, ја и моји сарадници, министар одбране, директори агенција, известили смо врховног команданта о ономе што знамо – о дешавањима на терену, да има повређених и томе слично. Након тога су уследиле мере које сам активирао одмах - рекао је Мојсиловић.

Он је истакао да је 24. септембра добио задатак - у потпуности ставити под контролу Копнену зону безбедности и у пуном капацитету обезбедити административну линију превентивним размештајем дела јединица Војске Србије.

На питање да ли је то неошто необично, одговорио је одрично.

- То није необично наређење у складу је са дешавањима на терену, јер смо предвиђали да криза може да ескалира, зато што је дошло до употребе ватреног оружја на делу територије КиМ - напоменуо је геренал Мојсиловић.

Које наређење је добила Војска Србије 24. септембра

Мојсиловић је, упитан шта се дешавало током сукоба у Бањској, рекао да нису постојали индикатори који указују да ће се нешто крупно и тако компликовано десити, и да је стање било редовно.

Међутим, додао је Мојсиловић, током јутра 24. септембра почеле су да стижу информације о дешавањима, повређенима, успостављен је контакт за командатном Кфора, сазван је састанак на којем су присуствовали и министар одбране и директори агенција.

- Ступили смо у контакт са врховним командантом. Он је на основу предлога за употребу и ангажовање дела Војске Србије прихватио и донео одлуку. Ја сам као начелник Генералштаба добио задатак – у потпуности ставити под контролу Копнену зону безбедности и у пуном капацитету обезбедити административну линију превентивним размештајем дела снага Војске Србије. То је наређење које је добила Војска Србије 24. септембра - навео је Мојсиловић.

Напомиње да то наређење није необично и у складу је са дешавањима на терену, са оним шта смо ми предвиђали, да криза може да се прелије и ескалира, јер је дошло до употребе ватреног оружја на делу територије Косова и Метохије.

- То није била пуна борбена готовост Војске Србије - нагласио је Мојсиловић.

Додао је да су кризе од августа прошле године кренуле пуним интензитетом, и када су расле, сваки пут је је било више снага ВС, у контексту превентивног размештаја јединица српске армије.

Нагласио је да у том тренутку није био највећи број снага ВС на терену.

- Ни ’де факто’ то није била пуна борбена готовост, која значи да се сви припадници споје са техником, наоружањем и муницијом и чекају даље задатке у складу са плановима Војске Србије. Овде је бројно стање било упола мање, није било повећања бројног стања, нити пуне борбене готовости Војске Србије - подувкао је генерал Мојсиловић.