Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ОГОЛИО ИСТИНУ: Да је војна неутралност скупа знамо и без Хила, Курти зна да му је остало мало времена

01.10.2023. 14:00
Пише:
Србија Данас/Н.Д.
Goran Šarić
Горан Шарић / Извор: Фото: Youtube printscreen/Top Channel Албаниа/Ново Jutro/Shutterstock

Ексклузивно за портал Србија Данас интервју о догађајима у Бањској дао је хрватски историчар Горан Шарић

Најтежа ситуација за српски народ од 2004. и 2008. године - тако догађаје у Бањској описује председник Србије Александар Вучић.

"НЕЧОВЕЧНИ И АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ЧИН" Огласила се Канцеларија за КиМ поводом привођења Србина на Јарињу: Ухапшен док је са породицом ишао на сахрану

"НЕЧОВЕЧНИ И АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ЧИН" Огласила се Канцеларија за КиМ поводом привођења Србина на Јарињу: Ухапшен док је са породицом ишао на сахрану

Српска листа поводом хапшења Јанићијевића: Наставља се прогон српског народа

Српска листа поводом хапшења Јанићијевића: Наставља се прогон српског народа

"ИЗВУЧЕН ИЗ ВОЗИЛА И ОДВЕДЕН У НЕПОЗНАТОМ ПРАВЦУ" Куртијеви специјалци поново у акцији: Ново хапшење на Јарињу

"ИЗВУЧЕН ИЗ ВОЗИЛА И ОДВЕДЕН У НЕПОЗНАТОМ ПРАВЦУ" Куртијеви специјалци поново у акцији: Ново хапшење на Јарињу

- Ноћас око 2.46 група Срба поставила је два камиона као барикаде у Бањској, затим долази косовска полиција да то уклони, долази до сукоба и тада је настрадао полицајац и један је рањен. . У 08:57 прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњава и окршај и даље трају. у 10:15 Албанци саопштавају да су четири српска града зоне терористичке операције - казао је председник у ванредном обраћању поводом сукоба на северу Косова и Метохије које је цео свет помно пратио.

У селу Бањска на северу КиМ је у ноћи између суботе и недеље дошло до сукоба локалних Срба и тзв. косовске полиције у којем су према званичним информацијама погинула тројица Срба и један полицајац. Поводом сукоба у Бањској реаговали су бројни западни званичници, који су претежно осудили напад на тзв. косовску полицију.

Запад је одмах за све оптужио српски народ и Србију. Еулекс није учествовао у истрази, из КФОР-а је стигла порука да помно прате ситуацију, као и да су спремни да реагују ако буде потребно.

У саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена наводи се да Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују координисане насилне нападе на косовску полицију код манастира Бањска 24. септембра и изражавају дубоко саучешће породици наредника полиције који је убијен на дужности.

О томе шта је проузроковало сукоб, шта је урадила Међународна заједница, да ли ће Запад дозволити Аљбину Куртију и привременим властима у Приштини да запале "косовско буре барута" и дођу до свог крајњег циља - етнички чистог Космета, разговарали смо са хрватским католичким теологом и историчарем Гораном Шарићем.

1. Да ли можете да прокоментаришете недавну изјаву америчког амбасадора у Србији да је војна неутралност у 21. веку скупа и да Србија заиста нема избора, осим да буде део запада?

- Да је војна неутралност скупа знамо и без америчког амбасадора. А колико кошта улазак у НАТО и ЕУ? Шта је Македонија добила беспоговорно извршавајући диктате Запада, осим што јој 20 посто Албанаца држи 50 посто полуга власти? Шта је Хрватска добила уласком у ЕУ, где Србију нико ни не зове? Хрватска медијална плата (она за коју ради највећи број људи) мања је од 1000 евра, а станови на периферији Загреба су најмање 650 евра, режије још 150 еура. Кад се све плати остане мање од 200 евра које треба распоредити на 30 дана, што износи мање од 15 евра дневно. То није довољно ни за храну. Како да у Хрватској људи који нису наследили некретнине из Југославије преживе? Зато је 400 000 младих побегло из Хрватске и не намерава се вратити. Према томе, сама припадност западњачком блоку, НАТО-пакту и евентуално ЕУ само по себи не доноси ништа. Јесте ли били у бугарским селима? Ја јесам, у сваком. Та села су 50 година иза српских села. А Бугарска на својој територији има НАТО базе - каже за Србија Данас Шарић.

