Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРИСУТАН СТРАХ КОД СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА, АЛИ ВЕРУЈЕМ У СНАГУ НАШЕ ДРЖАВЕ" Поповић о ситуацији на Космету: Дао важне предлоге

03.07.2023. 10:32
Пише:
Србија Данас
ujedinjena srbija
уједињена србија / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Ситуација на Космету изазива страх и несигурност, борба за очување душе Србије кроз поезију и подршку државе и удружења.




Валентино Поповић је председник удружења "Уједињена Србија" које је невладина омладинска организација потекла на Факултету безбедности Универзитета у Београду, непосредно по нелегалном једностраном проглашењу "Косова", са циљем помоћи људима који су остали да живе на простору Јужне српске покрајине.

ЛАЈЧАК СЕ ОГЛАСИО НА ФЕЈСБУКУ: Открива каква је тренутно ситуација на северу Косова

ЛАЈЧАК СЕ ОГЛАСИО НА ФЕЈСБУКУ: Открива каква је тренутно ситуација на северу Косова

СУЗА СУЗУ СТИЖЕ! Курти бесан на Европску унију због казнених мера: "Ово је неправедно"

СУЗА СУЗУ СТИЖЕ! Курти бесан на Европску унију због казнених мера: "Ово је неправедно"

ВУЧИЋ ОТКРИО МОНСТРУОЗАН ПЛАН КУРТИЈА: Предлагао Тачију да његов син ожени ћерку председника Србије која је тада имала 17 година?!

ВУЧИЋ ОТКРИО МОНСТРУОЗАН ПЛАН КУРТИЈА: Предлагао Тачију да његов син ожени ћерку председника Србије која је тада имала 17 година?!

 Заједно са организацијом "Уједињена Србија" посетио је Космет на Видовдан, што чине већ седамнаест година. Тренутна ситуација на Космету, тензије које ствара приштинска влада, допринеле су да овај одлазак буде нешто другачији. 

- Чини се да тог смиривања тензија нема и питање је да ли ће га у скорије време бити. Приштинска влада ради по свом, да ли по диктату амбасада или не, али деескалирања не делује да има. Нама је, додуше, све прошло без инцидената. Ми кад год идемо на Космет, на велике празнике или уобичајено, свакако немамо намеру да провоцирамо и изазивамо, а то је битно напоменути. Отишли смо, запалили свеће, не само погинулим и пострадалима у Косовском боју, него и онима који су пропатили и пре и после тога. Много људи има вољу да буде у Дечанима тих дана и то је јако важно. Наша организација је већ седамнаест година увек на Косову и Метохији за Видовдан, а поред нашег одлажења ми имамо и своје финансијске донације многољудним породицама, а то је нешто што наша дијаспора свесрдно подржава. 

Он је истакао да му делује да је српски народ на Космету прилично у страху, те да тај страх Приштина производи. 

- Постоји један вакуум у простору између Београда и Приштине и то чини да се народ осећа несигурно. Београд обећава заштиту нашем народу, али Приштина демонстрира силу у сваком смислу те речи.

Он је додао да наш народ који живи ван граница Косова и Метохије мора да има развијену свест о томе да је Космет део Србије.

- Уколико Косово у срцима сачувамо као наше, ја сам сигуран да ће се променити међународне околности и да ћемо видети другачију слику на терену.

Казао је да је јасно да Приштина жели да заокружи ту своју причу о тзв. држави Косово, а да се Београд свим силама труди да се то не догоди. 

РЕЧ НАС ЈЕ ОДРЖАЛА

ujedinjena srbija
уједињена србија / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

"Уједињена Србија" је до сада издала два зборника најбољих литерарних радова под називом "Косово и Метохија је душа Србије". Историја српског народа, као и епска поезија, делила се одувек на време пре и после Косовског боја, а све оно што се у том времену догађало препевано је и описано, сачувано у речима кроз песме и прозу, али и аманете свих великих Срба. Стога је избор да се прави зборник литерарних радова деловао као логичан наставак историјске борбе.

Ипак, питали смо председника удружења Валентина Поповића шта је то што се још може учинити за наш народ на Косову и Метохији.

