Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИ ИЗНЕРВИРАО ЗАПАД, А САД НЕ ЗНА ГДЕ ЈЕ ШУПЉИ! После победе Србије, суноврат популарности премијера лажне државе - црно му се пише?!

25.11.2022. 21:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vučić, Kurti
Вучић, Курти / Извор: Фото: Србијаданас/Милана Pavković/Youtube printscreen Ал Jazeera Balkans/Shutterstock

Након 20 дана неизвесности, напетости и тензија на ивици сукоба на северу Косова коначно је дошло до смиривања страсти пошто је у Бриселу потписан споразум о регистарским ознакама који се може схватити као победа Београда над Приштином јер на КиМ неће бити кажњавања власника возила без РКС таблица.

Ипак, најтеже тек долази пошто следе разговори о формирању Заједнице српских општина, али и о француско-немачком предлогу који "на први поглед" није уопште повољан за Србију.

Влада Аљбина Куртија коначно је добила рампу за своје једностране потезе у вези са регистарским ознакама због којих су Срби из протеста одлучили да напусте све приштинске институције. Приштина је мимо воље Запада још 1. новембра увела опомене за возаче који немају РКС таблице и запретила да ће их од 21. новембра новчано кажњавати са по 150 евра.

ФРАНЦУСКА СТАЛА НА СТРАНУ СРБИЈЕ: Заједница српских општина мора да се оснује

ФРАНЦУСКА СТАЛА НА СТРАНУ СРБИЈЕ: Заједница српских општина мора да се оснује

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Ово је предлог за решење Косова, стар је 15 година

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Ово је предлог за решење Косова, стар је 15 година

"ЗАДОВОЉАН САМ ДОГОВОРОМ" Борељ након преговора Београда и Приштине открио шта ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ на столу - притисци се настављају

"ЗАДОВОЉАН САМ ДОГОВОРОМ" Борељ након преговора Београда и Приштине открио шта ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ на столу - притисци се настављају

Због тога су претходних недеља европски и амерички званичници вршили притисак на Куртија да одложи кажњавање власника возила без РКС таблица на 10 месеци како би се смириле узавреле страсти на северу Косова и како би Београд и Приштина почели да разговарају о француско-немачком предлогу за решење косовског питања. И не само то. Запад је тражио од Куртија да коначно крене са формирањем Заједнице српских општина и испоштује Бриселски споразум који је потписан сада већ давне 2013. године.

Курти успео да изнервира и Запад

Међутим, Курти је дуго одолевао тим захтевима да је чак својом тврдоглавошћу изнервирао и пословично мирног шефа ЕУ дипломатије Ђузепа Бореља који га је у понедељак отворено окривио за неуспех преговора са председником Србије Александром Вучићем.

Курти је том приликом изнервирао и комплетну опозицију на Косову, али и практично "спонзора своје независности - САД".

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Зато је амерички амбасадор Џефри Ховенијер морао да изврши кључни притисак на њега па је у понедељак увече косовски премијер благо попустио у својој ирационалној политици да би у среду коначно одустао од неразумног кажњавања Срба због таблица.

Потпис на споразум да Приштина одустаје од кажњавања због таблица уместо њега потписао је његов изасланик Бесник Бисљими. Курти је притом морао да се брани од напада "домаћих критичара" који су се питали због чега премијер Косова није прихватио тај договор у понедељак него је беспотребно додатно подизао тензију. Курти се правдао да наводно текст споразума није исти.

Доказ победе - пад Куртијеве популарности

Ипак, све то указује да премијер Косова тренутно ни сам не зна у ком смеру вуче потезе и шта му то може донети јер је успео као ниједан косовски званичник да навуче гнев на себе чак и западних званичника. Такође, Куртијева популарност на Косову је нагло пала са 51 одсто на 34,5 процената подршке, према најновијем истраживању.

С друге стране, по први пут Запад је означио Београд као констуктивну страну у овом исцрпљујућем дијалогу па се малом победом може сматрати тај податак уз чињеницу да је заштићен интерес Срба на северу Косова који неће бити кажњавани зато што немају РКС таблице. Иако се споразумом и Београд обавезао да неће издавати нове КМ таблице на Косову и Метохији.

