Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕРОР, ПСИХОЗА, ОРУЖАНО НАСИЉЕ Куртијевом лудилу се не назире крај: Срби на измаку снаге, напади све чешћи и жешћи

17.09.2023. 07:39
Пише:
Србија Данас
NJSO
ЊСО / Извор: Профимедиа/илустрација

Упадљиво инцидентна ситуација у јужној српској покрајини.

Неизвесност је сваког дана велика, а најгора је психоза и живот у неизвесности шта ће још да смисле да нам ураде. Никад горе није било за српски народ него ово сада под Куртијем, а крај оваквој ситуацији се не види.

ТЕРОР НАД СРБИМА НА КОСОВУ НЕ ПРЕСТАЈЕ! Шансе за постизање договора у Бриселу веома мале, Курти неће одустати од своје "игре"

ТЕРОР НАД СРБИМА НА КОСОВУ НЕ ПРЕСТАЈЕ! Шансе за постизање договора у Бриселу веома мале, Курти неће одустати од своје "игре"

ШОК И НЕВЕРИЦА! Куртијевом терору нема краја: Браћи претученој у Грачаници одређен притвор од 30 дана

ШОК И НЕВЕРИЦА! Куртијевом терору нема краја: Браћи претученој у Грачаници одређен притвор од 30 дана

"КФОР ПОМАГАО СТВАРАЊЕ УЧК" Шок сведочење бившег официра британске војске на суђењу албанским терористима

"КФОР ПОМАГАО СТВАРАЊЕ УЧК" Шок сведочење бившег официра британске војске на суђењу албанским терористима

Никада горе није било за српски народ на Косову и Метохији него сада када косовски премијер Аљбин Курти све жешће удара на нас, буквално на дневном нивоу, поручују за медије Срби с Косова и Метохије. Како кажу, најгора им је неизвесност и чињеница да живе од данас до сутра.

Наиме, не само да су последњи разговори Београда и Приштине у Бриселу доживели крах јер је Курти одбио компромисан предлог Европске уније, који су изнели посредници у дијалогу Мирослав Лајчак и Ђузеп Борељ, већ је и после тога упутио отворену претњу Србима поручивши да треба да плате и пате.

Истовремено, све су учесталији напади на српски народ на Косову, па су тако само дан касније косовски полицајци брутално претукли двојицу српских младића и то само због казне за невезан појас у аутомобилу, након чега су их и привели.

Уплашени због деце

Срби су с правом све више уплашени за своју сигурност и, како кажу, не виде крај Куртијевом терору и лудилу. Како за медије наводи Радомир Вукашиновић, отац Уроша Вукашиновића, радника МТС, ћерке фирме Телекома Србија, који је крајем јуна отет у близини Лепосавића док је ишао на посао па приведен, народ је сваког дана све више у чуду шта све Куртијев режим спроводи против Срба на дневном нивоу.

- Народ, право да вам кажем, не зна више ни куда главом удара. Неизвесност је сваког дана јако велика, ја немам једноставно речи којима бих описао како нам је свима. Ипак, најгора је та психоза... Сви живимо од данас до сутра у неизвесности шта ће још да смисле да нам ураде. Никада горе није било за српски народ него ово сада под Куртијем, који и не тражи разлог да нас хапси и пребија! Једноставно, не види се крај овој ситуацији. Чак се и деца из основних и средњих школа све чешће уписују у школе у Србији јер је људе страх да шаљу децу овде у школе. Заиста је страшно - казао нам је Вукашиновић.

И Сузана Трајковић, супруга ухапшеног Слађана Трајковића, који је у притвору још од децембра 2022, кад је ухапшен у Бошњачкој махали у Косовској Митровици са осталим полицајцима који су напустили приштинске институције, каже да је ситуација за Србе изузетно тешка и да делује све горе из дана у дан.

- Јако је тешко, поготово имајући у виду да смо немоћни, немамо шта да урадимо како би се ово зауставило. И онда међународна заједница као нешто опомиње Куртија када се деси неки инцидент, али сви ми знамо да они и држе све то тако и да само дају Куртију ветар у леђа да нас малтретира. Буквално га хушкају, а овамо га као опомињу - каже она.

kosovska policija, Kosovo
косовска полиција, Косово / Извор: Профимедиа

Одавде не идемо!

Она додаје да је њен супруг ни крив ни дужан већ месецима у притвору и да има такав третман да не добија потребне лекове и терапије, те му се здравствено стање погоршава.

- Слађан је смршао са 126 на 101 килограм. Клонуо је, као и сви остали наши који су у притвору. Вероватно нам и не причају како их све третирају тамо да не бисмо бринули. Није ни чудо што међу народом постоји страх, иако смо ми народ који се не плаши. Али ми одавде не идемо - поручила је она.

Марија Радосављевић, мајка 15-годишње девојчице и 17-годишњег дечака које су средином јуна претукли припадници специјалне косовске полиције, за медије каже да су њена деца и даље у страху, те да сви стрепе од тога шта све може да се деси.

Милан Ивановић: И пацијенте шаљемо у друге болнице

Милан Ивановић, некадашњи директор КБЦ Косовска Митровица, каже за медије да, нажалост, не очекује никакво побољшање ситуације на КиМ имајући у виду да, како каже, Курти неће скренути са свог антисрпског пута јер му је то опстанак и политички и сваки други.

- Пребијање двојице српских младића због неношења појаса показује само докле су спремни да иду у малтретирању Срба. Наравно да се људи плаше, па свако мало приводе Србе, хапсе, пребијају, сада чак и без икаквог разлога... А Курти још и прети да ћемо и даље да патимо! Чак не дозвољавају ни да лекови улазе из Србије, па смо почели да користимо минимално све што можемо или усмеравамо пацијенте у друге болнице по Србији. Али морамо да будемо храбри и да се бранимо - истакао је он.

Хронологија Напади на Србе и провокације у септембру

3. 9. представници Савеза риболоваца тзв. Косова уз пратњу полиције наоружане дугим цевима контролисали и кажњавали пецароше на језеру Газиводе

3. 9. у Бошњачкој махали постављене заставе тзв. Косова и Албаније на стубовима јавне расвете испред српских кућа

8. 9. више од 50 припадника тзв. Специјалне косовске полиције упали с дугим цевима у фабрику алата "Лола" у Зубином Потоку и престресали објекат

10. 9. породици Јаначковић трећи пут запаљена повратничка кућа у Новом Селу Мадунском у општини Вучитрн

11. 9. тројица Албанаца напала младића српске националности (20) из Грачанице на путу Добротин - Доња Гуштерица

14. 9. припадници косовске полиције у Грачаници претукли српску браћу старости 24 и 19 година због наводног саобраћајног прекршаја.