Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕОПРОСТИВ ФАУЛ" Стручњаци о либерализацији виза за тзв. Косово: Обесмишљавају наше поверење у европску демократију!

18.04.2023. 21:39
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosovo i Metohija
Косово и Метохија / Извор: Фото: Shutterstock

Питање чланства тзв. Косова у Савет Европе нашло се пред Комитетом министара на инсистирање Немачке.

Укидање виза за грађане јужне српске покрајине који путују у ЕУ предложила је Европска комисија у децембру, на основу процене да је КиМ постигло значајан напредак у свим областима мапе пута за либерализацију визног режима.

Сутра ће бити одржана церемонија потписивања правног акта где ће учествовати представници ЕП и Савета министара ЕУ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да неће дозволити да се "конструктивност Србије посматра као слабост и то баш поводом 20 година од пријема Србије у Савет Европе и упитао како је могуће да 10 година после потписивања Бриселског споразума и одбацивања обавеза да формира ЗСО, тзв. Косово треба да буде награђено почетком процедуре за њихов пријем додајући да је то неопростив фаул."

Ivica-Dačić
Ивица-Дачић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

ВУЧИЋ И КУРТИ ПОНОВО ОЧИ У ОЧИ: Потврђено из Брисела - ево када се наставља дијалог Београда и Приштине

ВУЧИЋ И КУРТИ ПОНОВО ОЧИ У ОЧИ: Потврђено из Брисела - ево када се наставља дијалог Београда и Приштине

"НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ДОК СЕ НЕ ФОРМИРА ЗСО" Хил се пита зашто ни после 10 година није испуњена кључна тачка Бриселског споразума

"НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ДОК СЕ НЕ ФОРМИРА ЗСО" Хил се пита зашто ни после 10 година није испуњена кључна тачка Бриселског споразума

ЛАЖНА ДРЖАВА ДОБИЛА НЕОЧЕКИВАНИ ШАМАР: Ништа од чланства тзв. Косова у Савету Европе

ЛАЖНА ДРЖАВА ДОБИЛА НЕОЧЕКИВАНИ ШАМАР: Ништа од чланства тзв. Косова у Савету Европе

Питање чланства тзв. Косова у Савет Европе нашло се пред Комитетом министара на инсистирање Немачке.

Зашто је у овом тренутку Европски парламент без гласања донео овакву одлуку? На ова, али и многа друга питања о овој теми говорили су гости "Усијања" на Курир ТВ проф. Борис Братина, Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Драгољуб Којчић, политички филозоф.

Братина је рекао како Брислески споразум није био смишљен са идејом да ће икада од њега зависити будућност српског народа на КиМ па је одлично упоредио са филозофским делом које носи назив Разарање ума.

- Ово је свакако награда. Ако узмемо у обзир само последњих шест месеци, приметићемо да су повећали интезитет насиља, али и да нису испунили нити једну тачку Бриселског споразума која се односи на ЗСО, онда значи да је награђено визном либерализацијом управо насиље које спроводе. Ако бисте ме питали како је сада на Косову, рекао бих вам да није никад било овако лоше. Косово и Метохија почињу да личе на варшавски гето. Неко може да награђује своје послушнике, неко их је награђивао и раније, па то може да ради и сад. Целокупна ситуација, али не само на Косову, већ за све спрске државе савршено се подудара са насловом једне филозофске књиге "Разарање ума" - започео је Братина, па наставио:

Boris Bratina
Борис Братина / Извор: Фото: Printscreen Курир ТВ

- Таман се договорите нешто и то онда више не важи и од вас се захтева нешто друго. Ви поново испуните то, али онда се поново нешто ново захтева, а оно претходно се поништава. На тај начин Албанци покушавају да заокругле Косово. Они се уздају на притиске на Србију. Бриселски споразум је тешко испунљив. Дакле, он је био много боље смишљен, јер 2013. године мало ко је смислио да ће тај споразум бити некаква основица за будућност Срба на КиМ.

С обзиром на то да су се за значајне дане за српски народ догађале агресије Куртијевог режима, Којчић је рекао да је ситуација као да постоји тајни кабинет који темпира то:

- Засита је ситуација као да постоји тајни кабинет који на своме зиду има наше верске и историјске календаре. Па на основу тога бирају када ће испоручити предесдника, када ће бомбардовати, итд. Међутим, с друге стране полтика Аљбина Куртија нема никакав садржај. Једини садржај је заокруживање те умишљене државности Косова, наравно нелегалне. Свакодневно застрашују Србе. Некада су то оружане формације, хапшења, али и пуцања на нашу децу.

Којчић је рекао да је идеја о либерализацији предложена од Европе, али да није било гласања, и да тиме каљају поверење:

- Они народу на КиМ дају визну либерализацију. Теоретски је то овако. То је предложила Европска комисија без гласања. То је Европски Парламент верификовао, а ако Парламент за нешто служи то је онда да се то парламентарно расправи, па потом и гласа. Дакле, они то раде без парламентарне сесије. Тиме дерогирају Парламент као институцију, обесмишљавају наше поверење у европску демократију!