Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗЛО И НАОПАКО! Курти брутално замењује тезе: Север проглашава зоном терориста, планира да затражи седницу Савета безбедности УН (ФОТО)

26.09.2023. 13:32
kosovo
косово / Извор: Фото: Србија Данас

Трагедија у Бањској потресла је Србију и регион.

Премијер привремених институција на Косову и Метохији Аљбин Курти намерава да све четири српске општине на северу прогласи "зоном терориста" на дужи период, што значи да би његови специјалци могли да упадају у куће и претресају без икаквог налога, чега се наш народ и плаши. То би био наставак пузајућег етничког чишћења које режим у Приштини темељно спроводи месецима уназад.

НАСИЉЕ НА КОСОВУ СЕ НАСТАВЉА?! Нови инцидент на северу Косова, грађани забринути

НАСИЉЕ НА КОСОВУ СЕ НАСТАВЉА?! Нови инцидент на северу Косова, грађани забринути

ПРОНАЂЕНО ЈОШ ЈЕДНО ТЕЛО КОД БАЊСКЕ: Број убијених "нападача" порастао на четири, огласио се тзв. специјални тужилац Косова

ПРОНАЂЕНО ЈОШ ЈЕДНО ТЕЛО КОД БАЊСКЕ: Број убијених "нападача" порастао на четири, огласио се тзв. специјални тужилац Косова

НАРАВНО ДА НЕЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ Блинкен и САД осудили напад на тзв. косовску полицију, Србија поменута САМО овако

НАРАВНО ДА НЕЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ Блинкен и САД осудили напад на тзв. косовску полицију, Србија поменута САМО овако

То би могла да буде прва последица недељног крвопролића у Бањској, током којег је убијен један полицајац КПС и најмање четворица Срба. Праћени хорском подршком запада и осудама "терористичког чина против полиције - Курти и његови саборци највероватније ће затражити и хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација, на којој би од међународне заједнице тражили заштиту од "српске агресије", пошто намеравају и званично да оптуже Београд да је умешан у ватрени обрачун надомак задужбине краља Милутина.

Друга рефлексија је горко сазнање да је север Косова, где већину становништва чине Срби, практично препуштен тзв. косовској полицији. Јер мисија Кфора, која је требало да решава крвави сукоб у Бањској, препустила је то приштинским специјалцима.

Да су међународне снаге узеле ствар у своје руке, жртава би вероватно било мање. Овако, понашали су се као Куртијев савезник, пружајући му логистичку подршку, шаљући из дронова податке где се налази група од тридесетак Срба, и затварајући им пролазе ка централној Србији.

Према правилима и Бриселског споразума, Кфор је једина оружана снага која може да буде присутна на северу КиМ. Куртијева полиција сме да уђе само уз дозволу мисије. Међутим, много пута до сада је толерисано њихово присуство и поред тога што су изазивали инциденте.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је да је став државе Србије да је Курти искључиви кривац за све оно што се дешава на КиМ.

- Србија од Кфора очекује далеко активнију улогу, а не да се дозвољава лов на Србе до истребљења последњег од њих - рекао је Вучевић.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Митропол Медиа

Нападачи отишли пешке

Генерални директор полиције привремених приштинских институција Газменд Хоџа изјавио је да су "особе осумњичене за недељни напад на тзв. косовску полицију у месту Бањска, које нису неутралисане ни ухапшене, успеле да оду пешке из простора у и око манастира Бањска, а процена је да их је било око 30":

- Током увиђаја, пронађена су 24 возила, једно оклопно и два мотоцикла на четири точка, односно "квадова". Пронађени су тешки оклопни аутомобил, 24 џипа, два мотоцикла "44", осам противпешадијских мина, 29 војних униформи, седам лансера за мине, 150 комада динамита, шест митраљеза, три дрона и 15 ноћних двогледа, 32 комада система радио-веза, 115 војних униформи, шест сателитских и три топографске карте, као и 23 маске и осам секира, 32 комада СИМ картица, 1.800 новчаница у еврима и српским динарима.

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић питао је "шта ће тамо косовска полиција, по ком то праву и по ком документу".

- Све акције косовске полиције морају да се најављују. Према споразумима из Брисела тамо где живе Срби косовска полиција треба да буде сачињена од Срба. Зашто нису препустили Кфору да решава ову ситуацију? Из Кфора су апсолутно могли да спрече оружани сукоб. Где је било какав доказ да је Београд умешан - нема га. Ми осуђујемо убиство албанског полицајца, то није у интересу Срба - рекао је Дачић.

Припремали терен за упад

Курти одавно покушава да северу КиМ налепи етикету уточишта за терористе. Тако су прогласили две групе Северна бригада и Цивилна заштита као терористичке и навели да их званични Београд снабдева оружјем, опремом, финансира, да убацује припаднике, да би тиме дестабилизовао ситуацију на Косову. Војне вежбе се све чешће одржавају на северу КиМ, чиме се одавно припрема терен за упад у српске средине.

Он је за инцидент окривио Куртија, наводећи да "жели да изазове рат":

- Овакве ескалације могу довести до сукоба који више не могу да се зауставе. Србија је за наставак дијалога са Приштином, али пре свега за поштовање принципа који су договорени пре десет година.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да су специјализоване милитаризоване јединице ударна песница Куртија за спровођење терора над српским народом.

- Ово вероватно није последњи случај да српски народ мора да се супротстави том терору, ако жели да опстане тамо. Срби треба да слушају руководство из Београда, да је њихова држава Србија, да државно руководство води рачуна о њиховим интересима. Очигледно је да је Куртијев милитаристички режим, систематским терорисањем српског народа, посебно на северу Косова, одузимањем основних услова за живот, стварањем практично притиска који води ка исељавању, довео ситуацију на северу до тачке пуцања и на то смо упозоравали.

Та тачка пуцања значи да српски народ на северу, ако не жели да се интегрише у лажну државу Косово, може или да се исели или да се супротстави том терору који Курти спроводи и не намерава да одустане. Ово што се десило јесте супротстављање том терору - истакао је Дрецун и додао да ће Курти сад да искористи овај догађај да све проблеме које је он стварао гурне у страну.

 

Македонски модел као опомена

Председник Вучић указао је на то да када је постојала оваква врста сукоба у Северној Македонији "свет је то заустављао, правио разговоре и договоре".

- Сада су рекли - побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Јашаријем, а не терористи. Само су изгледа Срби увек терористи - упозорио је Вучић.

Када се 2015. године догодио сукоб између македонске полиције и албанских терориста, мало ко је називао ствари правим именом. Албанци су називани другом страном, а провејавала је прича и како су они борци за права мањина. Погинуло је 18 особа, од чега осам полицајаца. Из Куртијевог Самоопредељења тада су позивали да се руши Влада у Скопљу и Албанци масовно окупе на улицама.

Дрецун је додао да међународна заједница, односно политички запад, упорно пружа подршку Куртију - нема ЗСО, нема српских полицајаца на северу тзв. Косова.

Некадашњи председник Извршног већа Косова Зоран Анђелковић истакао је да "се радни задатак Кфора од 1999. није променио".

- Они су дошли на Косово да штите Албанце, а не Србе. Ја сам о томе са командантом Кфора више пута разговарао, али они су војници и кажу наш радни задатак је да штитимо Албанце од тог малог броја Срба. Без Кфора не можемо, а са Кфором немамо неке користи.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са амбасадорима земаља Квинте.