Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУРТИ НЕ ПОСУСТАЈЕ! Спрема се ПРОДОР у Савет Европе, а имају и савезнике у томе! Затим планиран ПРЉАВИ НАПАД на Србију

27.01.2024. 11:36
Пише:
Србија Данас/М.Б.
kosovo
косово / Извор: Shutterstock

Најаве Приштине опет ремете мир и стабилност у региону.

Приштински режим Аљбина Куртија жестоко се активирао последњих месеци у покушају промоције своје сецесије и независности. Од случаја у Бањској, добио је још јачу подршку у том послу од одређених западних, пре свега германских адреса.

"ЗСО ЈЕ ПРИОРИТЕТ КОЈИ СЕ МОРА РЕАЛИЗОВАТИ": Хладан туш из ЕУ за Куртија и његове послушнике из ПриштинеKurti

"ЗСО ЈЕ ПРИОРИТЕТ КОЈИ СЕ МОРА РЕАЛИЗОВАТИ": Хладан туш из ЕУ за Куртија и његове послушнике из Приштине

НАПЕТО У ЛЕПОСАВИЋУ: Истекао рок Куртијевог градоначелника за уклањање шатора испред општине, EULEX у приправности (ВИДЕО)Leposavić

НАПЕТО У ЛЕПОСАВИЋУ: Истекао рок Куртијевог градоначелника за уклањање шатора испред општине, EULEX у приправности (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ОДБРУСИО КУРТИЈЕВОМ МИНИСТРУ: Српска амбасада у Приштини Свечљин ружан сан и ноћна мораAleksandar Vučić

ВУЧИЋ ОДБРУСИО КУРТИЈЕВОМ МИНИСТРУ: Српска амбасада у Приштини Свечљин ружан сан и ноћна мора

То му је дало ветар у леђа за разне иницијативе, многе потпуно бесмислене и претенциозне, али са јаким политичким циљем да блате име и углед Србије у свету. Једна таква је на помолу и у наредном периоду.

Наиме, ради се о идеји Куртијевог режима да покрене тужбу против Србије за наводни геноцид у сукобу са терористима ОВК (1998-1999). О том настојању Приштине извештава нас данас адвокат из Приштине Том Гаши који је део радне групе оформљене у ту намену при Куртијевом кабинету. 

Гаши је у свом интервјуу за "Косово онлајн" навео да се “већ ради на прикупљању доказа. У Канцеларији премијера већ је формирана Радна група која прикупља доказе и у догледно време биће поднета тужба за геноцид против Србије”.

Пошто лажна држава није члан Уједињених нација, они по међународном праву не могу самостално поднети такав захтев. Међутим, надају се подршци из Албаније која би формално могла заступати њихову страну у Уједињеним нацијама. 

ujedinjene nacije
уједињене нације / Извор: Профимедиа

Гаши је додао и како чланство у УН није нужан услов да се таква тужба поднесе. Он наводи да би тзв. Косово, правно гледано, ту тужбу могло и само да поднесе чим буде примљено у Савет Европе. Према његовим речима тужба за геноцид против Србије биће предата Међународном суду у Хагу.

- Косово је поднело захтев за чланство у Савету Европе и у моменту када као држава буде примљена више нема никаквих правних препрека да не поднесемо такву тужбу - сматра Куртијев правник.

Треба рећи и то да су сличне кораке према Србији предузимали званични Сарајево и Загред након сукоба 90-их година. Међутим, у оба случаја тужба је на МСП-у пала. Србија је у након тога поднела противтужбу против Хрватске, која такође није била успешна. 

Савет Европе важан циљ Приштине

С друге стране и из овога је јасно да у циљу промоције независности лажне државе чланство у Савету Европе представља одавно пикирану и правно-политички изузетно важну тачку. 

То је у свом ауторском тексту за Политику потврдио и Небојша Човић.

Он је истакао да је тренутно главни циљ Приштине и њихових ментора, чланство у Савету Европе, о коме би требало да се одлучује пре нових европских избора. 

Nebojša Čović
Небојша Човић / Извор: МН Press

- Иако је и сама иницијатива у вези с пријемом окупираног и међународноправно непризнатог дела територије земље која је чланица УН - и Савета Европе- у ово тело незаконита и спорна, притисци и уцене колективног Запада су велики. Формално одлучујући фактор за пријем тзв. Косова у СЕ биће стање људских права у покрајини, за шта је именован посебан известилац - додао је Човић.

Он је указао да је под актуелним притисцима, нема никакве сумње да ће његов извештај прикрити право стање ствари на терену и да је на нама да припремимо белу књигу о истинском стању људских права на КиМ, да наведемо све случајеве кршења права српске и свих осталих неалбанских заједница и да је пре одлучивања о чланству дистрибуирамо чланицама и организацијама СЕ, уз активно лобирање чланова наше делегације.

Притисак на Србију би, како се ближе поменути европски избори могао бити све већи и јачи, што потврђују изјаве западних званичника, дипломата и изасланика. Тако је јуче и британски изасланик у нашем региону Стјуарт Пич саопштио како Србија треба увести санкције Русији и признати независност тзв. Косова. 

Такође, једна група европарламентараца окупљена, пре свега, око Алише Кернс и представника дела европских земаља, перманентно ради на промоцији свих анти-српских интереса у Европском парламенту. Па су у том циљу тражили и увођење санкција земљи након случаја "Бањска". Све то показује да Србија мора бити спремна на прљаву кампању и одолевање огромним притисцима и у наредном периоду, који ће своју кулминацију имати вероватно у наредних пар месеци. 

(Србија Данас/М.Б)