Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КАТАСТРОФА ЗА КИМ" Велика претња Србији: Избацивање Русије из Савета безбедности носи НЕСАГЛЕДИВЕ последице

25.09.2022. 11:03
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: SrbijaDanas/YouTubePrintscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Овакав сценарио, који је за сада на нивоу озбиљне претње, значио би и крај Уједињених нација као организације која чува светски мир и безбедност, оцена је стручњака.

После заседања Генералне скупштине Уједињених нација остала је опасност од још жешће одмазде према Москви, а једна од најкатастрофалнијих свакако би била избацивање Русије из Савета безбедности или укидање права вета.

Овакав сценарио, који је за сада на нивоу озбиљне претње, значио би и крај УН као организације која чува светски мир и безбедност, а Србију би учинио беспомоћном у борби за Косово и Метохију, оцењују стручњаци.

КУРТИ ЗАВОДИ ТЕРОР У СТРАНЦИ? Земљотрес у Покрету Самоопредељење, пале оштре оптужбе

КУРТИ ЗАВОДИ ТЕРОР У СТРАНЦИ? Земљотрес у Покрету Самоопредељење, пале оштре оптужбе

ЕВО ШТА ЈЕ ЗАПАД НУДИО ВУЧИЋУ ЗА КОСОВО: Увредљив папир стигао у руке председника, планирали ВЕЛИКУ ПРЕВАРУ?

ЕВО ШТА ЈЕ ЗАПАД НУДИО ВУЧИЋУ ЗА КОСОВО: Увредљив папир стигао у руке председника, планирали ВЕЛИКУ ПРЕВАРУ?

ЕДИ РАМА ОБЈАВИО СКАНДАЛОЗНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Специјалне јединице Албаније и тзв. Косова су спремне!

ЕДИ РАМА ОБЈАВИО СКАНДАЛОЗНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Специјалне јединице Албаније и тзв. Косова су спремне!

Нови систем

По завршетку боравка у Њујорку председник Александар Вучић је рекао да је готово сигуран да ће Запад покушати да искључи Русију из СБ УН.

- Србија за тако нешто, за ограничавање права вета или искључење Русије из СБ, неће гласати. Ту немамо никакву дилему. За то им треба двотрећинска већина. Они могу и да се позову на то да Русија није правни наследник СССР. Али постоји члан, мислим акта 108, на који видим да се спремају да се позову. То би било рушење међународног правног поретка. За једну од тих одлука им је потребно да Кина буде уздржана. Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко ни немогуће. За нас би то била катастрофа због КиМ, наравно - изјавио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић објашњава да је технички тешко изводљиво избацити Русију или јој одузети право вета, али да није немогуће.

- Већ неко време се о томе прича и проналазе начини да се то евентуално и уради. Такав потез би означио крај ОУН какву познајемо и стварање новог система. Постоји могућност и да Шангајска иницијатива прерасте у нешто ново и слично, са Кином, Русијом, Индијом и другима који су недавно имали самит у Самарканду. У сваком случају, за Србију никако не би било добро да се постојећи систем ОУН распадне, јер би се одстрањивањем Русије изгубила могућност да се спречи улазак КиМ у ту најважнију мултилатералну организацију, која је како-тако ипак обезбеђивала глобални мир и поредак након Другог светског рата - напомиње наша саговорница.

Почетак хаоса

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић упозорава да су поменути наговештаји опасна игра ватром, за коју се нада да је само тактичка претња.

У супротном, он сматра да ће то бити почетак хаоса.

Vladislav Jovanović
Владислав Јовановић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/B92 ТВ

- То доводи у питање само постојање УН, које су створиле победнице у Другом светском рату. Оне су за себе избориле специјално право вета у СБ, и то је нешто што је идентично с настанком и постојањем УН. Укидање вета је поништавање резултата тог рата. Ако се најзаслужнија земља победница, што је био СССР, екскомуницира или ограничи у битним правима, то значи рушење целе грађевине УН. Она може да настави, али ће бити патрљак те организације и продужена рука Америке и њених савезника. То је превише опасно чак и за оне који то желе. Пре ће бити да је ово један психолошки притисак на Русију и застрашивање. Једина могућа опасност би била да Запад почне да се користи оном формулом "уједињени за мир" (унитед фор пеаце), коју су они измислили, кршећи Повељу УН, и користили су је десетак пута. То подразумева да се надлежност СБ пребаци у Генералну скупштину уколико се утврди да СБ није у могућности да врши своју функцију због нечије злоупотребе права вета - објашњава он и додаје да се на тај начин обезбеђују одлуке простом већином, а за нешто и двотрећинском.

"Кина користила вето само за своје интересе"

Владислав Јовановић сматра да је на снази пуна слобода замењивања међународног права неким ад хок решењима и да се, у случају избацивања Русије из СБ, поставља питање како би се Кина одредила када Косово дође на дневни ред.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

- Да ли би Кина без Русије била вољна да се активно постави и стави вето? Пекинг до сада није улагао вето, пуштао је Москву да то ради и био је уздржан. Кина је користила вето само по питању својих директних интереса - подсећа он.