Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИ КРЕНУО У ПОХОД НА ЧЛАНСТВО У НАТО И ЕУ! Стручњаци му срушили снове "Нема ништа од тога"

28.04.2023. 09:19
Пише:
Србија Данас/Курир
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: Shutterstock/youtube printscreen Ремаркер Медиа

Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања оцењује да је Приштина далеко од завршеног посла.

Очигледно на крилима својеврсне победе у Савету Европе и прескакања још једне степенице ка чланству у тој институцији, Приштина је и званично отворила карте и поручила да сад јуриша ка вратима НАТО и ЕУ. Косовска председница Вјоса Османи изјавила је да је следећи циљ Косова чланство у ове две организације, а премијер Аљбин Курти је управо тим поводом у Шведску послао свог заменика Бесника Бисљимија. Тема састанака у Стокхолму је разматрање захтева Косова за чланство у ЕУ током шведског председавања Саветом Уније.

"КОСОВО НА ИВИЦИ СУКОБА" Став Москве непромењен: Договор мора да буде у интересу Београда и Срба!

"КОСОВО НА ИВИЦИ СУКОБА" Став Москве непромењен: Договор мора да буде у интересу Београда и Срба!

"ДРЖАЋЕМО СЕ ПОСТОЈЕЋИХ ЕВРОПСКИХ МОДЕЛА" Лајчак најавио нацрт Статута ЗСО 2. маја у Бриселу

"ДРЖАЋЕМО СЕ ПОСТОЈЕЋИХ ЕВРОПСКИХ МОДЕЛА" Лајчак најавио нацрт Статута ЗСО 2. маја у Бриселу

ОГЛАСИЛА СЕ ЗАХАРОВА О ИЗБОРИМА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Послала моћну поруку српском народу

ОГЛАСИЛА СЕ ЗАХАРОВА О ИЗБОРИМА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Послала моћну поруку српском народу

Притисци

Ипак, Приштина је због пет држава које не признају косовску независност и даље далеко од добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, док је ситуација са НАТО извеснија, али такође с препрекама, објашњавају саговорници. Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже да је процена западних савезника Приштине да Косово може лакше да уђе у НАТО него у УН, али да и на том путу нема чистог пролаза.

- Пошто Вашингтонска повеља из 1949. о оснивању НАТО не прецизира обавезу да је за чланство у Алијанси неопходно имати чланство у УН, процена западних партнера и косовских власти је да ће Косово лакше постати чланица НАТО него УН, јер се ту неће суочити с ветом Русије или Кине. Али пошто је за чланство у НАТО потребан консензус свих чланица савеза, и пошто постоје четири чланице које не признају државност Косова, нема гаранција да ће се то догодити у догледно време, упркос притисцима на те четири земље - објашњава саговорница.

Како каже, слична ситуација је и с напретком Косова у европским интеграцијама:

- Иако је у децембру прошле године Косово поднело апликацију за чланство, о њој се до данас није расправљало у Савету министара, јер пет чланица ЕУ не признаје независност Косова. До даљег, Косово остаје потенцијални кандидат за чланство у ЕУ.

Дуг пут

И Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања оцењује да је Приштина далеко од завршеног посла.

- Представници привремених власти у Приштини налазе се у дипломатској офанзиви и аплицирање за чланство у многим међународним организацијама има циљ да ојача њихову преговарачку позицију пред наставак низа разговора који нас очекују у наредним месецима. За отварање преговора са ЕУ још увек је потребна сагласност свих држава чланица, а знамо да пет држава не признаје независност Косова, док је, на пример, позиционирање Мађарске по питању отпочињања преговора Косова са ЕУ непознаница - наглашава он.

Перишић упозорава и да су све државе ЕУ прихватиле француско-немачки план, што може да значи да те државе неће блокирати отварање преговора.

- Такође видимо да Грчка и Словачка нису гласале против уласка Косова у Савет Европе, што показује њихову промену става о питању независности Косова. Ипак, треба знати да је дуг пут од отварања преговора и добијања статуса кандидата до пуноправног чланства и да тај процес траје најмање 10 до 15 година. С друге стране, чини се да је улазак Косова у НАТО извеснији, јер НАТО не жели нову кризу у вези с пријемом нових чланица, као што је био случај са Шведском и Финском, а такође, БРИКС као противтежа НАТО јача кроз све ближу сарадњу држава унутар тог савеза, али и кроз жељу 13 нових држава које ће аплицирати да постану део те заједнице - објашњава саговорник.

Бјерн Берге: Савет Европе отворен за све

Заменик генералног секретара Савета Европе Бјерн Берге каже да, после одлуке Комитета министара СЕ да проследи захтев Косова за чланство у Парламентарној скупштини на давање мишљења, процедура пријема у ту организацију може да траје до две године, преносе Репортери. На питање да ли у СЕ постоји воља за пријем новог члана, Берге је нагласио да је та организација "у принципу отворена за све европске земље".

Вјоса Османи поново оптужује

Бојкот избора је последица застрашивања из Београда

Косовска председница Вјоса Османи изјавила је да Срби нису својом вољом бојкотовали прошлонедељне локалне изборе на северу Косова, већ да је то последица застрашивања и насиља оркестрираног из Београда.

- Ово није био добровољни бојкот локалних Срба. Ово је био бојкот који се десио због претњи, застрашивања и насиља оркестрираног из Београда, а спроводиле су га нелегалне и криминалне структуре којима управљају људи, Срби, који су на црној листи САД и Велике Британије - рекла је Османијева македонској телевизији Телма.