Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УДАРИЛИ НА СРБЕ И ДУГИМ ЦЕВИМА! Нигде на свету није забележен овакав СРАМАН приступ полиције као у лажној држави

15.01.2024. 08:36
Пише:
Србија Данас
Kosovska policija
Косовска полиција / Извор: Профимедиа

Још један сраман потез лажне Куртијеве државе

Најава Приштине да ће све патроле тзв. косовске полиције бити опремљене дугим цевима, уз хапшења и процесуирања без доказа, још један је инструмент којим ће тзв. косовске безбедносне снаге Аљбина Куртија користити у застрашивању и прогону Срба. Осим што су често на магистралним и локалним путевима суочени са упереним оружјем, због ових новопрокламованих мера, наши сународници страхују да би и саобраћајци могли дугим цевима да "лове" возаче које направе прекршаје или чак да у њих и пуцају!

АЛБАНЦИ ОСЛОБАЂАЈУ КОСОВО ОД САМИХ СЕБЕ: Све више их одлази са Косова! Број српског становништа РАСТЕFoto: Profimedia

АЛБАНЦИ ОСЛОБАЂАЈУ КОСОВО ОД САМИХ СЕБЕ: Све више их одлази са Косова! Број српског становништа РАСТЕ

"ВИДЕ ШАНСУ ЗА КОНАЧНО СЛАМАЊЕ СРБИЈЕ" Из ове европске земље стиже највећа подршка властима у Приштини, а циљ је само једанKosovo

"ВИДЕ ШАНСУ ЗА КОНАЧНО СЛАМАЊЕ СРБИЈЕ" Из ове европске земље стиже највећа подршка властима у Приштини, а циљ је само један

НИШТА ИМ НИЈЕ СВЕТО! Обијање цркве на КиМ је само доказ кроз какву голготу Срби пролазе: "Осећамо се небезбедно"Kosovo i Metohija

НИШТА ИМ НИЈЕ СВЕТО! Обијање цркве на КиМ је само доказ кроз какву голготу Срби пролазе: "Осећамо се небезбедно"

Свој нови-стари метод малтретирања КБС је одмах потврдио на делу у суботу, употребом аутоматском оружја приликом хапшења у северном делу Косовске Митровице, због кога умало није настрадао Благоје Перовић, чији су дом и радња били засути мецима. Јурећи за возилом, чији возач није хтео да се заустави испред дугих цеви албанских полицајаца, припадници КБС отворили су паљбу на улици где је било пролазника.

О тактици којом се шаље јасна порука да за Србе нема места, јер "само одређене јединице имају право да носе овакво наоружање", говорио је и председник Србије Александар Вучић.

- Сада ће бити присутни наоружани полицајци са дугим цевима само како би Срби осећали несигурност и што пре напустили Косово и Метохију - рекао је Вучић.

Политички представници Срба са КиМ, али и српског цивилног сектора, истичу да је ово нечувен потез, јер "нигде на свету није забележен пример саобраћајне полиције или полицијских патрола на путевима са дугим цевима".

Ипак, овакав третман нашег народа на КиМ био је исти и без ових нових мера. Бројни су примери заустављања Срба на подручју Зубиног Потока и малтретирање уз аутомате. Пре око годину дана, 23. јануара прошле године, припадници ове полиције отворили су рафалну паљбу са пункта на Бистричком мосту на пут Косовска Митровица - Лепосавић. Том приликом је изрешетан ауто у којем су се налазила двојица Срба и тешко рањен у пределу грудног коша Миљан Делевић из Звечана. Двојица Срба која су превозила шерпе за продају на пијаци, уплашена управо тим дугим цевима, нису стала на знак полиције.

Истовремено, уз директне нападе на људске животе и пуцњаве из аутоматског оружја, тзв.косовске власти настоје да застраше Србе са КиМ и неоснованим хапшењима. Осим што је већи број ухапшен без икаквог основа и кривице, Србе оптужене за наводне ратне злочине и друга дела, муче и изнурују и на друге начине - дугим трајањем притвора и боравком у затворима без основних елементарних права, без адекватних услова и права на лечење, а због чега је већина притворених Срба у јако лошем здравственом стању. А како притвор ухапшеним Србима одуговлаче што више, тзв. косовски правосудни органи показали су на примеру у процесу који се води против четворице Срба са севера КиМ, Милуна Миленковића и још тројице бивших припадника КБС, а који су браниоци оптужених Срба окарактерисали фарсом, јер су од тужилаштва добили непотпуну документацију на српском језику. Иако је процес против њих обухваћен једном оптужницом, она је њиховим браниоцима достављенаселективно и без превода на српски језик.

Kosovska policija
Косовска полиција / Извор: Профимедиа

Међутим, упркос томе што је на овом рочишту одржаном у четвртак 11. јануара, требало да се осумњичени Срби изјасне о кривици, због "мањкавости" тужилаштва, рочиште је одложено за 30. јануар. Једном од оптужених, Милуну Миленковићу који је у притвору од 14. јуна прошле године када је ухапшен на бруталан начин, крајем новембра прошле године продужен је притвор на још два месеца. И Драгиши Миленковићу (54) из Грачанице, оптуженом за наводни ратни злочин, који је ухапшен 21. јуна 2023, на рочишту одржаном 10. јануара, продужен је притвор на још два месеца иако је суђење и у његовом случају без кредибилних сведока и доказа.

Према тврдњама адвоката Василија Арсића, доказа нема ни у случају Милорада Ђоковића (54) из Витомирице код Пећи оптуженог за наводни ратни злочин против цивилног становништва, који се пре неколико дана пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини изјаснио да није крив.

Он је у притвору годину дана и осам месеци. Прво рочиште у случају Ђоковића одржано је пре недељу дана, а он је ухапшен у јуну 2021. Према речима Арсића, Ђоковићевог браниоца, овог Србина који се 2004. вратио у своје родно место, Витомирицу код Пећи где је био једини Србин повратник, терете за наводно убиство осморице и протеривање великог броја Албанаца. Међутим, Ђоковић је ухапшен када је судским путем успео да потврди власништво над парцелом на којој му је хуманитарна организација саградила кућу у којој је живео. Осим што су му иако је судским путем потврдио власништво, порушили новосаграђену кућу, Ђоковића потом хапсе под поменутом оптужницом. Његов адвокат Арсић тврди да је у питању политичка оптужница против његовог клијента који се сасвим сигурно не би вратио у родно место из Црне Горе, где је избегао са породицом, да је починио било какав злочин.

- На припремном рочишту тужилаштво је предложило наводних 37 сведока, од којих, како су истакли, њих 35 нису директно сведочили наводном догађају већ само њих двојица - истиче Арсић.

- То је заиста несхватљиво и непримерено. Суштинска намера Албанаца је да протерају овог јединог Србина повратника у Витомирици.

Србија Данас/Новости

}