Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПРОВОДИ СЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ, А ЗАПАД ЋУТИ" Куртијеви специјалци упадају у општине у циљу БРУТАЛНОГ застрашивања Срба (ВИДЕО)

03.02.2024. 08:11
Пише:
Србија Данас/Вечерње Новости
Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen/Top Channel Albania/Al Jazeera Balkans
Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/Top Channel Албаниа/Ал Jazeera Балканс / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube Printscreen/Top Channel Албаниа/Ал Jazeera Балканс

Још један покушај протеривања

У синхронизованој акцији припадници тзв. косовске полиције, опремљени дугим цевима, упали су јуче у привремене органе општина Пећ, у месту Гораждевац, Исток (Осојане), Клина (село Видање) и Липљан (Гуштерица).

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА СА КОСМЕТА ПРВА СТАВКА НА КУРТИЈЕВОЈ АГЕНДИ! Зашто Запад даје прећутну сагласност за овакво угњетавање једног народа?Foto: Youtube Printscreen/Al Jazeera Balkans, Shutterstock

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА СА КОСМЕТА ПРВА СТАВКА НА КУРТИЈЕВОЈ АГЕНДИ! Зашто Запад даје прећутну сагласност за овакво угњетавање једног народа?

ТЕК САДА ПОЧИЊЕ ПАКАО ЗА СРБЕ НА КОСМЕТУ! Курти решио да овој групи грађана загорча живот, међу њима и 5.000 Албанаца, И ПРЕКО ЊИХ ЋЕ ПРЕГАЗИТИFoto: YouTube Printscreeen/AI Jazeera Balkans, NATO, Shutterstock

ТЕК САДА ПОЧИЊЕ ПАКАО ЗА СРБЕ НА КОСМЕТУ! Курти решио да овој групи грађана загорча живот, међу њима и 5.000 Албанаца, И ПРЕКО ЊИХ ЋЕ ПРЕГАЗИТИ

ЕВРОПСКА НАТО ДРЖАВА ЗАГРМЕЛА НА КУРТИЈА ЖЕСТОКО: Ево шта ХИТНО захтевају од лажне државе КосовоAljbin Kurti

ЕВРОПСКА НАТО ДРЖАВА ЗАГРМЕЛА НА КУРТИЈА ЖЕСТОКО: Ево шта ХИТНО захтевају од лажне државе Косово

Приштински јуришници стигли су џиповима, извршили преметачину по општинским објектима, однели намештај и опрему и одвели челнике на информативни разговор, а на мети су им биле и пошта, здравствена установа, апотека... Удар на метохијске енклаве премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наредио је само два дана након што је ступила на снагу одлука о забрани динара на КиМ, чији је једини циљ да се Срби приморају да по новац иду у централну Србији или да напусте своје домове. Својеврсна генерална проба за јучерашњу акцију био је прошлонедељни упад у општину Гора. Куртијеви полицајци су јуче улетели и у Дом здравља у Осојану, највећем повратничком месту у општини Исток, где се лечи више стотина повратника.

- Испред зграде у којој се налази наша општина дошло је 12 возила из којих су излетели полицајци наоружани дугим цевима. То је изазвало велику узнемиреност, не само запослених у Привременом органу, већ и у читавом Осојану, а и ђаци су пуштени са наставе из школе која се налази у центру. Потом су упали у Дом здравља, који су закључали, као и просторије Привременог органа - рекао нам је радник једне српске установе у Осојану.

У просторијама Привременог органа у том тренутку били су председник Коста Белошевић и још два радника који су одведени на информативни разговор.

- Полицајци су упали око 9 сати, а све до 15 часова претресали су канцеларије. Изнели су буквално све - од документације до опреме. Потом су нас одвели у полицијску станицу, на испитивање. Нису нас физички малтретирали, али су нас провоцирали - испричао нам је Белошевић.

Револтирани и уплашени повратници у тзв. Осојанској долини кажу да је на делу демонстрација силе над малобројним повратницима који су се колико-толико скућили:

- Досад су нас шиканирали и малтретирали локални Албанци како би нас натерали да напустимо обновљена огњишта, а сада то раде власти из Приштине. Права драма одвијала се и у Гораждевцу, једином српском месту од око 750 житеља у општини Пећ. Специјалци с дугим цевима опколили су зграду Дома културе у којој се налази Привремени орган, спречили окупљање мештана, а око пола сата претресали су и аутомобил екипе Радио Гораждевца, спречавајући их да раде. Током јучерашње акције прва је на удару била приватна кућа у селу Видање, у којој се налазе просторије Привременог органа општине Клина.

Протеривање протераних

- Куртијеви специјалци затворили су српске општине у Метохији, која је током сукоба 1999, а потом и током погрома 2004. године етнички очишћена од Срба. Тешком муком, неки су се у малом броју вратили на своја огњишта и у повратничка насеља, где им је живот гарантовала и међународна заједница. Сада их Курти полицијом, дугим цевима и оклопним возилима поново протерује - саопштила је Канцеларија за КиМ.

- У самој Клини живи веома мали број Срба, па смо се ми сместили у Видање, где је и српска школа, а да бисмо помогли нашем народу у повратничким срединама. Сада су нам јасно ставили до знања да силом желе да нас протерају одавде - каже нам члан Привременог органа општине Клина.

Из Српске листе навели су да је атаком на привремене органе општина настављен талас затирања свега српског на КиМ:

- Бруталним упадом десетина до зуба наоружаних специјалаца у мирна српска села Куртијев режим спроводи етничко чишћење српских средина на КиМ, док ЕУ ћути, а Кфор ни на који начин не реагује, иако има обавезу да заштити мир, сигурност и слободу свим грађанима без обзира на националност. Очигледно је да Куртијев режим жели да по принципу блицкрига протера српске институције, Српску православну цркву и српски народ, користећи пасивност западних центара моћи, које српски народ сматра директним саучесником у овим антисрпским акцијама режима у Приштини. Представници СЛ позвали су народ да остане миран и суздржан како "не би дали повод окупационим фалангама да хапсе поштене и часне домаћине".

Најављена блокада пута

Због терора који приштински режим спроводи над нашим народом, Срби расељени са КиМ, а који су уточиште пронашли на подручју куршумлијске општине најавили су за понедељак у подне протест упозорења. Они намеравају да блокирају пут Приштина-Ниш, на деоници од Мердара ка Куршумлији, и то за возила са регистарским ознакама тзв. Косова. Из Удружења расељних Срба са КиМ на подручју куршумлијске општине истичу да захтевају да се Србима на Космету омогући слобода кретања и нормалан живот, да престану упади специјалаца у српске установе и институције, а да се расељенима обезбеде услови за повратак.

Извор: Србија Данас/Вечерње новости/Д. Зечевић/Пренео: Т.М.