Вучић: Знам да нас чекају тешка времена

Председник Александар Вучић нагласио је да су Курти и Приштина у понедељак имали чак "бољи дил" него у понедељак и да нема објашњење због чега тад нису прихватили договор.

- Таблице КМ остају и опстају. Што се нових аутомобила тиче, има их до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове, она не престаје - навео је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Како је рекао, то је и статусно мала тактичка победа, која ће нас водити у још тежу ситуацију.

- Знам да нас чекају тешка времена, због тога код мене не можете да видите радост - истакао је Вучић, који је додао да је "задовољан јер није угрожена цела Србија".

"Нисмо заинтересовани за признање са Приштином"

Под тим тешким временима подразумева се наставак преговора са Приштином током којих се поред разговора о формирању ЗСО-а очекују и преговори о француско-немачком предлогу за решење косовског питања.

За сада у јавности су се појавила два модела тог предлога, а практично ниједан није повољан по Србију јер се од Београда на индиректан начин тражи да призна независност Косова.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Вучић је истакао да је у среду увече до поноћи 50 пута разговарао са Бриселом.

- Нисмо заинтересовани за признање са Приштином - подвукао је Вучић.

Иначе, без обзира на договор који је постигнут у среду Срби се неће враћати у приштинске институције све док се не испуни и други услов, а то је формирање ЗСО.

Стано: Ово није крај него почетак процеса

Шта се даље очекује од преговора Београда и Приштине открио је и потпарол ЕУ Петар Стано. Како је рекао, договор који је постигнут у среду у Бриселу није крај него почетак рада и најавио да ће шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ ускоро позвати лидере Београда и Приштине на нови састанак у Брисел.

Стано је у сусрет новим разговорима Београда и Приштине подвукао да је "враћање косовских Срба у институције било једно од основних очекивања ЕУ и да исто важи и за формирање Заједнице српских општина".

Peter Stano
Петер Стано / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/EU Дебатес

Како је истакао, "важно је да се испуне договори који постоје, а то је порука коју ЕУ све време шаље и то важи за обе стране".

Што се тиче следећих корака у дијалогу, Стано је нагласио да ће Борељ позвати ускоро Вучића и Куртија да дођу у Брисел да би се продужио рад на постигнутом договору и да се почну, како је рекао, дискусије око нормализације односа на основу предлога европског посредника.

Две верзије предлога у јавности

Тај предлог је, заправо, француско-немачки предлог решења косовског питања чији се садржај у последњих месец и по дана чак два пута појављивао у јавности, али у различитим варијантама.

Према првој коју је објавио "Албаниан пост", од Београда се по моделу две Немачке тражи да дозволи улазак Приштини у Уједињене нације без експлицитног признања косовске незавиосности, а да заузврат добије убрзани пут ка ЕУ и наводно бројне економске бенфите.

Други модел који је пласирао "Еурактив" је још неповољнији по Србију јер, између осталог, подразумева да су Србија и Косово независне државе и да се обавезују да ће поштовати територијални интегритет једних и других.

"Споразум о нормализацији - признање независности"

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да је после одлуке Приштине да одложи меру пререгистрације возила са српским таблицама, јасно да ће у будућим преговорима на столу бити две теме - Заједница српских општина и платформа за будуће преговоре о нормализацији односа која ће се засновати на француско-немачком плану.

- То значи да споразум о нормализацији треба да значи и решење статусног питања, односно признања Косова, што је за Србију неприхватљиво. Ми ни до данас нисмо упознати са тим планом, јер знамо само оно што се појавило у девет тачака и које се заснивало на немачком моделу - истиче Миливојевић.

Zoran Milivojević
Зоран Миливојевић

Како наглашава, улазимо у ту фазу када ће, са једне стране, бити учињен уступак Србији због разговора о ЗСО и покушаја да се ситуација врати у претходно стање и да се Срби врате у институције,.

- Са друге стране инсистираће се на европском плану који није пријатан за Србију -закључује Миливојевић.