Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ? Албанска дијаспора у Америци подељена као никада до сада

09.08.2021. 22:29
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Albanci
Албанци / Извор: Фото: Профимедиа

За све је крив Аљбин Курти

Албанска дијаспора окупљена око Паналбанског конгреса у Америци налази се на прекретници јер је под ударом Аљбина Куртија који је решио да "почисти" све кадрове који нису на његовој линији. Подељена или не, албанска дијаспора у САД има исти циљ кад су у питању Срби, сматра историчар Драгољуб Анђелковић.

ПОДРЖИ СРПСКЕ ОЛИМПИЈЦЕ И ОСТВАРИ ДОДАТНЕ ПОГОДНОСТИ!

ПОДРЖИ СРПСКЕ ОЛИМПИЈЦЕ И ОСТВАРИ ДОДАТНЕ ПОГОДНОСТИ!

АЛБАНЦИ ПОНОВО НАПАДАЈУ СРБЕ НА КиМ БЕЗ ПОВОДА: Тројица брутално претукла младића који је чувао стоку

АЛБАНЦИ ПОНОВО НАПАДАЈУ СРБЕ НА КиМ БЕЗ ПОВОДА: Тројица брутално претукла младића који је чувао стоку

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР СЕ ОПАСНО ДРЗНУО! Хладноратовским понашањем хоће да минира Београд - прочитан од самог почетка

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР СЕ ОПАСНО ДРЗНУО! Хладноратовским понашањем хоће да минира Београд - прочитан од самог почетка

Кулминација неслоге унутар Паналбанског конгреса уследила је пошто су отпуштена два његова водећа човека, иначе блиска Хашиму Тачију и Едију Рами, без сагласности надлежних тела Конгреса, а све под оптужбом да су радили мимо и против начела ове организације. Смена је уследила на иницијативу људи из Конгреса блиских идејама Аљбина Куртија.

Курти поделио Албанце и у дијаспори

Владимир Маринковић, један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства, каже да албански политичари између себе нису никада били више подељени и то не само у региону, већ и у дијаспори.

- До доласка на власт Аљбина Куртија они су релативно били уједињени и наступали заједно у Америци где им је дијаспора велика и утицајна, нису били подељени по партијама већ су наступали јединствено према америчким институцијама и имали су доста успеха у томе - каже Маринковић.

Dragoljub Anđelković
Драгољуб Анђелковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ Happy

Ситуација се сада доста променила и ово што се десило у Паналбанском конгресу наговештава нове поделе али то је, каже наш саговорник, већа могућност за Србију, односно, за њен продор у америчке институције.

- Јер док се они баве међусобним свађама нама дају много више простора да промовишемо наше интересе и Србију као много релевантнијег партнера него што су то привремене институције на Косову - напомиње он.

Подела код Албанца шанса за Србију?

Трка међу Албанцима за то ко ће да има предност у Вашингтону, напомиње наш саговорник, почела је када је администрација Џозефа Бајдена увела санкције бившем албанском председнику и премијеру Салију Бериши и његовој породици који иначе у албанској дијаспори важи за једног од родоначелника вишепартијске модерне албанске државе. Курти се против тога први побунио.

Vladimir Marinković
Владимир Маринковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Jutarnji Програм ТВ Happy

- Дефинитивно ово све води ка унутрашњем албанском сукобу који је Курти проузроковао и то ће имати консеквенце у албанској дијаспори и њеном деловању а могуће је и у подели. То се за протекле три деценије није никада десило - примећује Маринковић.

Докле су међуалбански сукоби отишли, довољно је рећи да је део Албанаца у Америци покушао да спречи да се председник Албаније Иљир Мета сретне са албанском дијаспором.

Политиколог Драгомир Анђелковић, с друге стране, није баш убеђен да било ко, па ни Аљбин Курти може да растури јединство Албанца које је окупљено око једног циља а то је, како каже, атисрпство.

И кад су подељени - према Србима циљ им је исти

- Они се разилазе око тога ко ће бити кључни фактор међу њима али сви они имају антисрпску политику и не постоји ту суштински мекша или тврђа струја јер су све антисрпске. Само је разлика у томе како ће то тактички да испоље - уверен је Анђелковић.

Albanci
Албанци / Извор: Профимедиа

Из тих разлога, додаје он, ми не треба да се превише ослањамо на њихове поделе, јер то су њихове ствари.

- На нама је сада да радимо на нашем националном јединству и повезивању са оним центрима моћи у свету који могу да нам помогну. Што се тиче Куртија он је сада у походу јер жели да постане свелбански лидер а Приштину доживљава као центар албанског покрета и наравно да ће то да изазове тензије и са дијаспором, и са Тираном, али те тензије њих неће паралисати јер ће и поред међусобних сукоба упорно радити против нас - каже Анђелковић.

Иначе, упућени у дешавања у америчко - албанском Конгресу тврде да је до раскола дошло јер део дијаспоре, углавном млађих људи пореклом са Косова и Метохије, тврде да Приштина нема шта да преговара са Србијом и траже да Бајденова администрација "натера" чланице УН да Косову дају нестално чланство у УН а чак су за такав предлог писали и петицију у Вашингтону. Друга такозвана мекша струја је да све иде "легалним" путем, односно да се дијалогом дође до признања од стране Србије и столице у Уједињеним нацијама за Приштину.