Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГЛАВНИ КУРТИЈЕВ ШАПТАЧ: Ко је Ветон Сурои? Одбио Тачијев орден, био је учесник Рамбујеа - Бајден га написмено спомиње

28.05.2021. 11:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Ко је Сурои? Шта Србија може да очекује од тима у којем је он? У ком правцу би могао да "погура" дијалог?

Кога председник Америке Џо Бајден спомене, и то написмено, тај врло брзо улази у игру! А баш такав је случај са некадашњим учесником Рамбујеа и познатим публицистом Ветоном Суроием, који је именован за саветника преговарачког тима Владе Косова у дијалогу са Србијом.

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА од 469€: Дубаи и Кипар! Платиш 5, добијеш 7 ноћи – платиш 7, добијеш 9 ноћи

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА од 469€: Дубаи и Кипар! Платиш 5, добијеш 7 ноћи – платиш 7, добијеш 9 ноћи

ГРЧКА "ДИЖЕ" ОДНОСЕ СА ТАКОЗВАНИМ КОСОВОМ: Вучић примио званично обавештење Атине, председник одмах реаговао

ГРЧКА "ДИЖЕ" ОДНОСЕ СА ТАКОЗВАНИМ КОСОВОМ: Вучић примио званично обавештење Атине, председник одмах реаговао

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА РЕАГОВАЛА: Одговорили су на срамно писмо Куртија, ево шта су поручили лажном премијеру

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА РЕАГОВАЛА: Одговорили су на срамно писмо Куртија, ево шта су поручили лажном премијеру

Већ неко време се по политичким кулоарима шушкало да је премијер Косова Аљбин Курти позвао Суроиа да се врати на политичку сцену. Нагађања су прерасла у званичну вест, па је и лично Сурои открио да је ангажован у својству "спољњег саветника за потребе преговарачког процеса".

- То је интерактивни процес који, као и сваки поступак саветовања, има размену мишљења. Овде се ради само о преговарачком процесу. Влади је понуђен одређени број људи, влада је тражила одређени број људи, постигнут је споразум и створен је овај тим - рекао је Сурои.

Одмах је искористио прилику да критикује бившег председника Косова Хашима Тачија, и оптужио га да је "узурпирао“ преговарачки процес са Београдом и нанео штету Приштини.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

То што се Сурои истог момента обрушио на Тачија није изненађење, имајући у виду да је пре три године одбио орден од њега и критиковао сваки потез бившег лидера ОВК. Изненађење јесте што се враћа у политику, али не и за оне који су помно пратили кампању за председника САД.

Баш тада је, у октобру 2020, у јавност испливао документ “Визија за односе са Албанијом и Косовом”. Приписан је Бајдену, а пажњу је привукла пета реченица докумнта, у којој је споменут ни мање ни више него - Сурои.

"Ветон Сурои, бивши косовски политичар и преговарач о независности Косова, рекао је о господину Бајдену : Он је био момак у Вашингтону којег смо могли да позовемо, чак и раних деведесетих."

Близак косовској опозицији

Ко је Сурои? Шта Србија може да очекује од тима у којем је он? У ком правцу би могао да "погура" дијалог?

Део одговора на ова питања већ је дао сам Сурои. Раније је говорио да је "Косово независно" а сада је поручио да дијалог мора бити завршен "потпуном нормализацијом односа Косова и Србије, равноправним Косовом које живи у миру са својим суседима и које отвара врата НАТО и ЕУ интеграцијама“.

Открио је и да не гледа благонаклоно на формирање Заједнице српских општина (ЗСО), на коју се Приштина обавезала Бриселским споразумом.

Veton Suroi
Ветон Сурои / Извор: Профимедиа

- Покрет "Самоопредељење" се са правом одупро питању удруживања општина са српском већином, заједно са другим опозиционим странкама - казао је Сурои.

Тој опозицији је јако близак, и није се либио да то и покаже па се на парламентарним изборима 2019. и 2020. када се заложио за победу Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

Учесник преговора у Рамбујеу

Важи за водећег интелектуалца на Косову, био је заговорник мира током деведесетих година и истакнута личност цивилног сектора на Косову. У годинама уочи распада Југославије био је председник друге по снази политичке странке на Косову, Парламентарне партије.

Утемељивач је највећег дневног листа на албанском Коха Диторе и независне телевизије КТВ, странке ОРА. Учествовао је у мировним преговорима у Рамбујеу (1999), управо је он потпиао тај нереалзовани споразум, а био је и део преговора о статусу Косова у Бечу (2005-2007).

Противник разграничења

У то време, 2004. године, основао је и Реформистичку партију ОРА, али је поднео оставку на место председника после изборног дебакла 2007.

Косовска штампа писала је да се нудио 2011. године председнику владе Хашиму Тачију за председника Косова, али је то остало у домену спекулација. Оно што се јавно десило је да је седам година касније одбио орден од Тачија, уз образложење да је нанео велику штету Косову.

Ни касније га није штедео, причао да од вишестраначја на Косову постоје само уцене Тачијеве ДПК, и да би требало да оде са власти.

Пре две године је био у Београду, када је у интервјуу за "Блиц" критиковао увођење такси, заложио се да ЕУ заузме озбиљнију улогу у преговорима и оценио да је концепт разграничења "пиљарски приступ". Касније је оценио да је једна од препрека развоју Косова и "Србија са проруском политиком, наоружавањем и мешањем у косовске прилике".

Није му била по вољни ни неусклађеност Брисела и Вашингтона око дијалога, у време Доналда Трампа, и истицао је да "без "САД-а, као што се то видело у последњој деценији, нема решења за питање признања Косова од стране Србије".

Утицај на Куртија

А на то решење би управо он могао да утиче од сада, као и на стварање представе о кооперативности албанске стране а које тренутно нема, напомиње директор Форума за етничке односе Душан Јањић.

- Сурои ће имати велики утицај на Куртија, а при том поседује и велики лобистички капацитет и биће значајна полуга за усаглашавање деловање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са потезима Косова - оцењује Јањић.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Приштина је његовим укључивањем послала јасан сигнал о дисконтинуитету са Тачијевом политиком, додаје он.

- Косово са Суроием у тиму добија доста, а то доста значи да ако затреба да се направи потез који одудара од уобичајених, он ту може да одигра важну улогу. Значајна ће бити његова позиција и око тужби за геноцид, имовинских потраживања и стварања преговарачке позиције - закључује Јањић.