Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕСТАО КОМПЛЕТ МАТЕРИЈАЛА ИЗ ТУЖБЕ ПРОТИВ ТАЧИЈА! Траљав рад тужилаштва и одуговлачење извештаја вештака се настављају

21.07.2021. 17:14
Пише:
Танјуг
Hašim Tači, Specijalni sud za ratne zločine OVK, Hag
Хашим Тачи, Специјални суд за ратне злочине ОВК, Хаг / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Специјално тужилаштво Косова је у свом поднеску за ову конференцију најавило да ће средином октобра суду да поднесе претпретресни поднесак, листу сведока и доказа против оптужених

Специјализовано тужилаштво у Хагу најавило је данас да ће радити и током летње паузе, од 26. јула до 16. августа, када је у питању процес против некадашњих шефова тзв. ОВК Хашима Тачија и још тројице оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији и да ће до 27. августа припремити вештачења за обелодањивање.

ВЕСЕЉИ ПО ДРУГИ ПУТ СЛОБОДНО ШЕТА ЛАЖНОМ ДРЖАВОМ: Хашки суд се смиловао злочинцу, пустио га из посебног разлога

ВЕСЕЉИ ПО ДРУГИ ПУТ СЛОБОДНО ШЕТА ЛАЖНОМ ДРЖАВОМ: Хашки суд се смиловао злочинцу, пустио га из посебног разлога

НАСТАВАК ПРОГОНА: Косовска полиција ухапсила Србина на граници - хитно СПРОВЕДЕН У ПРИШТИНУ

НАСТАВАК ПРОГОНА: Косовска полиција ухапсила Србина на граници - хитно СПРОВЕДЕН У ПРИШТИНУ

"ОВО НИЈЕ ТУРСКО, ПРИПАДА СРБИЈИ" Вучић јасно одговорио Ердогану - наша земља није мала!

"ОВО НИЈЕ ТУРСКО, ПРИПАДА СРБИЈИ" Вучић јасно одговорио Ердогану - наша земља није мала!

Како је тужилаштво ова вештачења, међу којима су и извештаји форензичара, требало да одбрани достави до петка, браниоци оптужених су негодовали, тврдећи да су оштећени у припреми одбране.

Један од Тачијевих бранилаца Лука Мишетић рекао је на Статусној конференцији да је одбрана изненађена што извештаји вештака, који представљају део доказног материјала, још нису завршени.

- У новембру је тужилаштво тражило да суђење почне у јулу, а сада нам каже да ни доказни материјали неће бити спремни за обелодањивање, у задатом року до петка, 23. јула. Сада ћемо чекати још месец дана за увид у доказе, а то ће бити важно и за наше истраге и припрему одбране - рекао је Мишетић.

Он је иронично рекао да одбрана не тражи обелодањивање материјала да би имала шта да ради, већ да би могла да га класификује доказе и постави приоритете у својој истрази.

- Обелодањен је велики број материјала, а већина материјала је релевантна више за једног оптуженог него за остале. У овој фази ми немамо информације о 102, од укупно 200 сведока - пожалио се Мишетић.

Он је напоменуо да одбрана неће прегледасти сав материјал док не види која је теза тужилаштва у односу на сваку појединачну жртву.

Одбрана ће, како је рекао, желети и да ангажује своје вештаке, који ће јој помоћи у тумачењу извештаја вештака тужилаштва, а можда ће их извести и као сведоке на суђењу.

Затражио је од судије за претходни поступак Николе Гијуа, да одреди рок тужилаштву како би брже обављало своје дужности.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

 

Комплет материјала тужилаштва нестао из програма

На почетку конференције представница тужилаштва Клер Лосон пожалила се суду на потешкоће са учитавањем списа у судском програму, наводећи да је у једном случају комплет материјала нестао из програма, док јуче од 19 сати тужилаштво до јутрос није уопште није имало приступ програму.

- Изгубљени комплет материјала још није пронађен - навела је Лосон.

Она је казала и да тужилаштво тражи допуштење за примену нестандардних редакција у материјалима, који треба да буду обелодањени одбрани у наредном периоду, а односе се на изјаве сведока и повезаних доказа.

Лосон је навела и да су до сада обелодањени сви прегледани, потенцијално ослобађајући материјали за окривљене, а они материјали који још нису прегледани биће обелодањени у наредном периоду.

Окривљени су седницу пратили путем видело линка из приворске јединице у Хагу, а њихови адвокати су били или у судници или су у раду седнице учествовали путем видео конференцијске везе са судом.

На седници ће бити речи о току припрема за суђење, обелодањивању доказа, току истрага тужилаштва и одбране и другим питањима.

Специјално тужилаштво Косова је у свом поднеску за ову конференцију најавило да ће средином октобра суду да поднесе претпретресни поднесак, листу сведока и доказа против оптужених, а да се у међувремену његове истраге у овом случају настављају и у наредном периоду.

Тужилаштво планира да поднесе још два захтева за заштиту сведока, и најављује да ће у току ове седмице обелоданити одређене доказе, укључујући додатне изјаве сведока, као и видео и документарне доказе.

Предпретресни поступак је документ у коме тужилаштво прецизира за сваког оптуженог које му се конекретне оптужбе стављају на терет и којим, доказима то поткрепљује. Са друге стране, браниоци оптужених поново су се у поднеску за статусну конференцију пожалили на потешкоће с којима се суочавају у вођењу истрага, а због пандемије COVID-a.

Такође су поновили проблеме са неблаговременим и деломичним обелодањивањем доказа од стране тужилаштва, опсежне редакције у обелодањеном материјалу, као и наводне текуће истраге које спроводи тужилаштво.

Тачи, као и Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими су ухапшени 5. новембра 2020. године, када су пребачени у пртивору у Хагу, где с еи даље налазе.

Сва четворица ових некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.