Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА СРПСКА ВОЈСКА МОЖЕ УЋИ НА СЕВЕР КОСОВА? Има их чак четири, 1.000 војника спремно за акцију

14.10.2021. 18:05
Пише:
Србија Данас/24седам
srpska vojska
српска војска / Извор: Фото: Министарство одбране/Илустрација

Ситуација на простору јужне српске покрајине је у последњим данима поново ескалирала захваљујући саможивости приштинских власти

Након најновије ескалације насиља и упада до зуба наоружаних косовских снага у Северну Митровицу, под изговором наводне истраге у вези са шверцом, те бацања шок-бомби и сузаваца, па и употребе ватреног оружја, Срби са Космета затражили су од председника Србије Александра Вучића заштиту државе и војске.

Крушевац од MOZZARTA добио терен у част ЛЕГЕНДАРНОГ БОБАНА ПЕТРОВИЋА!

Крушевац од MOZZARTA добио терен у част ЛЕГЕНДАРНОГ БОБАНА ПЕТРОВИЋА!

"СРЕТНЕ ТИ РАНЕ ЈУНАЧЕ" У Северној Митровици освануо прелеп графит посвећен рањеном Срећку Софронијевићу

"СРЕТНЕ ТИ РАНЕ ЈУНАЧЕ" У Северној Митровици освануо прелеп графит посвећен рањеном Срећку Софронијевићу

СТРАХ И ДАЉЕ ВЛАДА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Потресна исповест старице из Рудара о насиљу албанских специјалаца - "Псовали су нам мајку српску"

СТРАХ И ДАЉЕ ВЛАДА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Потресна исповест старице из Рудара о насиљу албанских специјалаца - "Псовали су нам мајку српску"

Председник Србије потврдио је да ће држава заштитити народ на КиМ.

- Предаја није опција, а неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите - рекао је Вучић. 

Rosu
Росу / Извор: Фото: Танјуг

Једно од најактуелнијих питања, након што су напади на Србе постали учестали, те је јасан страх да се не понови погром из 2004. године, јесте да ли и под којим условима Србија може да пошаље војску на КиМ.

Бивши командант Кфора Лоренцо Д'Адарио својевремено је објаснио да је та мисија, као гарант мира и безбедности, на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, те да се контакти одржавају са институцијама на КиМ и Војском Србије.

Под којим условима може 1.000 српских војника на Космет?

srpska vojska
српска војска / Извор: Фото: Министарство одбране

Генерал је објаснио да део Резолуције 1244 предвиђа повратак на Косово до 1.000 српских војника и полицајаца, под одређеним условима, те да је то регулисано у додатку 2, став 6 тог документа.

- Договореном броју особља биће дозвољено да се врати да би обављао следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности, обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на српским историјским локалитетима, одржавање присуства на кључним граничним прелазима. Повратак особља биће под надзором међународних снага безбедности (Кфор), те не постоји могућност слања 1.000 војника из било ког другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора - објаснио је бивши командант Кфора.

Он је додао да те четири функције гарантују или Кфор или косовске безбедносне организације.

Срби, међутим, нису заборавили погром марта 2004. године, који је изведен у присуству међународне војне и цивилне мисије, када су Срби убијани, протерани, куће им спаљене, цркве срушене.

Према Бриселском споразуму, специјалне косовске снаге Росу могу да уђу на север Косова само уз одобрење локалних власти, односно градоначелника са севера КиМ, а безбедност у јужној српској покрајини би требало да обезбеђују Косовска полиција и Косовске безбедносне снаге.

Актуелни командант Кфора, генерал-мајор Франко Федеричи, недавно је такође потврдио да припадници КБС могу да оду на север Косова тек пошто од њега за то добију дозволу.

Међутим, сведоци смо тога да су те снаге најчешће у функцији застрашивања српског живља, а не његове заштите.

Док Косовска полиција може да спроводи акције на територији целе покрајине без ичијег одобрења, Косовске безбедносне снаге, према потписаном споразуму, морају да добију дозволу команданта Кфора и сагласност градоначелника општина на северу Космета пре било каквог размештања у том делу покрајине. 

Србија има обавезу да заштити свој народ

Очигледно је да косовски званичници крше потписане споразуме, јер су и на Јарињу и Брњаку, током блокаде због мера реципроцитета, уочени управо припадници КБС. 

Како објашњава аналитичар Драгомир Анђелковић, Београд може да упути своје снаге на север Космета уколико они који гарантују безбедност наших грађана нису у стању да их заиста и заштите.

Dragomir Anđelković
Драгомир Анђелковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Happy ТВ

- Србија има обавезу да заштити свој народ. Резолуција 1244 омогућава да наше снаге уђу, ако западне мисије не могу да обаве свој посао и заштите Србе. Ми смо имали цивилну заштиту, која је укинута 2015. године, а то је био начин да се Срби сами бране. Уколико Запад не заштити Србе, онда Србија мора да упути своју војску на север и на то има право - поручује Анђелковић.