Он је истакао да држава улаже напоре и кроз неке регулаторне мере, што је реална подршка и финансијска и свака друга:

- Не кажем да држава од нашег народа на Космету треба да прави социјалне случајеве, далеко од тога, они су вредни. Ипак, тај подстицај наталитета и друге мере дају резултате. Наш народ је жилав и одлучио је да остане на својим огњиштима и ту је кључ нашег успеха. Наши доласци на Косово такође много значе, важно је да разговарамо са људима тамо.

ПОКРЕТАЊЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА МЛАДЕ И ОЖИВЉАВАЊЕ ПРОЈЕКТА "МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ!"

Удружење "Уједињена Србија" дала је и врло конкретне предлоге за решавање онога што они сматрају горућим проблемима као што је одлазак младих из Србије.

Потребно је да држава додатно да стимуланс младима да остану у Србији, да им да нову визију останка овде. Колико год да смо економски стабилни и колико год напредовали, ипак се суочавамо са одливом младих људи, јер је свет заиста постао једно глобално село где је лако отићи и снаћи се негде друго. То би се могло остварити кроз оснивање Агенције за питања младих - треба нам кровна прича за сва омладинска удружења у Србији којих има поприлично. То често чине друге амбасаде и поготово кроз ђачке парламенте профилишу своје идеје, али важно је да и држава оствари свој утицај и да их финансијски подржи.

ujedinjena srbija
уједињена србија / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Он је додао да постоје и старији пројекти које је потребно поново оживети, јер они су имали и могу даље имати врло важан утицај на остваривање веће повезаности нашег народа из централне Србије и оних који који су остали да живе на простору Јужне српске покрајине.

- Позивам нашу Владу и Канцеларију за Косово и Метохију да поново покрене пројекат "Мала матура - велико срце" који је сву децу, која су на крају основне школе, слала у Београд. На тај начин се вежу деца из Београда и деца са Космета и стварају другарства за цео живот. Ово је тежак период за српски народ, где се међународна ситуација такође одсликава на Србију и регион. Верујем ипак у наше умове, наше људе, да ће умети да препознају моменат у међународној причи и да то окренемо у нашу корист.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН

Питање "Отвореног Балкана" је важна тема у свим земљама региона и, после дуго времена, конкретна тачка економског спајања народа Балкана. 

Господин Поповић је оценио да је "Отворени Балкан" изванредан пројекат, који истински ради по принципу европском принципу уједињавања држава у ЕУ. 

- Имамо на неки начин уједињену Европу, зашто не би имали уједињен наш регион и да елиминишемо границе бар на том трговинском-економском плану. То је сјајна акција наше државе. Спољна политика коју држава Србија води је одлична и мудра, доноси добре резултате. Захвајујући председнику Александру Вучићу, Србија данас представља модерну, добро организовану и веома успесну државу која је способна да се на унутрашњем и спољашњем плану носи са многобројним сложеним изазовима и ризицима. Данас, захваљући визији председника Србије, сви заједно смо у прилици да дамо свој допринос и креирамо наше окружење по мери српског човека за 21 век. Овај пројекат томе свакако доприноси и показује могућност сарадње која је профитабилна за све њене учеснике.

ujedinjena srbija
уједињена србија / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Албанија је важан део "Отвореног Балкана", а последњих недеља било је јасно да не гледају благонаклоно на акције приштинских институција и све већу ескалацију сукоба на Космету, чији предводник је Аљбин Курти. 

Председник "Уједињене Србије" сматра да  делује као да Албанија сама даје допринос да не постане Косово "Велика Албанија". 

- Ми са Албанијом немамо нерешених питања, што је јако добро - истакао је он и додао да сарадња са Албанијом није исто што и сарадња са Куртијевим режимом. 

- Међу косовским и албанским Албанцима има великих разлика, а највеће су у званичној политици Албаније и такозване државе Косово. Албанија се и ограђује од "подземне" такозване Владе у Приштини, јер им не доносе добру слику у свету. Треба радити на јачем суживоту Албаније и Србије, то су две најмногољудније државе на Балкану. Не морамо лудо да се волимо, али постоји много простора за сарадњу. Мора доћи до неког, макар минималног, измирења два народа. 

}