Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИЈЕВ АУТОГОЛ СА ЗАБРАНОМ ДИНАРА! Лажни премијер губи подршку САВЕЗНИКА: Аљбине, бруталне ЛАЖИ не помажу

26.02.2024. 08:04
Пише:
Србија Данас/КосовоОнлине/Милош Гарић
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Foto:Shutterstosck/Youtube/Printscreen/Gradska РТВ Подгорица

"Актуелни косовски премијер се кандидује за албанског лидера који ће уништити и последње трагове српског присуства на Косову и Метохији. Тај циљ ставио је испред себе, без обзира што постоји ризик да му се, због ремећења односа са САД и ЕУ, последњи потези у чело врате као бумеранг".

Прошао је скоро читав фебруар откако је Приштина кренула са спровођењем одлуке о забрани употребе динара на Косову, а осим велике галаме због, по Србе, катастрофалних последица те једностране мере Куртијеве владе, ништа се конкретно у поступању западних посредника још није променило.

НОВО БРУТАЛНО НАСИЉЕ НА КОСМЕТУ! Преступник поставио заставу "УЧК" на српски аутобус, НАПАЛИ И СВЕШТЕНИКАKosovo, policija

НОВО БРУТАЛНО НАСИЉЕ НА КОСМЕТУ! Преступник поставио заставу "УЧК" на српски аутобус, НАПАЛИ И СВЕШТЕНИКА

ИЛОНЕ СРБИНЕ! Маск ОДУШЕВИО овим потезом: Косово је срце Србије! (ФОТО)Ilon Mask

ИЛОНЕ СРБИНЕ! Маск ОДУШЕВИО овим потезом: Косово је срце Србије! (ФОТО)

ДОНЕТА ОДЛУКА: КФОР се повлачи, ситуација се стабилизовалаKFOR

ДОНЕТА ОДЛУКА: КФОР се повлачи, ситуација се стабилизовала

Курти трпи снажне критике Вашингтона и Брисела, ризикује и на унутрашњем плану због напада опозиције, која се плаши последица ремећења односа косовске власти са савезницима, али његова влада и даље не попушта. “Признао” је додуше да “није знао” за одлуку Централне банке Косова о укидању динара, међутим, потпуно је подржава и нуди Србима само транзициони период за прилагођавање новој мери. У међувремену, у српским срединама на Космету све је драматичније стање, људима због блокаде исплата угрожена је елементарна егзистенција. У овом моменту нико не зна како ће се новонастала криза окончати.

Можда је још прерано за закључке, ипак, намеће се питање да ли је Курти последњим драстичним потезом постигао циљ или је себи и влади коју води направио потенцијално велики проблем?

Циљ - прогон Срба

Историчар и политички аналитичар из Грачанице Александар Гуџић указује да, одузимањем и забраном динара као и упадима у поште и привремене органе, Аљбин Курти жели да се пред својим бирачким телом представи као политичар који ће уништити и последње трагове српског присуства на Косову и Метохији.

- Дакле, завршиће оно што раније политичке елите 1999. године нису урадиле. Ове мере су донете да отежају живот Срба и да их натерају да оду.

Срби се сада навикавају на то да немају динаре и предузимају на индивидуалном плану мере како би решили проблем који је направила уредба Централне банке тзв. Косова. Једни одлазе у најближе филијале НЛБ банке у централној Србији и узимају виза картице са којима могу да подижу новац на Косову и Метохији, други одлазе у најближе филијале НЛБ банке и поште у централној Србији и подижу динаре које замењују за евре, али не одустају”, објашњава Гуџић за Косово онлајн.

Он даје и један сликовит пример.

- Решеност Срба да и овај проблем превазиђу, али и стање духа можда најбоље осликава шаљив разговор двојице мојих познаника, где први пита другог - Знаш шта Срби са Косова и Метохије имају заједничко са Билом Гејтсом? - Не. Одговара овај други. - И ми Срби и Бил Гејтс код себе немамо папирни новац. Ако на улици Менхетна зауставиш Била Гејтса код њега нећеш пронаћи папирни новац већ само картице којима плаћа рачуне. Дакле и ми ћемо своје рачуне плаћати електронски као и Бил Гејтс али нећемо отићи одавде - преноси утиске међу сународницима Гуџић.

Овим мерама погођене су и друге етничке заједнице на Косову и Метохији које добијају средства из Србије. Десетине хиљада Албанаца, Горанаца, Турака такође трпе због ове мере.

- У будућности можемо очекивати сличне акције. Аљбин Курти, наиме, свом бирачком телу нема шта друго да понуди осим негативног односа према Србима. Њему су сукоби и мере уперене против Срба потребне како би скренуо пажњу албанске јавности на Космету са неке од горућих проблема раст цена, пад животног стандарда и чињенице да привреда Косова има највећи дефицит и најлошије стоји на Балкану. Ови потези Аљбина Куртија могу да му донесу проблем. Стрпљење за њега губе и покровитељи косовске независности представници земаља западне демократије који отворено износе своје неслагање са њим - упозорава Гуџић.

Новинар из Приштине Фитим Чеку сматра да је Курти погрешио последњом одлуком.

- Немам тачне информације о Куртијевој намери да забрани динар, али оно што желим да кажем јесте да је Куртијево деловање без међународне подршке погрешно. Ове одлуке наносе штету Косову у међународној арени. Чак је и председник косовске Скупштине Глаук Коњуфца рекао да је Америка била у праву што је критиковала власт због одлуке о динарима. То значи да је Курти овом одлуком о забрани динара довео своју владу и Косово у проблеме са међународним партнерима, или како је рекао амерички амбасадор, партнерство Америке и Куртијеве владе нарушено је због ове одлуке без договора са Америком и страним владама - каже Чеку за Косово онлајн.

Колико су љути САД и ЕУ?

Он напомиње да овако хитна забрана динара компликује животе грађана српске националности на северу Косова и у другим деловима.

- Мислим да је то разлог што су Америка и ЕУ љути због ове одлуке. Аљбин Курти по питању одлуке о динару и било које друге одлуке у вези са северним делом Косова мора да буде координисан са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом, које гарантују мир и стабилност на Балкану - поручује Чеку.

Вук Велебит, политички аналитичар и извршни директор Пупин иницијативе, указује за Косово онлајн да Аљбин Курти сваком својом новом одлуком додатно подстиче нестабилност на тзв. Косову и угрожава живот Срба.

- Уколико погледате целу његову политику она се своди на креирање тензија и могућности да се деси конфликт између косовских Срба и Албанаца. У том контексту тумачим и његову одлуку о забрани употребе динара која треба да отежа живот Срба како би они напустили Косово. Курти осмишљено изазива нове кризе како би приморао међународну заједницу да се бави сваком његовом намерно изазваном кризом уместо да се баве процесом дијалога. Овакав приступ има за циљ да обесмисли Заједницу српских општина креирајући претходне услове где Срби више нису политички фактор на Косову. Међународна заједница, упркос осудама Куртијевих потеза, нема стваран одговор на Куртијеву екстремистичку политику која угрожава људска и религијска права Срба. Управо такав недостатак међународног ангажмана на Косову може резултовати у даљој ескалацији тензија јер Приштина не посустаје у својој политици креирања криза и тензија. Партнери са Запада морају хитно да пређу са осуда и саопштења на конкретне кораке који треба да доведу до смиривања тензија на Космету - закључује Велебит. 

Извор: Србија Данас/Косово Онлајн/Милош Гарић