2. Шта ће се даље дешавати на Косову и Метохији, да ли ће Курти изазвати рат? 

- Курти на све начине жели испровоцирати оружани сукоб јер му је јасно да "времена мало има", да су геополитичке прилике по лажну државу Косово из године у годину све неповољније. Последњих десетак година ни једна нова земља (осим Израела из неких својих разлога) није признала Косово, а чак 27 држава је повукло признање. Ако је Србија успела преживети деведесете и првих 10 - 15 година 21. века без признања Косова, онда ће успети и у наредним деценијама јачања БРИКС-а чија ни једна чланица нема намеру признати лажну државу Косово. Кад све то знамо, онда знамо и да ће Курти наставити са нападима на Србе, али за Србију би било погубно да у овом тренутку уђе у било какав оружани сукоб на Косову.

3. Шта ће Запад учинити да спречи даљу ескалацију, да ли ће само Београд извући дебљи крај, или ће одређене консеквенце сносити и приштински режим?

Овај оружани сукоб је управо оно што је Курти хтео. Платио је по његовом мишљењу врло малу цену - живот једног Албанца, а сад има покриће да и даље хапси, малтретира и убија Србе на Косову. Овим су у очима Запада Курти и Албанци обрнули стање и сад више нису они терористи и фактор нестабилности, него Срби. Срби са Косова, као и власти у Београду морају из овог извући поуку - никакво узимање пушака у руке не долази у обзир. То је управо оно што они који воде лажну државу Косову желе. И патриотизам може бити штетан, ако се испољи у невреме - рекао је Шарић за наш портал.

4. Колико су реалне шансе да се формира ЗСО, нарочито после догађаја у Бањској?

- Курти је врло лоше стајао последњих месеци због тврдокорног одбијања да оформи Заједницу српских општина. Сад је то пало у трећи план. Не верујем да ће се укинути санкције према Косову, барем док је Курти на власти, али је позиција Србије и Вучића сад далеко лошија. Црна застава на Дан жалости била је обешена и на мисији Европске уније на Косову. То јасно показује на чијој је страни Запад. 

5. Зашто међународна заједница није осудила убиства тројице Срба на Косову, а убиство тзв. косовског полицајца јесте? 

- Не постоји никаква међународна заједница, то је еуфемизам за оно што данас зову Колективни Запад, а у ствари су западњачки глобалистички технократски центри моћи. Не можете очекивати од њих који су створили лажну државу Косово на српској земљи, да осуде ту лажну државу коју су створили. По њима, Срби са Косова немају право да се бране кад за православни Божић Албанци пуцају на њихово децу, а Албанци имају право напасти у годину дана преко 200 пута српске цивиле са Косова. Кад Албанци поразбијају српске гробове, онда тзв. међународна заједница позива обе стране да се уздрже - дакле и албанске терористе који су разбијали гробове и мртве Србе у гробовима. 

6. Да ли је после свих ових догађа Србија ближа Истоку или Западу, и какве би користи имала од уласка у БРИКС?

- БРИКС је за Србију далека будућност. Ових  дана сведочимо да окретање Западу није спасило Јерменију. Тамо је на власти од 2018. прозападна влада Николе Пашињана који се љубио са европским политичарима, окренуо леђа Русији и шта је добио? 100 000 јерменских избеглица и губитак Нагорно-Карабаха. Није га спасило ни то што су у тренутку напада азербејџанске војске у Јерменији били амерички војници на војној вежби. Они су само хладно коментарисали егзодус Јермена речима: "Сукоб у Нагорно-Карабаху не ремети наше војне вежбе." Према томе, Србија се неће усрећити ако буде веровала Западу. А опет, не може из "своје коже", односно географије. Мој је савет онима који воде Србију да покушају успоставити сличне односе са Турском и Кином, као што имају са Мађарском. Нек науче од Азербејџана - Баку је мирно јачао своју економију, стварао савезништва (Турска, Израел), одржавао добре односе и са Западом и са Русијом, потихо се наоружавао и кад је дошао повољни геополитички тренутак заузео Нагорно-Карабах готово без испаљеног метка. Геополитички тренутак ће једном сигурно доћи и за повратак Косова, питање је само хоће ли Србија тада бити спремна - закључио је за наш портал историчар Горан Шарић.